Biyografi Güncelleme Tarihi: 18 May 2022 00:50

Sinan Oğan kimdir?

Sinan Oğan kimdir?

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) 24. Dönem Iğdır Milletvekili ve Uluslararası İlişkiler ve Stratejik Analizler Merkezi – TÜRKSAM’ın kurucusu olan Sinan OĞAN, 1967 yılında çiftçi bir ailenin en küçük çocuğu olarak Iğdır’ın Melekli köyünde dünyaya gelmiştir. Ailesinin hayvanlarını otlattığı Aras’ın kıyısından, o zaman Sovyetler Birliği’nin bir parçası olan topraklara bakıp “Bir gün mutlaka” diyerek Turan hayaliyle büyümüştür. Bir taraftan çalışarak sürdürdüğü lisans öğrenimini 1989 yılında Marmara Üniversitesi İşletme bölümünden mezun olarak tamamlamıştır. Aynı üniversitede, 1992 yılında Mali Hukuk/Bankacılık alanında “Azerbaycan’da Ekonomik ve Mali Sektörün Yapısal Analizi” başlıklı tez ile yüksek lisansını tamamlamıştır. Daha sonra 2009 yılında Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Bilimi bölümünden doktora derecesini almıştır. Gençlik yıllarında boks sporu ve Kafkasya halk oyunlarıyla ilgilenmiştir.

İstanbul Ülkü Ocakları Eski Başkanı Nihat Çetinkaya’nın yanında yetişmiş ve birlikte faaliyetlerde bulunmuştur. Azerbaycan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği’nin kuruluşunda aktif rol alarak 1989-1992 yıllarında Başkan Yardımcılığı görevini üstlenmiştir. SSCB’nin 20 Ocak 1990’da gerçekleştirdiği Bakü Katliamı nedeniyle İstanbul ve Türkiye’deki en geniş katılımlı mitinglerin organizasyonunu gerçekleştirmiştir. Sovyetler Birliği’nin dağılma sürecine girdiği günlerde aktif olarak Türk cumhuriyetlerinin yanında yer almış, onların bağımsızlık mücadelelerine destek vermiştir. Aynı zamanda, ülkücü – milliyetçi camianın o dönemdeki en önemli fikir gazetesi Yeni Düşünce Gazetesinde Türk dünyası ile ilgili analiz yazılarını yayınlanmaya başlanmıştır. 1992 yılında Azerbaycan’ın ekonomik ve sosyal yapısını konu edinen “Azerbaycan” kitabını yazmıştır. Yine, 1992’de araştırma görevlisi olarak girdiği Marmara Üniversitesi’nde aynı yıl Türk dünyası ile ilgili yaptığı çalışmalar münasebetiyle “Akademik Üstün Başarı Ödülü”nü kazanmıştır. 1992’de, Milliyet Gazetesi Sosyal Bilimler Ödülüne layık görülen “Türk Dünyasının Sorunları ve Çözüm Yolları” isimli çalışmalarını tamamlamıştır. Takip eden yılda Türk dünyası ile ilgili Türkiye’de ilk kapsamlı Türk Dünyası Takvimi ve Bilgi Kitapçığını hazırlamıştır. Günümüzde bölücü örgütlerce sahiplenilmeye çalışılan Türklerde yeni yılın ve dirilişin bayramı olarak kutlanan Nevruz Bayramı ile ilgili 1987 yılından itibaren saha çalışmaları yapmış ve neticesinde 1991 yılında bu bağlamdaki ilk radyo programı hazırlamış ve 1992 yılında ilk makaleyi yayınlamıştır.

Türk dünyasının ulu çınarı Turan Yazgan’ın Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı’nda uzun süre çalışarak Turan yolunda hizmet vermiştir. 1992-1998 yılları arasında Marmara Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsünde Araştırma Görevlisi olarak çalışmıştır. Bu görevinde 1993 yılından itibaren Azerbaycan’a görevli olarak gönderilen Dr. Sinan OĞAN, Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı’nın Azerbaycan’da açtığı Azerbaycan Devlet Ekonomi Üniversitesi Türk Dünyası İşletme Fakültesi’nde 1993-2000 yılları arasında öğretim görevlisi ve dekan yardımcısı olarak görev yapmıştır. Elçibey ile ilk görüşmesini SSCB dağılmadan gerçekleştiren Oğan 1988’den itibaren, Azerbaycan’ın bağımsızlık mücadelesinin ilk yıllarında İstanbul’da başkan yardımcılığını yürüttüğü dernek kanalıyla iletişimini sürdürmüştür. Oğan, Elçibey’in cumhurbaşkanlığı dönemi ve sonrasında da talebesi ve en yakın çalışma arkadaşlarından biri olmuştur. 1994-1998 yıları arasında eş görevle Azerbaycan’da T.C Dışişleri Bakanlığı Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Temsilcisi olarak çalışmıştır. Bir dönem özel sektörde de çalışan Sinan OĞAN, 2000 yılında Türkiye’ye dönerek Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi (ASAM) Kafkasya Masası’nda çalışmalarını yürütmüştür. OĞAN, 2006 yılında bu kurumdan ayrılarak Kapadokya Meslek Yüksekokulu’nda bir yıl süre ile Dış İlişkilerden Sorumlu Müdür Yardımcılığı görevi yapmıştır.

Sinan OĞAN 2004 yılında, bugün Türkiye’nin en önemli düşünce kuruluşlarından birisi haline gelen TÜRKSAM’ı kurmuştur. 1993 yılında yayınlanan “Türk Ortak Pazarı Ülkeleri” isimli kitabının ardından 2003 yılında “Rusya’da Siyaset ve Oligarşi”, 2006 yılında ise “Turuncu Devrimler” isimli kitabı yayınlanmıştır. Sinan OĞAN’ın Türk Dış Politikası, Orta Doğu, Uzak Doğu, Rusya, Kafkasya, Orta Asya, Türk Dünyası, Enerji, Ermeni Sorunu, Afganistan, Terör ve Türkiye’nin güncel sorunları konularında çok sayıda Türkçe, İngilizce, Rusça makale ve değerlendirmeleri birçok Türk ve yabancı sitelerde, haber ajanslarında, gazete ve bilimsel dergilerde yayınlanmıştır. 2001 ve 2005 yıllarında Stratejik Analiz dergilerinde ve Azerbaycan’da yayımlanan Müsavat Gazetesinde Aliyev’in kazandığı Cumhurbaşkanlığı seçimlerine getirmiş olduğu eleştiriler nedeniyle ülkeye girişinde sorun yaşamıştır. Yurtiçi ve yurtdışında uzmanlık alanı ile ilgili konferanslar, seminerler vermiş ve bilimsel toplantılara katılmıştır. Bunların yanı sıra, çevre ile ilgili önemli çalışmalar yürüten Oğan, Türkiye’nin 18 kilometre uzaklığında Ermenistan sınırları içerisinde bulunan ve sahip olduğu eski teknolojiyle tüm bölge için tehlike kaynağı olan Metsamor Santrali’nin Kapatılmasına Yönelik Sivil Girişim’i kurarak koordinatörlüğünü uzun yıllar yürütmüştür.

Hayatını Türk dünyasına adayan Oğan, Türk dünyasıyla ilgili birçok ödüle de layık görülmüştür. Bu çerçevede, 2010 yılında “Türk Dünyasına Hizmet Ödülü”nü almış, Kazakistan Cumhuriyeti tarafından “Kazakistan – Türkiye Dostluk ve İşbirliğini Geliştirme Madalyası”na layık görülmüş, 2011 yılında ise Türk dünyasına katkılarından dolayı Azerbaycan’da “Azerbaycan – Türkiye Dostluk ve İşbirliğini Geliştirme Madalyası” ile taltif edilmiştir. OĞAN’a ayrıca, 2011 yılında Oğuz Boyu Kültür Dernekleri Federasyonu tarafından verilen “Onurluk Ödülü” bunlardan bazılarıdır.

2006 yılından itibaren MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye dış politika ve güvenlik konularında hazırladığı raporlar ve analizleriyle bilgi desteği sağlayan Sinan Oğan, Bahçeli’nin davetiyle 12 Haziran 2011 tarihinde seçim bölgesi olan Iğdır’dan milletvekili adayı gösterilmiş, MHP’yi birinci sıraya yükselterek meclise girmiştir. Milletvekili olduğu dönemde, Sayın Devlet Bahçeli tarafından TBMM Dışişleri ve Anayasa Komisyonu ile Türkiye Azerbaycan Parlamentolar Arası Dostluk Grubu’nda görevlendirilmiştir. Oğan, ayrıca TBMM MHP Grup Yönetim Kurulu üyeliğine seçilmiştir.

Oğan, meclisteki başarılı çalışmaları nedeniyle Telekomcular Derneği, KAMUDER, Beşiktaş Platformu gibi Türkiye’nin önemli sivil toplum kuruluşlarının birçoğu tarafından “Yılın Siyasetçisi”, Kırkpınar Yılın En İyileri Ödülleri çerçevesinde ise “Yılın Milletvekili” ödüllerine layık görülmüş, birçok anket sonucu “Yılın En Başarılı Milletvekili” olmuştur.

Oğan, 21 Kasım 2015 tarihinde olağanüstü kurultay çağrısı yaparak Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkan Adaylığını açıklamıştır.

16 Nisan 2017 tarihinde gerçekleşen referandum sonrasında Sinan Oğan 19 Nisan'da 2019 yılında yapılacak başkanlık seçimleri için aday olmuştur. 

Ekleme Tarihi: 18 May 2022 00:50