Köşe Yazısı Güncelleme Tarihi: 21 Mar 2016 18:24

Sünni hilafet için Türk Kürt savaşı mı?

Sünni hilafet için Türk Kürt savaşı mı?
Türkiye'ye sınır komşusu olan IŞİD hedefine Türkiye'yi koydu. Uluslararası arenada herkesi mutlu edecek çözüm yok. Uzun vadede Sünniler savaşa mı çekilecek? Sünni Hilafet projesi devreye mi kondu? Türkiye hangi kritik eşikte? işte cevabı

UZUN VADEDE SUNNİLER SAVAŞA ÇEKİLECEK

Irak ve Suriye’de IŞİD’e karşı mücadele ivme kazanmaya devam edeceğe benziyor ve hem Suriye’de hem de Irak’ta Kürtler bu mücadelenin önemli bir aktörü olacak. Irak’ta askeri harekete ek olarak uzun dönemli plan Sünnilerin siyasal sürece dahil edilmesi.

Şimdiye kadar Irak’ta yapılan ABD saldırılarının hedefi, IŞİD’in ilerlemesini sınırlamak olarak belirlenmişti ama bundan sonraki beklenti, yakın zamanda Suriye’de IŞİD’i hedef alacak daha kapsamlı bir hava saldırısının olması.

HERKESİ MEMNUN EDECEK BİR ÇÖZÜM YOK

Saldırı detayları NATO zirvesinde netleşmeye başladı ama uluslararası ve bölgesel güçlerin Suriye’de devam eden iç savaş hakkında ortak tavır alma ve fikir birliği edinmede yaşadıkları zorlukları göz önünde bulundurduğumuzda, IŞİD’e karşı Suriye’de uzun süreli bir mücadele planı oluşturmak epeyce zor olacağa benziyor.

Olası hava saldırılarının rejim kuvvetleri ile birlikte koordineli bir şekilde olması, Iran ve Suriye rejiminin koşulu olacaktır. Türkiye, Suudi Arabistan ve Körfez ülkelerinin tutumları olası saldırıların iç savaşta dengeleri rejim tarafına dönüştürülmesine yönelik olacaktır.

Böylesi karmaşık bir ortamda herkesi memnun eden bir uzlaşma sağlamak mümkün olmayabilir.

EL KAİDE EFSANESİNİ KİMLER YAŞATIYOR?

El Kaide efsanesi ve “Dış Düşman” tehdidi, yoğun medya ve hükümet propagandası yardımıyla sürdürülüyor.
11 Eylül sonrası dönemde terörist El Kaide tehdidi, ABD-NATO askeri doktrininin yapıtaşını oluşturur. Dünya çapında “kontr-terörizm operasyonlarının” yürütülmesini -insani bir görev maskesi altında- meşrulaştırır.

Bilindiği ve belgelendiği üzere El Kaide’ye bağlı örgütler, Sovyet-Afgan savaşının en parlak döneminden bu yana, sayısız çatışmada ABD-NATO tarafından “istihbarat birimleri” olarak kullanılmaktadır.

Suriye’deki El Nusra ve IŞİD isyancıları, paramiliter güçlerin asker toplama ve eğitimini bizzat gözetim ve kontrolü altında tutan Batı askeri ittifakının piyonlarıdır.

HEDEF SUNNİ İSLAMCI HİLAFET Mİ?

ABD Dışişleri Bakanlığı bazı ülkeleri “teröristlere yataklık etmekle” suçlarken, Bir Numaralı “Terörizmi Finanse Eden Devlet” Amerika’dır:

Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar’ın da aralarında olduğu müttefikleri, hem Suriye’de hem de Irak’ta faaliyet gösteren Irak Şam İslam Devleti’ni (IŞİD) el altından destekleyip finanse ettiği iddialar sık sık gündeme getiriliyor.

Üstelik Irak Şam İslam Devleti’nin Sünni hilafet projesi, ABD’nin epeydir var olan hem Irak’ı hem de Suriye’yi ayrı ülkelere bölme gündemiyle örtüşüyor: Sünni İslamcı Hilafet, Arap Şii Cumhuriyeti, Kürdistan Cumhuriyeti ve diğerleri.

ABD’nin başını çektiği Terörizmle Küresel Savaş, ABD askeri doktrininin köşe taşını oluşturur. “İslamcı teröristlerin peşinden gitme”, gayrinizamî savaşın ayrılmaz parçasıdır. Temelinde yatan amaç, kontr-terörizm operasyonlarının dünya çapında yürütülmesini mazur göstererek ABD ve müttefiklerinin bağımsız ülkelerin işlerine müdahale etmesini sağlamaktır.

KÜRESEL TERÖR TEHDİDİ SANAL PROPAGANDA MI?

Alternatif medya da dâhil olmak üzere çoğu ilerici yazar Irak’taki son gelişmelere odaklanırken, “Terörizmle Küresel Savaşın” arkasındaki mantığı anlamakta yetersiz kalmaktadır.

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD), çoğu kez, Batı askeri ittifakının bir enstrümanından ziyade “bağımsız bir örgüt” gibi görülür. Üstelik ABD-NATO askeri gündeminin ilkelerine karşı çıkan birçok samimi savaş karşıtı aktivist, buna rağmen Washington’un El Kaide’ye yönelik kontr-terörizm gündemini onaylar. Dünya çapında terör tehdidini “gerçek” sanarlar:

“Savaşa karşıyız fakat Terörizmle Küresel Savaşı destekliyoruz.’’ifadesini kullanırlar.

IŞİD'İN TÜRKİYE'YE TEHDİDİNİN AMACI KÜRT TÜRK SAVAŞI

8 Temmuz’da Başkan Barack Obama’nın temsilcisi John Allen’ın Türkiye ziyaretinde İncirlik Üssü’nün IŞİD’e karşı kullanımına izin verilmesi ardından 10 Temmuz’da Türkiye’nin birçok kentinde IŞİD militan ve sempatizanlarına yönelik operasyon geldi.

Her şey bununla da sınırlı kalmadı. IŞİD, kendisinin hedef alınması karşısında Türkiye’ye tehdit yağdırmaya başladı. Bugüne kadar görülmemiş bombalama ve katliamlara imza atacağını duyurdu. Suruç katliamı sadece filmin fragmanı.. Örgüt, halen tehdit üzerine tehdit savuruyor.

IŞİD’ın Türkiye’deki terör eylemlerini devam ettireceği propagandası yaygınlaştırılmaya çalışılıyor. Bunun hedefi bir IŞİD-Kürt çatışmasının yayılması ile Türk-Kürt çatışmasına dönüşmesini sağlamaktır.

SİTELERİ KAPANAN IŞİD TEHDİTLER SAVURDU

Özellikle Kürt gruplar ve PKK yandaşları silahlanma çağrısı yaparak, kendilerini korumak durumunda kaldıklarını söylüyor. 14 Temmuz ve 17 Temmuz tarihlerinde IŞİD yanlısı yayın yapan üç internet sitesi enfalmedya.com, takvahaber.net ve darulhilafe.com internet siteleri Türkiye Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na bağlı Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı tarafından kapatıldı.

TİB, Gölbaşı Sulh Ceza Hakimliği’nin 13 Temmuz 2015 tarihli kapatma kararını uyguladı. Karara tepki gösteren darulhilafe.com internet sitesi, tağut (put, şeytan) olarak tanımladığı Türkiye Cumhuriyeti’ni Müslümanlara düşmanlık yapmakla suçluyor ve şu tehdidi savuruyor:

“Şu ana kadar Türkiye’ye hiçbir saldırı yapmayan ve hiçbir şekilde zarar vermeyen Müslümanlar’ın özgürlükleri kısıtlanmaya ve bu konudaki engellemeleri devam edip artarsa Müslümanlar’ın da buna karşılık verebileceğini unutmasınlar. Bu baskı ve engellemeler devam ederse Türkiye devletiyle farklı bir sayfa açacağımızı duyururuz.”
Tehdit, kışkırtma ve suçlamalar ard arda geliyor. IŞİD’ın dergisi Konstantiniyye, PKK ve İsrail’in işbirliği yaptığını da iddia ediyor:

KRİTİK EŞİKTEYİZ

Son derece kritik eşikteyiz Suruç’ta meydana gelen katliamda istihbarat zafiyetinin var olduğu gerçeğini göz ardı etmemek gerekiyor.. Hemen ardından iki polisimizin öldürülmesi ve öldürülme şekilleri ise ciddi kuşkulara ve komplo teorilerine sebep olmakta…Özellikle bölgedeki yabancı istihbarat örgütlerinin cirit attığı şu dönemde…

DOSYA HABER ÖZEL

 

Ekleme Tarihi: 21 Mar 2016 18:24