Köşe Yazısı Güncelleme Tarihi: 25 Kas 2016 10:04

TCMB son kararı ile neyi işaret etti?

TCMB son kararı ile neyi işaret etti?
Bu başlığı atarken çok düşündüm. Çünkü sürpriz artış hele de FED kararı beklenmeden yapılması, aynı gün içerisinde ki gündem konularında ki oluşan koşullar, faiz artışına karşılık döviz yükselişinin önüne geçemeyen bankaların döviz likiditesini arttırması, bu işin içinde başka bir şey var dememe neden oluşturdu.

Düşünün ülkemizde yabancı yatırımcıların yavaştan çekilmesi, yabancı Avrupa bankalarının gelişmekte olan ülkelere bankalarını satışı ve bunun gibi gelişmeleri okuyoruz ama anlamlandıramıyoruz.

Düne geri dönelim dolar kuru 3,4000 a yakın konumda TCMB kararını bekliyor. Saatler yaklaşınca gece askerlerimizi şehit edenlerin IŞID değil, Suriye rejim güçleri olduğunu öğreniyoruz. Dolar 3,4000' ta hareket edip tepki veriyor.

Sonrası TCMB faizlerde bir ilki yaparak FED kararını beklemeden, dolaylı yoldan müdahale unsurlarını nerede ise hiç diyebileceğimiz şekilde kullanmadan faizlerde artış yapıyor, sonra bankalara döviz rezervlerini arttırıcı opsiyon oluşturuyor.

Dolar kuru 3,3600 oluyor olmasına ama bankalara döviz opsiyonunun açılması alışları devam ettiriyor.

Her nasılsa sadece birkaç dakika sonra yetkisi bile olmayan Avrupa Parlamentosu da müzakereleri askıya aldık açıklamasında bulunuyor.

İşin en ilginç kısmı ise sonra hiç bir şey olmaması. Yani hiçbir şey açıklanmıyor. Son 8 yıldır yapılan ve piyasaları rahatlatacak açıklamalar ortada yok.

İşte bu başlığı atmamamın nedeni bu idi.

TCMB ve hükümet kanadı yeni ekonomi politikasını ortaya koydu. Hoşça kal düşük faiz politikası hoş geldin yüksek faiz politikası. Uzun vadede kaçanları geri getirecek bir politika.

Demek ki önümüzde ki en az 6 ay daha yabancı kaçışı olacak ve TCMB dolar kuru üzerinden baskı yaşayacak.

O yüzden gerek yatırımcılar gerekse firma sahipleri bu döneme alışsa iyi olur. Artık yepyeni bir politikamız mevcut.

Sayın Başçı ilk geldiğinde ne yapmaya çalıştığını anlayana kadar ilk altı ayında uğraştırmıştı bizleri.

Fakat sonucunda doğru politikada olduğunu fark ettik. Umarız Sayın Çetinkaya’ da aynı gururu duyarız.

Dolara gelince 3,4700/3,4800 seviyeleri en önemli seviyeler. Bu kadar hızlı yükseliş kriz anlamını taşıdı zaten.

Korkan yatırımcı yüksekten dolar almamak için pusuya geçti bile. Bu kritik seviyede aşılırsa iş dünyasında panik başlar. 2008 de 250 bin şirket batmıştı. 2016 da bu rakam katlanır.

O yüzden kendinizi bilhassa döviz borcu olanlar hemen kendilerini savunmaya almalılar. Bunun çeşitli yolları bulunmakta.

Herkese gelecek hafta için bol şanslar dilerim…..

Ekleme Tarihi: 25 Kas 2016 10:04