Çevre Güncelleme Tarihi: 17 Kas 2023 14:00

Sivrisinekler kış uykusuna yatmadı kan emmeye devam ediyor

Bu soğukta sivrisinekleri görüp şaşıranlardansanız dikkat. Sivrisinekler kış uykusuna yatmadı, soğuktan ölmedi de kan emmeye devam ediyorlar. Pekiyi neden?

Sivrisinek

Sivrisineklerin kış uykusuna yatmamasının nedeni iklim değişikliği olabilir

Böcek profesörü Prof. Dr. Hüseyin Çetin, sivrisineklerin kış uykusuna yatmadığını ve kan emmeye devam ettiğini söyledi. Çetin, iklim değişikliğinin sivrisinek popülasyonunu artırdığını ve bu durumun gelecek yıl için sıkıntılı geçebileceğini belirtti.

Çetin, sivrisineklerin kasım ayı başında kış uykusuna yatması gerektiğini ancak hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle bu yıl uyumadığını söyledi.

sivrisinek Böcek profesörü Prof. Dr. Hüseyin Çetin

Çetin, "Normal şartlarda sivrisineklerin kışın uykuya geçmesi veya soğuktan etkilenip ölmeleri gerekiyordu. Bu sivrisinekler soğuk olmadığı için maalesef ölmüyorlar. Hala kan emmeye ve yumurtlamaya devam ediyorlar. Bu da gelecek yılın sıkıntılı geçeceğinin bir göstergesi olarak karşımıza çıkıyor" dedi.

Çetin, sivrisinek popülasyonunu azaltmak için vatandaşların da sorumluluk alması gerektiğini belirterek, "Evlerimizin etrafında içinde su birikecek her türlü ortamı kontrol etmemiz lazım. Su birikebilecek her türlü kabın üzerini örtmek lazım. Aksi taktirde bu türdeki sineklerin yumurtaları burada açılacak ve bahar aylarında ergin sineklerle karşılaşacağız" diye konuştu.

Ekleme Tarihi: 17 Kas 2023 14:00