Tavuk sektörüne robotlar girdi
ürkiye’de tavuk sektörünün firmalarından Gedik Piliç, sektöre robot teknolojisini getiren ilk firma oldu. Yeni nesil üretim hattında robotlar, tavuk etini kemikten yüksek basınçlı su ile el değmeden ayırabiliyor. Böylece binsanların yerini alan robotlar, kaza ve hijyen riskini ortadan kaldırıyor.
Gedik Piliç, üretim süreçlerine robot teknolojisini ekledi. Robotik makineler, insan gücüyle ulaşılamayacak bir hızla tavuk üretimi yapıyor. Gedik Piliç Yönetim Kurulu Başkanı Osman Gedik, yeni nesil robotik sistemin maliyetlerini düşürdüğünü ve kapasitelerini artırdığını söyledi.
Türkiye’de tavuk sektörünün firmalarından Gedik Piliç, sektöre robot teknolojisini getiren ilk firma oldu. Yeni nesil üretim hattında robotlar, tavuk etini kemikten yüksek basınçlı su ile el değmeden ayırabiliyor. Böylece bıçakla çalışılması gereken yerlerde insanların yerini alan robotlar, kaza ve hijyen riskini ortadan kaldırıyor.
Gedik Piliç Yönetim Kurulu Başkanı Osman Gedik, robotlu sistemler sayesinde iş güvenliğini önemli ölçüde artırdıklarını söyledi. Robot teknolojisi ile maliyetleri düşürdüklerini ifade eden Gedik, “Robotlar kapasitemizi artırırken, fireyi azaltıyor ve ürünlerin belli bir standartta olmasını sağlıyor. Robotik makine, tavuğun ağırlığını, enini ve boyunu ölçüyor, tartıyor ve basınçlı su ile keserek, nihai ürün olarak veriyor. Bu sayede dar alanlarda bile çok daha sağlıklı ve hızlı üretim yapabiliyoruz.” sözlerini kaydetti.
"Siparişler robot yardımı ile otomatik olarak hazırlanıyor"
Gedik, tavukların paketlenmesini de robotların yaptığını belirterek, “Siparişler robot yardımı ile otomatik olarak hazırlanıyor. Robotlar, dakikada 50 koliyi palete dizerek, insan gücüyle ulaşılamayacak bir hızla çalışıyor. Paletleme robotlarını yerli bir teknoloji firmasıyla birlikte geliştirdik. Böylece personelimizin iş güvenliğini en üst seviyeye çıkardık.” ifadelerini kullandı. Osman Gedik, önümüzdeki süreçte robotların hem üretimde hem de sevkiyat sürecinde daha fazla yer alacağını kaydederek, hazırlanmış paletlerin araçlara robotlarla sevk edilmesini planladıklarını belirtti. Gedik, 52 yıllık serüvenlerinde değişmeyen tek düşüncelerinin “Kendi yemeyeceğimiz ürünü üretmeyiz!” olduğunu ve bundan asla vazgeçmeyeceklerini sözlerine ekledi.
Üç yılda 200 milyon liralık yatırım planlanıyor
Gedik Piliç, 500 kümes yetiştiricisi, 50 bayi, üreticiler, dağıtıcılar, nakliyeciler ve aileleriyle birlikte yaklaşık 100 bin kişiye katkı sağlıyor. Beş işçiyle sektöre giren Gedik Piliç, 2 bin 400 kişi istihdam ediyor. Yakın zamanda 5 bin ton kapasiteli soğuk hava deposunu faaliyete geçiren ünlü firma, son iki yılda yüzde 50 oranında büyüdü. Sektör devi, önümüzdeki 3 yıl içinde 200 milyon liralık yatırım, yüzde 20 oranında da istihdam ve üretici artışı hedefliyor. Uşak’tan İSO 500 listesine giren tek firma olan Gedik Piliç’in sekiz buçuk kilometrelik piliç soğutma hattı bulunuyor. Helal kesim sertifikaları bulunan firma, Rusya’dan Mozambik’e, Libya’dan Tayland’a kadar birçok ülkeye tavuk ürünleri yapıyor.