Bülten Güncelleme Tarihi: 3 Eki 2022 11:00

Sıfır kilometre araç fiyatları yüzde 20 artabilir

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonrası Avrupa'nın yaptırımlarına karşı Rusya'nın gaz kozunu kullanması Türkiye'de sıfır otomobil fiyatlarına zam olarak yansıdı.

Motor Aşin CEO'su Saim Aşcı Depo yedek parça

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonrası Avrupa'nın yaptırımlarına karşı Rusya'nın gaz kozunu kullanması Türkiye'de sıfır otomobil fiyatlarına zam olarak yansıdı. Rusya'nın son kozu sıfır km fiyatlarını yüzde 20 artırdı.

Türkiye'de 50 yıldır 200'den fazla yedek parça markasının distribütörlüğünü yapan Motor Aşin CEO'su Saim Aşçı, Avrupa ve Rusya arasındaki gerilimin otomotiv sektörüne etkilerini değerlendirdi. Rusya'nın doğalgazı aktarımını kesmesinin Avrupa'da otomotiv sektörünü zorlu sürece soktuğunu, yaşanan krizin daha da derinleşeceğini öne sürdü.

Otomotiv sektöründe fiyatları etkileyen nedenler yalnızca dış kaynaklı değil. Artan enerji maliyetleri Türkiye'deki otomobil fabrikalarının fiyatlara zam yapmasına neden olmuştu. Maliyetler nedeniyle gerçekleşen bu artışın üzerine bir de Avrupa'nın büyük enerji krizi eklenince fiyatları yine tırmanışa geçti. Otomotiv sektörü bir dönemde çip krizi ile karşı karşıya kalmıştı.

Avrupa'nın gaz krizi nedeniyle yüzde 20'lik artışın otomobil fiyatlarına yansımasının yıl sonunda gerçekleşeceği tahmin ediliyor. Kriz sadece sıfır otomobil fiyatlarını değil araç yedek parçalarının fiyatlarını da etkiliyor. Debriyaj balatalarında ve termostatlarda fiyat artışı 3 haftada yüzde 15'i aştı.

Sıfır araç fiyatlarındaki ve yedek parça fiyatlarındaki artışın sene sonunda piyasalarda daha fazla kendini göstermesi bekleniyor. Türkiye'deki enerji maliyetlerindeki artış fiyatlara yüzde 15 olarak yansımıştı. Avrupa'daki krizin de yüzde 20 yansımasıyla otomobil almak iyice zorlaştı. Avrupa'da enerji krizinin fabrikalar özelinde krizi tetiklemesi ve resesyona neden olması bekleniyor.

Avrupa'nın Rus gazına alternatif bulması uzun zaman alacak. Türkiye'nin tek avantajının alternatif pazar olması. Tedarik sürecinde ilk tercih olabileceği öngörüleri de var.

İçerideki enerji maliyetlerinin yüzde 15 dışarıdaki enerji maliyetlerinin yüzde 20 araç fiyatlarına yansıması sonrası üretim sürecinde de kapasiye düşüklüğüne gidilmesi bekleniyor. Aşçı'ya göre üretimin azalması, maliyetlerin artışı, doğrudan sıfır kilometre otomobil fiyatlarına yansayacak. Artış sene sonuna doğru daha net hissedilecek.

Sıfır araç fiyatlarındaki artışın ikinci el otomobil piyasasını da etkilemesi bekleniyor.

Araçların yedek parça fiyatlarında ise artışlar şimdiden 15'i geçti ve daha da artması bekleniyor.

DOSYA HABER

Ekleme Tarihi: 3 Eki 2022 11:00