Dünya Güncelleme Tarihi: 9 Eyl 2016 10:16

Suriye'deki Rakka denkleminde kim kimi destekliyor?

ÖSO'nun El Bab'a yönelmesi ve olası Rakka operasyonunun gündeme gelmesi, bölgedeki ülkeleri çok bilinmeyenli bir denkleme sürüklüyor. Peki Suriye'de kim kimi destekliyor?

Suriye'deki Rakka denkleminde kim kimi destekliyor?
Türkiye'nin Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) öncülüğünde Cerablus ile başlayan 'Fırat Kalkanı' operasyonu, geçen süre içinde hem haritaları hem de planları değiştirdi. Azez-Cerablus hattının birleşmesinin ardından El Bab ve Rakka operasyonları gerek Türkiye gerekse Ortadoğu'nun gündemine oturdu. 'Rakka' adeta çok bilinmeyenli bir 'denklem' durumunda.

Rakka öncesi cevap arayan iki soru: IŞİD'in elindeki El Bab ve YPG'nin öncülüğünde kurulan Demokratik Suriye Güçleri'nin elindeki Menbiç'in ne olacağı... İşte bu hamleler yeni denklemler ortaya çıkaracak. Çünkü sahadaki gruplarla, onları destekleyen ülkeler yeni ittifaklara ya da ayrışmalara gidebilir.

ABD HEM ÖSO'YU HEM YPG'Yİ DESTEKLİYOR

ABD ÖSO ile YPG'ye destek verirken, Türkiye ise terör örgütü ilan ettiği YPG'nin Fırat'ın batısına çekilmesini, Menbiç ve El Bab operasyonunun ÖSO tarafından yapılmasını istiyor. Menbiç'i terk etmek istemeyen YPG ise ABD'den destek isteyip El Bab ve Rakka operasyonuna katılmak istiyor. Yeni denklemde ABD'nin YPG'yi mi yoksa Türkiye'nin de istediği gibi ÖSO'yu mu destekleyeceği merak konusu.

Rakka operasyonunda ABD'nin tavrı belirleyici olacak gibi görünse de Rusya muhaliflere sıcak bakmıyor. Türkiye'nin ÖSO'yu, ABD'nin OSÖ ve YPG'yi, Rusya'nın Esad ve YPG'yi, İran'ın ise Esad'ı desteklediği Suriye'de, Rakka operasyonu yeni oluşumlara yol açacak görünüyor.



FIRAT'IN KENARINDAKİ KESİŞME NOKTASI: RAKKA

Suriye'nin büyük kentlerinden olan ve savaştan önceki nüfusu 250 bini bulan Rakka, 2014'ün ocak ayında IŞİD'in kontrolüne geçti ve IŞİD burayı başkent ilan etti.

Fırat Nehri'nin kenarında ve birçok kentin kesişme noktasında bulunan Rakka'da kenti terk etmeyen ciddi bir nüfus var. Ayrıca Rakka, pek çok ülkeden örgüte aileleriyle katılanların yerleştiği kent.
Suriye'deki savaşçı sayısı 15-20 bin civarında olduğu tahmin edilen IŞİD'in kaybettiği bölgelerdeki savaşçılarını da bu bölgeye çektiği belirtiliyor. El Bab ve Rakka'da en az 10 bin IŞİD'li bulunuyor. Ancak aktif olarak savaşmasalar da örgüte destek veren çok sayıda aşiret de söz konusu. (Kaynak: Habertürk)

Ekleme Tarihi: 9 Eyl 2016 10:16