Dünya Güncelleme Tarihi: 26 Ağu 2016 12:46

Suikastten kurtulan komutan yönetiminde Türkiye'nin Cerablus planı

Fırat Kalkanı harekatına komutan eden 2. Ordu Komutanı Korgeneral İsmail Metin Temel Cerablus'ta. Ayrıca Türkiye'nin Suriye'de planladığı güvenlik hattının da ayrıntıları ortaya çıktı.

Suikastten kurtulan komutan yönetiminde Türkiye'nin Cerablus planı
Fırat Kalkanı operasyonuyla IŞİD ve PYD tehlikesine müdahale eden Türkiye, sınırdan 15-20 km içeride ÖSO için üs ve kontrol noktaları kuracak. Kısa sürede sayısı 4 bine çıkarılacak Mehmetçik, muhaliflere lojistik destek verecek. ÖSO daha güneyde kontrolü sağlayacak.

500 TÜRK ASKERİ CERABLUS'TA

Fırat'ın batısına geçen PYD ve sınırdaki IŞİD tehdidine karşı TSK'nın başlattığı Fırat Kalkanı operasyonun ikinci gününde hareketli saatler yaşandı. Dün, Karkamış'tan tanklar ve iş makineleri Suriye'ye sevk edilirken, 200 piyade ve 150 bordo bereli sınırı geçti. Operasyona katılan toplam Türk askeri sayısının 500 olduğu öğrenildi.

4 BİN ASKER SEVK EDİLECEK

TSK'nın, havadan ve karadan desteklediği operasyonda Cerablus tümüyle kontrol altına alınırken kısa sürede bölgeye sevk edecek asker sayısının 4 bini bulacağı öğrenildi. Dün tank ve toplarla bölgeye sevk edilen piyadelerin ÖSO için kalıcı kontrol noktaları oluşturulmasında görev alacakları belirtildi. Askeri kaynaklar, bölgedeki aşiretlerin de hareket geçirilerek IŞİD, YPG ve rejim tehdidine karşı bu aşiretlerden faydalanılacağını belirtiyor.

15 KM DERİNLİKTE HAT

Güvenlik ve bölge kaynaklarından edinilen bilgilere göre; Mehmetçik doğrudan operasyonlara katılmayacak. TSK unsurları, muhaliflere 15-20 km derinlikte sivil kamplar ve kontrol noktaları oluşturacak.

MEHMETÇİK ÖSO'YA LOJİSTİK DESTEK SAĞLAYACAK

70 km sınır hattında güvenli tampon bölge hayata geçirilirken, ÖSO'nun güneydeki IŞİD kontrolünde olan El Bab'a ilerlemesinin önü açılacak. Mehmetçik bu noktada ÖSO'ya lojistik destek verecek ve havadan koruma sağlayacak. Böylece Azez- Cerablus ile El bab – Azez arasında kalan bölge hem IŞİD'den temizlenmiş olacak hem de PYD'ye karşı 'Fırat kalkanı' olacak.



2 YIL ÖNCE PLANLANDI

2014'teki Kobani olaylarının ardından PYD'nin ABD desteğiyle bölgede etkili hale gelmesi ve koridor oluşturulması çabası, Fırat Kalkanı Operasyonu planlarının miladı kabul ediliyor. Türkiye, Suriye sınırına ağır silahlarıyla yığınak yapmaya başladığı andan itibaren ÖSO üzerinden IŞİD'e yönelik bir püskürtme operasyonu planları yapıldı.

RUS KRİZİ, TERÖRLE MÜCADELE NEDENİYLE ERTELENDİ

İşte o planlar dışarda Rusya krizi içerde terör örgütleriyle mücadele nedeniyle ertelendi. Türkiye muhalifleri insani ve askeri olarak destekledi ancak operasyon için düğmeye basılması 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında oldu.

YPG'Yİ VURDUK

TSK'nın başlattığı "Fırat Kalkanı" operasyonundan sonra PYD'nin silahlı gücü YPG ile ilk sıcak temas yaşandı. Fırtına obüsleri Menbiç'in kuzeyinde, Cerablus'a 6 kilometre yaklaşan YPG'li grubu vurarak etkisiz hale getirdi.

2. ORDU KOMUTANI DA CERABLUS'TA

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin, Özgür Suriye Ordusu'nun da katıldığı Suriye- Cerablus ve çevresini IŞİD'den temizlemesi, PYD'yi ise Fırat Nehri'nin doğusuna çekilmesi amacına yönelik başlattığı "Fırat Kalkanı" adı verilen operasyonu, 2. Ordu Komutanı Korgeneral İsmail Metin Temel komuta ediyor. ÖSO'nun Cerablus'u IŞİD'in elinden alması sonrası Korgeneral Metin Temel Cerablus'u ziyaret etti.

15 TEMMUZ'DA SUİKASTTEN KURTULDU

Korgeneral İsmail Metin Temel, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında FETÖ'nün suikastından kurtulmuştu. Darbe girişiminin ardından başlatılan soruşturmada gözaltına alınan 2'nci Ordu Komutanı Org. Adem Huduti çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklanmış, Huduti'nin tutuklanmasından sonra boşalan 2'nci Ordu Komutanlığı koltuğunu Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral İsmail Metin Temel atanmıştı.

"ARTIK EVLERİNİZDEN ÇIKIN, IŞİD'LE MÜCADELE EDİN"

15 Temmuz darbe girişiminde emir astsubayı Ömer Halisdemir'e Özel Kuvvetler Komutan Yardımcısı Semih Terzi'yi öldürmesi için emir veren Korgeneral Zekai Aksakallı dün Cerablus'ta aşiret liderleriyle bir araya geldi. Aksakallı'nın yemekte buluştuğu aşiret liderlerine, bölgenin güvenliği için inisiyatif almaları konusunda tavsiyelerde bulunduğu "Artık evlerinizden çıkın. IŞİD'e karşı mücadele edin" dediği öğrenildi.

Türkiye'nin ÖSO üzerinden bölgede oluşturmayı planladığı güvenli bölge planında milis kuvvetlere de yer vereceği belirtildi. (Kaynak: Karar)

Ekleme Tarihi: 26 Ağu 2016 12:46