Kültür Sanat Güncelleme Tarihi: 30 Ağu 2016 12:30

Sivas Kitap Günleri fuarı kapılarını açtı

4 Eylül Sivas Kongresi’nin 97. yıldönümü Kültür ve Sanat Etkinlikleri kapsamında, Sivas Valiliği öncülüğünde, Sivas İl Özel İdaresinin koordinesinde bu yıl 5’incisi düzenlenen Sivas Kitap Günleri'nin açılışı tarihi kent meydanında yapıldı. 

Sivas Kitap Günleri fuarı kapılarını açtı
Açılışa Valimiz Davut Gül, Sivas Milletvekili Hilmi Bilgin, Belediye Başkanvekili Erdal Karaca, Sivas İl Özel İdaresi Genel Sekreterimiz ve Kitap Günleri Genel Koordinatörü Salih Ayhan, Vali Yardımcısı Turgay İlhan, Mehmet Şerif Olcaş, Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Âlim Yıldız, ilçe kaymakamları ile il protokolü ve yazarlar katıldı. 

Sivas kitap günlerinin geleneksel hale getirildiğini söyleyen Genel Sekreterimiz Salih Ayhan, bir hafta boyunca Sivaslılara kültür ziyafeti yaşatacaklarını söyledi. "Sivas Ellerinde Kitap Okunur" sloganıyla yola çıktıklarını dile getiren Ayhan, 5 yıldır bu etkinliğin dolu dolu geçtiğini ifade etti. Ayhan, "Şehrimiz güzel bir organizasyona ev sahipliği yapıyor, tüm kitapseverleri tarihi kent meydanında görmek istiyoruz. Kitap ve okuma sevgisi insanın geleceğine yapılan en güzel yatırımdır" diye konuştu. 

“Ağaçlar kitap açtı” temalı bir etkinliğe de bu organizasyonda yer verdiklerini belirten Ayhan, kent meydanındaki ağaçlara 200 civarında kitap asıldığını ve farkındalık yaratmak istediklerini vurguladı. Ağaçlardaki kitapların birkaç saatte tükendiğini ve artık kavgaların kitaplar için olduğunu ifade eden Ayhan, “Kazamız belamız kitap olsun okudukça da iç dünyamız güzelleşsin. 7 gün boyunca etkinliğin dolu dolu geçmesini temenni ediyorum.” ifadesini kullandı.

Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Âlim Yıldız ise her yıl Sivas’ta kitap günlerinin gelişip güzelleştiğini ve dinimizin ‘Oku’ emri ile başladığını dile getirdi. Kitabın bizler için önemli olduğunu vurgulayan Yıldız, tarihe not düşülecekse bunun yazı ve kitap ile olacağını belirtti. Okurlarla yazarları bir araya getiren etkinliğin 5’incisi değil de 50’ncisini de görmeyi dilediklerini vurgulayan Yıldız, organizasyonda emeği geçenleri kutladı.   

Belediye Başkanvekili Erdal Karaca da, insan için etkili öğrenme yolunun kitap olduğunu ifade etti. Okuyarak yetişmiş bir toplumun başarılı ve güçlü olacağını vurgulayan Karaca, “Kitap okumak düşünceleri besler, güçlendirir. Tıpkı bir pusula gibi insana yol gösterir. Okuyan insan dünyayı farklı görür ve farklı bakış açılarını değerlendirir.

Türkiye’nin geleceğine yapacağımız en önemli yatırım okuyan, araştıran, sorgulayan nitelikli bilgiye sahip bir nesil yetiştirmek olduğuna inanmaktayız. Bu yüzden özellikle genç nesillere okuma alışkanlığını kazandırmalıyız. Teknolojinin nimetlerinden gereğinden fazla zaman ayırmalarına müsaade etmemeliyiz. 5 yıldır tüm Türkiye’ye örnek olacak bir etkinliği; kültür şehri, medreseler şehri, ilim irfan şehri Sivas’ımızda hayata geçirmenin gururunu yaşıyoruz” dedi.

Sivas Milletvekili Hilmi Bilgin ise 5 yıl önce başlayan kitap günleri etkinliğinin kısa sürede bu derece profesyonelleşmesinden dolayı memnuniyeti dile getirerek, “4 Eylül Kültür ve Sanat Etkinlikleri kapsamında düzenlenmesinin Sivas açısından çok önemli olduğunu söyledi. Sivas’ta eğitim kalitesini ve başarısını yükseltmenin bu tür organizasyonlardan geçtiğini vurgulayan Bilgin, gençlerin televizyon ekranlarından uzaklaştırılıp kitaplara sarılması gerektiğini vurguladı. Organizasyonda emeği geçenleri kutlayan Bilgin, ilimize gelen şair, yazar ve akademisyenlere de teşekkür etti. 

Kitap Günleri hakkında bilgi veren Valimiz Davut Gül de, tarihi kent meydanına güzel olan her şeyin yakıştığını ancak kitap ile ilgili organizasyonun daha da yakıştığını ifade etti. Düzenlenecek olan 7 günlük etkinlik için olağanüstü bir mesai harcandığını dile getiren Valimiz Gül, “Kitap Günleri Sivas’ın her geçen gün gelişen, kurumsallaşan bir markasıdır. 140’tan fazla yayınevinin katılması, 150’den fazla etkinliğin yapılacak olması Sivas’ın 5 yılda aldığı yolun diğer kitap fuarlarına göre gerçekten çok daha önemli ve kayda değer olduğunun göstergesidir. Sivas ölçeğinde ekonomik olarak, insan gücü olarak fedakârlık yaptığımız bir organizasyondur. Bu etkinliğin Sivas’a çok yakıştığını düşünüyorum. Katkı sağlayan herkese teşekkür ediyor, kitap günlerinin hayırlı uğurlu olmasını diliyorum." dedi. 

Valimiz Davut Gül ve beraberindekiler daha sonra etkinlik alanında yayınevlerinin stantlarını gezerek köy okullarına ve cezaevlerine kütüphane oluşturulması amacıyla kurulan kumbaraya kitap hediye etti.

5. Sivas Kitap Günleri’nin ilk söyleşisinde Sivas Sultanı Âlim, Şair Kadı Burhaneddin; Prof. Dr. Abdullah Kahraman, Doç. Dr. Abdullah Kaya, Yrd. Doç. Dr. Murat Zengin, Yrd. Doç. Dr. Burhan Paçacıoğlu ve Dr. Hilmi Arıç tarafından her yönüyle ele alındı.

Daha sonra yazar Erhan Altunay ile sunucu Pelin Çift, “Yüzyıllardır İstanbul ve Ayasofya Neden Hedefte?” konusu ile okurlarına ve izleyicilerine seslendiler.

Günün son söyleşişinde ise Yazar Fatih Akbaba, “İletişim Ailede Başlar” konusunu ele aldı.  

Söyleşilerin ardından Valimiz Davut Gül, Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Özaydın ve Genel Sekterimiz Salih Ayhan ile diğer protokol üyeleri yazarlara plaket ve çeşitli hediyeler takdim etti. Yazarlar söyleşilerin ardından okurlarının kitaplarını imzalayarak sevenleri ile hatıra fotoğrafı çektirdi.

Öte yandan tarihi kent meydanında bulunan ağaçlara, hem etkinliğe hem de kitaba dikkat çekmek için ‘Ağaçlar Kitap Açtı’ sloganı ile kitap asılırken, ağaçlar vatandaşlardan büyük ilgi gördü. Bazı vatandaşlar görüntüleri ölümsüzleştirmek için cep telefonları ile fotoğraf çekti.

Kitapseverler, 29 Ağustos - 04 Eylül tarihleri arasında tarihi kent meydanında 90 stantta 140 yayın evi, 150’ye yakın etkinliği 10.00 ile 22.00 saatleri arasında görebilecekken, ayrıca tarihi Buruciye Medresesinde yazar, şair ve akademisyenlerin söyleşilerini de dinleyebilecekler.  

Ayrıca bu yıl etkinlikler kapsamında ilk kez ilçe ve köylerdeki çocuklar Sivas İl Özel İdaresi tarafından merkeze getirilerek hem kitaplarla buluşturuldu hem de tarihi mekanları yerinde görmeleri sağlandı. İlk gün; Yakupoğlan, Kurtlapa ve Güney köyünden gelen çocuklar tarihi Buruciye Medresesi’ndeki söyleşileri takip etme fırsatı buldu.

Çocuk Oyun ve Eğlence Merkezi’ni de gezerek gönüllerince eğlenen çocuklar Arkeoloji Müzesi’nde de tarihin akışına kendilerini bıraktı. Çocuklara kumbara, t-shirt, şapka ve kitaplardan oluşan hediye paketleri verilerek ailelerine teslim edildi.



Ekleme Tarihi: 30 Ağu 2016 12:30