Politika Güncelleme Tarihi: 23 May 2022 22:01

TBMM'de Musilaj kanunu hazır iki mahalle de taşınacak

Denizlerimizde oluşan müsilaj görüntüsünü ortadan kaldırmak için yasal düzenlemeye gidiliyor. Bu konuda hazırlanan 31 maddelik kanun teklifi Meclis’e sunuldu.

TBMM'de Musilaj kanunu hazır iki mahalle de taşınacak

Özellikle Marmara denizini kirletenlere 2 katı ceza geliyor. Sorumluluk alanında denizin kirletilmesini bildirmeyen işletmelere de ceza verilecek. Binalara ‘Bina Kimlik Sertifikası’ verilecek ve 5 yılda bir yapılar denetlenecek. Öte yandan İstanbul'da iki mahalle de taşınacak.

Denizlerimizde oluşan müsilaj görüntüsünü ortadan kaldırmak için yasal düzenlemeye gidiliyor. Bu konuda hazırlanan 31 maddelik kanun teklifi Meclis'e sunuldu. Özellikle Marmara denizini kirletenlere 2 katı ceza geliyor. Sorumluluk alanında denizin kirletilmesini bildirmeyen işletmelere de ceza verilecek. Binalara ‘Bina Kimlik Sertifikası' verilecek ve 5 yılda bir yapılar denetlenecek. İşte AKP'li milletvekillerinin TBMM Başkanlığı'na verdiği yasa teklifinin ayrıntıları:

MARMARA'DA CEZALAR 2 KAT ARTTI

Boğazlar ile Susurluk havzası dahil İstanbul, Bursa ve Kocaeli'nde katı atık bırakan ve evsel atık deşarjı yapan tanker, gemi ve diğer araçlara kesilen cezalar iki katı olarak uygulanacak. Denize evsel atık, deterjanlı su, köpük, egzoz gazı yıkama suları dökenlere 5 bin ila 30 bin lira arasında para cezası verilecek.

BİLDİRMEYENE DE CEZA GELİYOR

Liman, tersane, gemi bakım-onarım, gemi söküm, yat limanı gibi kıyı tesisi yönetimleri, kendi yönetim sahaları içindeki kirliliği bildirmemeleri halinde 25 bin lira ile 100 bin lira arasında para cezası ödeyecek.

‘ATIKSU' ÖDÜLÜ

İleri arıtma teknikleri ile arıtılmış atıksuyu kullanan kuruluşlara yüzde 50 elektrik desteği verilecek. 2020 yılında yapılan imar kanunu değişikliği ile bina yüksekliklerinden getirilen sınırlama sanayi binaları, ibadethane ve silolarda sıkıntıya neden oldu. Yeni düzenleme ile bu üç alanda ‘yükseklik sınırı' kaldırılıyor.

BİNA KİMLİK SERTİFİKASI

Yapı Denetim Kanunu'na ‘Bina Kimlik Sertifikası' ibaresi eklenecek. Buna göre binalar, yapı denetim kuruluşları tarafından 5 yılda bir denetlenecek. Denetimde çıkan eksiklikleri gidermeyenlere yaptırım uygulanacak. 65 yaşını dolduran denetçi mimar ve mühendis ile yardımcı kontrol elemanları şantiye mahallinde denetim görevi yürütemeyecekler.

İKİ MAHALLE TAŞINIYOR

İstanbul'da Darlık ve Ömerli barajları yapımından etkilenen Darlık ve Esenceli Mahalle sakinleri için orman vasfını yitirmiş yerlere taşınmaları için Orman Genel Müdürlüğü çalışma yapacak ve yeni yerleşim yerindeki hak sahipliği ve borçlandırmalar için Cumhurbaşkanına yetki verilecek.

‘DOĞRUDAN RİSKLİ YAPI' TESPİTİ

Yıkılacak derecede yüksek riskli alanlarda yürütülen çalışmalarda zorluklar yaşanması üzerine Bakanlığa ‘doğrudan riskli yapı olarak tespit etme' yetkisi getiriliyor.

‘MAPA ŞAMANDIRA' AJANSA BIRAKILIYOR

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yürütülen ve denizlerin korunmasına yönelik ‘mapa şamandıra' projeleri Türkiye Çevre Ajansına bırakılıyor. Ajansa ayrıca, devlete ait alanların işletilmesi ve işlettirilmesi yetkisi de verilecek.

Ekleme Tarihi: 23 May 2022 22:01