Ekonomi Güncelleme Tarihi: 18 Eyl 2023 11:00

TCMB TL'yi desteklemek için yeni kararlar aldı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, TL'yi güçlendirmek amacıyla bankacılık sistemine yönelik önemli adımlar attı.

Türk Lirası

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, TL'yi güçlendirmek amacıyla bankacılık sistemine yönelik önemli adımlar attı ve TL'nin tasarruf aracı olarak kullanılmasını teşvik etti.

ürkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Türk lirasını (TL) güçlendirmek ve tasarruf aracı olarak daha cazip hale getirmek amacıyla bankacılık sistemine yönelik yeni kararlar aldı.

TCMB, TL'nin bankacılık sistemindeki payını artırmaya yönelik çabalarını sürdürüyor ve bu amaçla önemli değişiklikler yapıyor.

Merkez Bankası, ağustos ayında menkul kıymet ve zorunlu karşılık uygulamalarında kur korumalı hesapların TL mevduata dahil edilmediği yeni bir TL payı rasyosu getirmişti.

Bu rasyo ile gerçek kişiler için aylık TL payı artış hedefi yüzde 2 olarak belirlenmişti. Ancak veriler TL'ye geçişlerin hızlandığını gösterince, bu hedef yüzde 2,5'e yükseltildi.

Ayrıca, TL'ye geçiş ve yenileme süreçlerinde de revizyonlar yapıldı. Eksik kalan kısımlar gerçek kişi dönüşüm hesaplarıyla tamamlanabilecek şekilde düzenlemeler getirildi.

Komisyon uygulamasında da önemli değişiklikler yaşandı. Eski TL payı rasyosuna göre belirlenen komisyon uygulaması sona erdi ve artık TL'ye geçiş ve yenileme oranlarına dayalı olarak komisyon uygulanacak. Yüzde 100'ün altında olan bankalara yıllık yüzde 8, yüzde 100'ün üzerinde olanlara ise yıllık en fazla yüzde 4 komisyon uygulanacak.

Son olarak, ihracat, yatırım ve KOBİ kredilerinde belirli bir kredi sınırının üzerine çıkıldığında kredinin harcama alanlarının belgelenmesi gereken kurallarda değişiklikler yapıldı. Fatura muafiyet sınırı 250 bin TL'ye yükseltildi, bu da kredi akışını rahatlatmayı hedefliyor.

Ekleme Tarihi: 18 Eyl 2023 11:00