Taahhütsüz İnternet mi Taahhütlü İnternet mi?
İnternet servis sağlayıcıları Taahhütsüz İnternet kampanyalarına ağırlık verdi. Pekiyi ne oldu da şirketler Taahhütlü İnternet hizmetini arka plana attı?
Taahhütsüz İnternet Hizmetinde Patlama
Internet servis sağlayıcıları bugünlerde geçmiş yılların aksine Fiber, ADSL, Kablolu İnternet, Uydu Net veya VDSL gibi genişbant internet hizmetlerini taahhütsüz tarife olarak müşteriye sunmaya başladı.
Yıllarca yeni abone bulmak veya başka aboneleri kendilerine çekmek için abonelerine sundukları aylık internet kullanım fiyatlarını 1 veya 2 yıl sabitleyen şirketler, müşteri bağımlılığını sağlamak için taahhütlü internet tarifesi satmanın peşindelerdi. İnternet servis sağlayıcıları bugünlerde eski pazarlama stratejilerini terk ederek internet aboneliği hizmetini “taahhütsüz internet”, taahhütsüz fiber internet” adı altında satmaya başladı.
Üstelik geçmiş yılların aksine taahhütsüz olarak müşteriye sunulan abonelikler taahhütlü olan aboneliklerden çok daha ucuza pazarlanıyor. Pekiyi ne oldu da abone savaşı veren Türk Telekom, Turkcell, Vodafone Net, Superonline, TurkNet, Milleni, Ay Telekom,D-Smart, Türksat Kablo vb. internet servis sağlayıcıları taahhütlü abone stratejisinden vazgeçti? Cevabı haberin içerisinde…
Şirketler tarafından son dönemde internet hizmetini pazarlamakta kullanılan bu yeni abonelik stratejisi yalnız internet servis sağlayıcıları tarafından kullanılmıyor. Cep telefonu hattı operatörleri de gerek faturalı hatlarda gerekse internet tarifelerinde ve de ev interneti hizmetinde aynı stratejiyi uyguluyor.
Taahhütlü internet ile taatsüz internetin farkı
Taahhütlü internet ile taahhütsüz internet arasındaki farkı haberde ayrıntılı açıkladık. Merak edenler için en temel fark taahhütlü internette; abone ile internet servis sağlayıcı arasındaki abonelik süreci bir süreye ve daha öncesinden belirlenmiş bir bedelle bağlıdır. Servis sağlayıcı abonenin talep ettiği hizmeti aynı standartlarda ve sözleşme süresince temin etmekle yükümlüdür. Abone de almış olduğu hizmet karşılığında internet servis sağlayıcıya aylık olarak bedelini ödemekle mükelleftir.
Taahhütsüz internette ise internet servis sağlayıcı ve abone arasında yine bir sözleşme söz konusudur. İnternet servis sağlayıcı, hizmet kalitesini ve abonelik bedelini değiştirme hakkına sahiptir. Abone tarafında ise taahhütsüz internette sözleşme veya abonelik herhangi bir yaptırıma maruz kalmadan sonlandırılabilir.
Evlerde İnternet Kullanımı Yüzde 92’lerde Çıktı
Teknolojinin yayılma hızı ve hane halkının internet kullanımına yönelimi sayesinde Türkiye'de neredeyse internetsiz ev kalmadı. TÜİK Hanehalkı Bilişim Teknolojileri verilerine göre hane halkının evden internete ulaşım oranı 2021 yılında yüzde 92 seviyelerine yükseldi.
İnternet kullanılan ev oranını da veren bu istatistiği her yüz evin 92’sinde internete ulaşım var şeklinde de yorumlamak mümkün.
İnternet kullanımı birey bazında yüzde 82,6 oldu. 16-75 yaş grubu arasında bireysel internet kullanımı yüzde 82,6 seviyelerine çıktı. Erkeklerde internet kullanım oranı yüzde 87,7 kadınlarda ise yüzde 77,5 olarak belirlendi.
Türkiye’de Akıllı Telefon Sayısı 53 Milyonu Geçti
Resmi istatistiklere göre Türkiye'de cep telefonu sayısı 80 milyonu aşmış durumda ve bu telefonlardan 53 milyon akıllı telefon. Akıllı telefon kullanımının Türkiye’nin nüfusuna oranı yüzde 65 seviyelerinde.
Ülkemizde akıllı telefon kullanıcılarını 2025'te ise 55.9 milyona olması bekleniyor. Akıllı telefonlarla birlikte mobil internet kullanımı da yaygın durumda ve 16-74 yaş arasındaki bireylerin yüzde 80,5'inin interneti düzenli (hemen her gün veya haftada en az bir defa) kullandığı biliniyor.
Taahhütlü İnternet Tarifesi Nedir?
Taahhüt kelime anlamı olarak “bir şeyi yapmayı üstüne alma, üstlenme” anlamı taşıyor. Bu tanıma neden ihtiyaç duyuyoruz, çünkü almış olduğumuz hizmetlerde mağdur olmamak için hemen her bireyin bu konuda bilgi sahibi olması gerekiyor.
Taahhüt kişinin kendi adına ve hesabına, tüzel veya gerçek kişiye karşı, sözleşmesiz veya sözleşmeli olarak, herhangi bir işin yapılması veya herhangi bir şeyin teslimini üstlenmesini gösteren belge anlamına geliyor.
Hukukta taahhüt sözleşmeleri temelde alacaklı ve borçluların yükümlülüklerine dayanıyor. Taraflardan biri hizmeti sunarken diğeri bedelini ödemekle yükümlü oluyor.
Taahhütlü internet tarifesi de tarafların bir sözleşme etrafında internet hizmetinin kullanımını belirli süreliğine karşı tarafa sunması ve karşılığında da karşı tarafın hizmet alandan bedelini belli bir ödeme planı ile temin etmesine dayanıyor.
Yani taahhütlü internet gerçek ya da tüzel kişinin internet servis sağlayıcılarından aldığı internet hizmetinin bedelini (genelde ödemelerin miktarı sabit oluyor) taksitlerle ödeyerek sözleşmede belirlenmiş süre süre boyunca kullanması anlamına geliyor.
Taahhütlü internet tarifesi sözleşmesindeki şartlara bağlı olarak abonenin kullanmış olduğu internet hizmetinden cayması hâlinde cezai yaptırımlar da uygulanabiliyor. Örneğin internet hizmeti veren şirket; abonelerin verdiği taahhütü gerekçe göstererek hizmet kullanım süresi boyunca müşteriye uygulanan indirimleri Cayma Bedeli adı altında geri talep edilebiliyor.
Taahhütlü İnternetin Faydaları ve Zararları
Taahhütlü internet hizmeti, avantajları ve dezavantajları bir arada barındırıyor. Bu avantajları ve dezavantajları hem müşteri tarafında hem de şirket tarafında iki taraflı olarak değerlendirmek mümkün. Internet aboneliği hizmetini kullanmak istemeyen veya vazgeçen aboneler, iptal kolaylığına da sahip elbette bunun da bir bedeli var.
Aboneliklerin iptali ile ilgili yapılan düzenlemeyle e-devlet üzerinden vatandaşlar aboneliklerini iptal ettirebiliyor. Fakat bu düzenlemeyle abonelere kolaylık sağlanırken, gözden kaçan diğer husus ise cayma bedeli oluyor. Şirket bu bedeli topluca talep edebiliyor. Ödenmemesi halinde yasal yollara başvurabiliyor.
Taahhütlü internet abonelerin sözleşme süresince sabit bedel ödemesi bakımından da avantajlar sağlıyor. Aboneler sözleşme süresi boyunca aldıkları internet hizmetine gelebilecek her türlü bedel artışından etkilenmeyebiliyor.
Şirketin vermiş olduğu modem gibi cihazlar müşterinin mülkiyetine geçiyor. Şirketler internet hizmet bedeli dışında müşterilerine diğer maliyetleri yansıtamıyor.
Şirketler açısından avantaj da müşteri 1 veya 2 yıl boyunca aboneleri olarak kalıyor. Abonelik yenileme dönemlerinde
Taahhütsüz İnternet Ne Demek?
Taahhütsüz İnternet Hizmeti, şirketler ile müşteriler arasında hizmet sözleşmesi çerçevesinde abonelik ve internet hizmetinin süre ve bedel bakımından birliğe yaptırım içermemesi anlamına geliyor. Taahhütsüz internet hizmeti alındığında şirket fiyatlarında değişikliğe gidebildiği gibi abone de dilediği zaman sözleşmeyi feshedip hizmet alımını iptal edebiliyor.
Taahhütsüz İnternet Hizmeti Almanın Avantajları ve Dezavantajları
Taahhütsüz internet hizmetinin avantajları, firma tarafından bakıldığında, internet hizmeti sağlama süresi boyunca maliyetlerde meydana gelen değişikliklerin herhangi yaptırıma tabi olmadan aboneye yansıtılmasını kolaylaştırıyor.
Nadir görülse de firmalar da aboneliği iptal edebiliyor. Modemi müşteriye kiralayarak, abonenin hizmet alım sürecinde ek gelir imkanına sahip oluyor. Taahhüt süresi biterse modern farklı bir abonenin kullanımına yönlendirebiliyor. Modemde oluşan kullanıcı kaynaklı arızalarda hasar bedeli müşteriden talep edilebiliyor.
Taahhütsüz internetin şirket açısından dezavantajlarından ise müşteri sadakati daha az oluyor. şirketin gelir durumu değişkenlik gösterebildiğinden finansal zorluklar da söz konusu olabiliyor.
Abone tarafından bakıldığında ise taahhütsüz internet hizmet şartlarında herhangi değişiklik olması durumunda veya keyfi kararla kolaylıkla sözleşmeyi feshetme imkânı bulunuyor. İşletmenin temel girdi maliyetlerinde değişik evliliklerin az olduğu dönemde taahhütlü internet hizmeti daha ucuz sunulurken ekonomik kriz dönemlerinde veya maliyetlerinin yüksek olduğu dönemde taahhütsüz internet hizmeti müşteriye daha ucuza veriliyor. Bir diğer avantaj da abone modem için ekstra bedel ödemek zorunda kalmıyor
Abone açısından taahhütsüz internet hizmetinin dezavantajları ise İhtiyaç duyulan internet hizmetinin fiyatının her an değiştirebilmesi ve bunun da yaşam maliyetine olumsuz etkisi olarak değerlendirilebilir. Modem konusu yine müşteri modemi kiraladığı için başka bir firmaya geçiş yapmak istediğinde yeniden modem maliyetiyle karşı karşıya kalabilir. Müşteri hizmet kalitesi bakımından memnun olmadığında şirket değiştirme imkanı da söz konusu değilse ve bulunduğu bölgede yeterince altyapı yoksa kalitesiz hizmet almak durumunda kalabilir.
Pandemi sürecinde insanların en çok kullandığı araçlardan biri de internetti. Alışverişten eğlenceye, eğitimden hobilere kadar sayısız alanda internet kullanımı çığ gibi büyüdü. Pandemi nedeniyle şirketlerin çalışma biçimleri de büyük değişikliğe uğradı. Evden çalışma kavramı yaygınlaştı. Sadece Türkiye'de değil tüm dünyada internet kullanımında ve aboneliklerde büyük artış oldu. Türkiye gibi genç nüfusun fazla olduğu ve akıllı telefon kullanımının yaygın olduğu ülkelerde gerek mobil gerekse sabit internet internet kullanımı büyük aşamalar kaydetti.
Küresel krizle birlikte Türkiye'de yaşanan ekonomik kriz de yaşam maliyetlerini artırdı ve temel ihtiyaçların temini sürecini zorlaştırdı. Bu pahalılıktan internet servis sağlayıcıları da etkilendi.
Elektrik, doğalgaz, su, akaryakıt, kablo, modem, altyapı, inşaat, personel vb. maliyetleri artan şirketler bu maliyetlerini müşterilerine yansıtmak durumunda kaldı. Yüksek enflasyon yaşayan Türkiye’de bu maliyetler günden güne artarken ve gelecekteki artışlar öngörülemediğinden şirketler taahhütlü internet veya taahhütlü cep telefonu hattı kampanyalarını geçmiş maliyetlere oranla 2 katına çıkartırken, taahhütsüz internet hizmetini veya mobil telefon hizmetlerini daha uygun müşterilere sunmaya başladılar.
Kısa vadede aboneler için bu durum avantaj gibi görünse de uzun vadede hizmeti ödenen bedelin artması ihtimalini de beraberinde getiriyor. Üstelik bu artışın bir sınırı da söz konusu değil.
Taahhütsüz internet sürecinde satış sonrası servis veya arızaların düzeltilmesi sürecinde hizmet kalitesi bakımından artış olurken taahhütlü kampanyalarda bu süreç biraz daha aksayan biliyor. Çıkarını düşünen abone de taahhütlü internet fiyatlarının pahalı olması nedeniyle tercihini taahhütsüz kampanyalardan yana kullanıyor. Cep telefonları hatlarında ise operatörler eski abonelerini taahhüt kapsamında tutmaya çalışırken taahhütsüz kullanmaları durumunda faturalarına yansıyacak rakamın çok daha fazla olduğunu paylaşıyorlar. Özetle evde internet hizmeti alırken şayet varsa daha ucuz olan taahhütsüz kampanyaları seçerken, cep telefonu kullanıcıları ise taahhütlü kampanyalardan yararlanmayı tercih ediyor.
EV VEYA İŞYERİ İÇİN EN UYGUN FİBER İNTERNET TARİFELERİ
İnternet Servis Sağlayıcı | Paket Adı | İnternet Hızı | Fiyat |
---|---|---|---|
Vodafone | Evde 24 | 24 Mbps | 110,00 TL |
Vodafone | Evde Fiber 50 | 50 Mbps | 145,00 TL |
Vodafone | Evde Fiber 100 | 100 Mbps | 155,00 TL |
Vodafone | Evde 50 | 50 Mbps | 59,00TL |
Millenicom | Fiber 16 | 16 Mbps | 99,90 TL |
Millenicom | Fiber 35 | 25 Mbps | 109,90 TL |
Millenicom | Fiber 100 | 100 Mbps | 124,90 TL |
Türksat Kablonet | Eğlence Dolu Kampanya | 16 Mbps | 115 TL |
Türksat Kablonet | Eğlence Dolu Kampanya | 25 Mbps | 140 TL |
Türksat Kablonet | Eğlence Dolu Kampanya | 50 Mbps | 170 TL |
Türksat Kablonet | Eğlence Dolu Kampanya | 100 Mbps | 195 TL |
Gıbırnet | G-Net Maxi | 16 Mbps | 100,00 TL |
Gıbırnet | G-NetMega | 35 Mbps | 110,00 TL |
Netspeed | Speedmax Avantaj | 35 MBps | 124,00 TL |
Netspeed | Speedmax Avantaj Smart | 100 MBps | 134,00 TL |
Netspeed | Fiber Ultrafast 100 | 200 Mbps | 196,00 TL |
Turkcell Superonline | 1000 Mbps Fiber Fırsat | 1000 Mbps | 249,00 TL |
Turkcell Superonline | Superbox 4.5 İnternet | 4.5G Hızı | 199,90 TL |
Digiturk | Digiturk + Limitsiz İnternet | 16 Mbps | 129,90 TL |
Türk Telekom | Limitsiz İnternet | 16 Mbps | 135,00 |
Türk Telekom | Bireysel Evde İnternet | 24 Mbps | 139,90 TL |
Türk Telekom | Limitsiz İnternet | 35 Mbps | 154,90 TL |
Türk Telekom | Bireysel Evde İnternet | 100 Mbps | 209,00 TL |
NOT: FİYATLAR DEĞİŞİKLİK GÖSTEREBİLİR. KAMPANYALAR İLGİLİ FİRMALARIN SİTELERİNDEN ALINMIŞTIR. TAAHHÜTLÜ, TAHHÜTSÜZ VE TV PAKETİ OLAN ÜRÜNLER DE VARDIR. GENELDE 12 AYLIK SÜRE DİKKATE ALINARAK SEÇİM YAPILMIŞTIR.