Ekonomi Güncelleme Tarihi: 26 Ağu 2016 17:50

Tarihi Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün açılışı gerçekleşti

Yavuz Sultan Selim Köprüsü için açılış töreni düzenleniyor. Toplam maliyeti 4.5 milyar lirayı bulan köprünün resmi açılış törenine çok sayıda devlet başkanı katılıyor.

Tarihi Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün açılışı gerçekleşti
Mühendislik tarihine geçen Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Çevre Otoyolu, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım'ın katılımıyla açılıyor. Dünya liderlerini de ağırlayacak olan dev eser, birçok ilki de bünyesinde barındırıyor. Açılışın gerçekleştirileceği alana akın eden vatandaşlar coşkuyla tarihi anlara tanıklık edecek.

DÜNYA LİDERLERİ DE ORADA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla, birçok özelliği bakımından Türkiye ve dünya mühendislik tarihi için büyük bir kilometre taşı olma niteliğindeki Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Çevre Otoyolu bugün gerçekleştirilecek görkemli bir törenle açılıyor.



Başbakan Binali Yıldırım'ın da iştirak edeceği açılış töreninde, Bahreyn Kralı Hamed bin İsa Al Halife, Bosna Hersek Başkanlık Konseyi Başkanı Bakir İzetbegoviç, Makedonya Cumhurbaşkanı Gjorge Ivanov, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, Pakistan Pencap Eyaleti Başbakanı Şahbaz Şerif, Sırbistan Başbakan Yardımcısı Rasim Ljajic, GürcistanBaşbakan Birinci Yardımcısı Dimitri Kumsisihvili'nin yanı sıra çok sayıda ülkenin ulaştırma ve ekonomi bakanı da yer alıyor.



Cumhurbaşkanı Erdoğan, eşi Emine Erdoğan'la birlikte tören alanına geldi

Başbakan Binali Yıldırım'ın konuşmasından satırbaşları;

"Bugün Malazgirt Zaferi'nin yıl dönümü. 15 Temmuz'da Türkiye'nin geleceği için, demokrasimizin yaşaması için canını veren şehitlerimizin canı şad olsun. Terör örgütünün saldırılarına göğüslerini siper eden şehitlerimize Allah'tan rahmet diyoruz.

En güzel eserleri en güzel köprüleri yapmak size, sizin evlatlarınıza, Tayyip Erdoğan ve arkadaşlarına yakışır. 29 Mayıs 2013'de burada bu köprünün temelini attık.Dedik ki bu köprü 3 yılda bitecek. 2 yıl sonunda gazetenin birinde köprüden 2 kule kaldı diye başlık attı. O gün bunları yazanlar bugün gelip Yavuz Sultan Selim'i görsünler."

Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan'ın konuşmasından satırbaşları;

"15 Temmuz bizim omuzumuza yeni bir yük yüklemiştir. Artık dünden daha çok çalışacağız. Dünden daha çok bu milletin hizmetinde olacağız. Kamu kaynağı kullanmadan bunun gibi daha çok projelere imza atacağız. Yavuz Sultan SelimKöprüsü ülkemize hayırlı uğurlu olsun."

Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun konuşmasından satırbaşları;

"15 Temmuz'da Cumhurbaşkanımızın çağrısına cevap vererek sokağa çıkarak bir tarih yazdınız. Bugün bu millete bir hizmet olarak bu tarihi projeyi hizmete açıyoruz. Bugün buradan Kafkaslardan, Ortadoğu'dan dünyanın bir çok yerinden misafirlerimiz var. Bugün Asya'yı Avrupa'ya bağlıyoruz. Osmangazi Köprüsü hizmete açıldı, şimdi Yavuz Sultan Selim Köprüsü, yıl sonuna doğru AvrasyaTünelini hizmete açacağız."

UÇAKSAVARLAR HAZIR BEKLİYOR

Üzerlerinde uçaksavar ve ağır makinalı silahların bulunduğu ağır silahlarla donatılmış zırhlı askeri araçlar, bölgeye hakim bir noktaya konuşlandırıldı. Askeri araçlar tören boyunca güvenlik tedbirleri kapsamında görev yapacak.




GEMİ TRAFİĞİ DURDURULDU

Sahil Güvenlik ile donanmaya bağlı gemiler Karadeniz girişinde ve boğazda devriye görevi yapmaya başladı. Boğazdan gemi geçiş trafiği de tören nedeniyle durduruldu.

YAVUZ SULTAN SELİM KÖPRÜSÜ İLE BİRLİKTE AÇILAN YOLLAR

Kuzey Marmara Otoyolu Projesi kapsamında İstanbul Boğazı'na inşa edilen Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün yanı sıra Odayeri-Paşaköy kesimi ile Mahmutbey-Odayeri, Reşadiye-Çamlık, Paşaköy-Sancaktepe bağlantı yolları da trafiğe açılıyor.

1,7 MİLYAR DOLARLIK KAYBI ÖNLEYECEK

İstanbul'daki 15 Temmuz Şehitler ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinden yılın 6 ayında 70 milyon 102 bin 907 araç geçişinden 160 milyon 248 bin 198 lira, otoyollardan yapılan 135 milyon 911 bin 403 taşıt geçişinden ise 458 milyon 514 bin 783 lira gelir elde edildi. Söz konusu dönemde köprü ve otoyollardan 206 milyon 14 bin 310 araç geçişi yapılırken, gelir toplamı 618 milyon 762 bin 981 lira olarak hesaplandı. Şimdi bu yükün önemli bir kısmını tek başına çekmesi beklenen Yavuz Sultan Selim Köprüsü, trafiğin neden olduğu hava kirliliğini de ortadan kaldırarak; yılda yaklaşık 1 milyar 450 milyon doları enerji, 335 milyon doları işgücü kaybı olmak üzere toplam 1 milyar 785 milyon dolar ekonomik kaybın önüne geçecek.



YAVUZ SULTAN SELİM KÖPRÜSÜ İÇİN DE BÖREK

Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün açılışına özel yapılan köprü şeklinde börek tören alanında 2 bin kişiye ikram edecek.

REKORTMEN KÖPRÜ

Binlerce işçi ve mühendisin 24 saat aralıksız çalışarak tamamladığı Yavuz Sultan Selim Köprüsü, 59 metre genişliği ile dünyanın en geniş köprüsü unvanına sahip. Türkiye'nin 8 şeritli karayolu, 2 şeritli raylı sisteme sahip ilk asma köprüsü olan Yavuz Sultan Selim, aynı zamanda deniz üzerindeki bin 408 metre uzunluğu ile üzerinde raylı sistem olan dünyanın en uzun asma köprüsü. Dünyanın en yüksek kulelerine sahip olmasıyla da köprü ayrı bir rekora sahip. 

Avrupa Yakası'nda Garipçe'deki kulenin yüksekliği 322, Anadolu Yakası'nda Poyrazköy kesimindeki kuleninki ise 318 metre. Projede yaklaşık 230 bin metre küp beton, 50 bin ton inşaat demiri, 57 bin ton yapısal çelik ve 28 bin ton çelik kablo kullanıldı. Köprü ve otoyollara yaklaşık 8 milyon metreküp asfalt döküldü. Dünyada "kuleler arası açıklığı en fazla" köprü özelliğine sahip mega proje "en kısa sürede tamamlanan köprü" unvanını da elinde bulunduruyor.

HAVALİMANLARINI BAĞLIYOR

Projede Marmaray ve İstanbul Metrosu ile entegre edilecek raylı sistemle Atatürk Havalimanı, Sabiha Gökçen Havalimanı ve yeni yapılacak 3'üncü Havalimanı da birbirine bağlanacak. 3'üncü Köprü ve Kuzey MarmaraOtoyolu'nun işletmesi, 7 yıl 8 ay 20 gün süre ile IC İçtaş - Astaldi JV tarafından yapılacak. Bu süre sonunda Ulaştırma Bakanlığı'na teslim edilecek. İstanbulBoğazı'na inşa edilen Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün yanı sıra Odayeri-Paşaköy kesimi ile Mahmutbey-Odayeri, Reşadiye-Çamlık, Paşaköy- Sancaktepe bağlantı yolları da bugün trafiğe açılacak.

TRAFİK RAHAT NEFES ALACAK

Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Çevre Otoyolu Projesi kapsamında inşa edilen 116 kilometrelik otoyolun 13.5 kilometrelik kısmı viyadüklerden oluşuyor. Projede yer alan ve bazılarının yüksekliği 85 metreyi bulan 64 viyadükteki inşaat çalışmaları geçen ay tamamlanmıştı. Projede yer alan 165 kilometrelik Kurtköy-Akyazı ve 88 kilometrelik Kınalı-Odayeri otoyollarının ise 2018'in sonunda tamamlanması bekleniyor. Köprüden küçük araçların geçiş ücreti 3 dolar+KDV olacak. Özellikle büyük araçların zorunlu olarak yönlendirileceği köprünün İstanbul'un trafiğini rahatlatması bekleniyor.

Ekleme Tarihi: 26 Ağu 2016 17:50