Sağlık Güncelleme Tarihi: 26 Eki 2023 00:00

Tai Chi dövüş sporu Parkinson belirtilerini yavaşlatabilir

Çin'de yapılan bir araştırma, Tai chi'nin Parkinson hastalığının semptomlarını birkaç yıl boyunca yavaşlatmaya yardımcı olabileceğini öne sürüyor.

Tai Chi

Araştırmacılar, dövüş sanatını haftada iki kez uygulayanların, yapmayanlara göre daha az komplikasyon yaşadığını ve yaşam kalitesinin daha iyi olduğunu söylüyor.

Parkinson, titremeye ve hareket yavaşlamasına yol açan ilerleyici bir beyin hastalığıdır ve tedavisi yoktur.

Uzmanlar, bulguların Parkinson hastaları için egzersizin faydalarına ilişkin önceki çalışmaları desteklediğini söylüyor.

Şangay Jiao Tong Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden yapılan çalışma , yüzlerce Parkinson hastasının sağlığını beş yıla kadar izledi.

147 kişilik bir grup düzenli tai chi uygularken, 187 kişilik diğer bir grup ise uygulamadı.

Geleneksel Çin egzersizi, yavaş ve nazik hareketleri derin nefes alma ve rahatlamayla birleştirir.

Parkinson's UK adlı yardım kuruluşu, tai chi'yi "ruh halinizi yükseltmeye ve iyi yaşamanıza yardımcı olabilecek" düşük yoğunluklu bir fiziksel aktivite olarak tanımlıyor.

Araştırmacılar semptom, hareket ve denge ölçümlerinde hastalığın tai chi grubunda daha yavaş ilerlediğini buldu.

Bu grupta ayrıca diğer gruba göre daha az düşme, daha az sırt ağrısı ve baş dönmesi görüldü; hafıza ve konsantrasyon sorunları da daha düşüktü.

Aynı zamanda uyku ve yaşam kalitesi de sürekli olarak iyileşti.

Yeni başlayanlar için Tai chi hareketleri

Yeni başlayanlar için tai chi hareketlerine örnekler

Kendin yap - Ayı taşımak:

  • Nefes alın, vücudunuzu belden sola doğru çevirin
  • Omuzlarınız rahat ve dirsekleriniz hafifçe bükülmüş
  • Şimdi başınız ellerinize odaklanacak şekilde her iki kolunuzu da sola doğru uzatın
  • Nefes verin, ellerinizi aşağı indirin. Sağa dönün ve tekrarlayın

Tai Chi 1

Kendiniz yapın - Belinizi bükün ve avuç içlerinizi itin:

  • Nefes alın, avuç içlerinizi yukarı bakacak şekilde bele doğru çekin
  • Nefes verin, vücudunuzu belden sola çevirin. Sol dirseğinizi ve bileğinizi hafifçe bükülü tutun ve dirseği geriye çekin
  • Aynı zamanda sağ kolunuzu öne doğru uzatın ve sağ avuç içi öne bakacak şekilde itin (trafiği durdurmaya çalışıyormuşsunuz gibi)
  • Nefes alın, ortaya dönün ve sağa dönmeden önce ağırlığınızı eşit şekilde dağıtın, sağ kolunuzu geriye çekin ve avucunuz öne bakacak şekilde sol kolunuzu uzatın.

Tai Chi 2

Altı ay boyunca tai chi uygulayan Parkinson hastaları üzerinde yapılan önceki bir denemede, programa katılmayanlara kıyasla yürüme, duruş ve dengede daha fazla iyileşme olduğu görüldü.

Journal of Neurology Neurosurgery & Psychiatry dergisinde yazan Dr Gen Li ve ortak yazarlar, çalışmalarının "tai chi'nin Parkinson hastalığı üzerinde uzun vadeli yararlı etkisini koruduğunu" gösterdiğini söylüyor.

Tai chi'nin Parkinson hastalığını uzun vadede yönetmek, yaşam kalitesini uzatmak ve aynı zamanda hastaların aktif kalmasına yardımcı olmak için kullanılabileceğini söylüyorlar.

Ancak çalışmanın nispeten küçük olduğunu ve bir grubun deneyimlediği olumlu sonuçların nedeninin tai chi olduğunu kanıtlayamadığını da kabul ediyorlar.

'Olumlu etkiler' King's College London'da hareket bozuklukları ve nöroloji profesörü Prof. K Ray Chaudhuri şunları söyledi: "Motor ve motor dışı işlevler üzerindeki olumlu etkiler etkileyici olsa da, bu çalışmaya dayanarak herhangi bir nöroproteksiyon iddiasında bulunmak için henüz çok erken."

Balenin Parkinson üzerinde de benzer etkilere sahip olduğunun tespit edildiğini söyledi.

Londra Queen Mary Üniversitesi'nde nöroloji ve nöroepidemiyoloji profesörü olan Prof Alastair Noyce, bunu "önemli bir çalışma" olarak nitelendirdi ancak tasarımında sınırlamalar olduğunu ve daha fazla denemeye ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

"Tai chi'yi ve diğer egzersiz türlerini zaten öneriyoruz, ancak hangi egzersiz biçimlerinin en faydalı olduğunu anlamak, hastaların uzun vadeli yönetimini geliştirmek için önemli bir hedeftir" dedi.

Ekleme Tarihi: 26 Eki 2023 00:00