Telefon ve Tabletlere Dev Zam Sinyali
Samsung Türkiye’den gelen açıklama, akıllı telefon ve tablet fiyatlarında yeni zam dalgası beklentisini güçlendirdi.
📍 Samsung Türkiye Mobil İş Birimi Başkan Yardımcısı Murat Azdemir’in 9 Mayıs 2026 tarihinde yaptığı açıklamalar, teknoloji pazarında dikkat çekici bir tartışma başlattı. Küresel yarı iletken maliyetlerindeki sert yükseliş ve jeopolitik gerilimlerin etkisiyle akıllı telefon ve tablet fiyatlarında dolar bazında yüzde 25’e varan yeni artışların yaşanabileceği belirtildi. Uzmanlar, Türkiye’de kur farkı ve lojistik maliyetlerin de eklenmesiyle zam oranlarının daha yüksek hissedilebileceğini ifade ediyor.
📱 Yarı İletken Krizi Teknoloji Devlerini Zorluyor
Küresel teknoloji sektöründe son dönemde yaşanan çip tedarik sorunları, üretim maliyetlerini hızla artırmaya devam ediyor. Murat Azdemir, canlı yayında yaptığı değerlendirmede özellikle yarı iletken fiyatlarında son haftalarda dikkat çekici yükselişler yaşandığını söyledi.
Azdemir, ABD ile İran arasında yaşanan gerilimlerin piyasalarda ciddi maliyet baskısı oluşturduğunu savundu.
“Yarı iletken maliyetlerinde geçen hafta 9 ile 9,50 kata varan artışlar oldu.”
Açıklamaya göre ortalama bir akıllı telefonda yarı iletken maliyetinin toplam maliyet içerisindeki payı yüzde 20 ile 25 arasında değişiyor. Bu nedenle çip fiyatlarındaki yükselişin doğrudan ürün etiketlerine yansıdığı belirtiliyor.
Sektör temsilcileri, özellikle premium telefon modelleri ve yüksek performanslı tabletlerde fiyat artışlarının daha sert hissedilebileceği görüşünde.
💸 Türkiye’de Kur ve Lojistik Etkisi
Teknoloji ürünlerinde yalnızca küresel maliyetlerin değil, döviz kuru ve lojistik giderlerin de belirleyici olduğu ifade ediliyor. Uzmanlara göre Türkiye’de ithalata bağlı teknoloji ürünlerinde yaşanan her maliyet artışı doğrudan tüketici fiyatlarına yansıyor.
Azdemir, mevcut trendin kısa vadede sona ermeyeceğini savunarak önümüzdeki süreçte fiyat revizyonlarının devam edebileceği mesajını verdi.
| Kritik Başlık | Detay |
|---|---|
| Sektör | Akıllı telefon ve tablet |
| Açıklamayı Yapan | Murat Azdemir |
| Beklenen Artış | %20 - %25 |
| Ana Neden | Yarı iletken maliyetleri |
| Ek Riskler | Kur farkı ve lojistik |
⚠️ Tüketiciyi Zorlayabilecek Süreç
Teknoloji analistleri, artan fiyatların özellikle orta segment cihazlara erişimi zorlaştırabileceğini belirtiyor. Bazı değerlendirmelerde, tüketicilerin cihaz değiştirme sürelerini uzatabileceği ve ikinci el piyasasına yönelimin artabileceği ifade ediliyor.
Özellikle eğitim ve uzaktan çalışma süreçlerinde yoğun kullanılan tablet ve telefonlarda yaşanabilecek fiyat artışlarının, iç pazarda talep dengelerini değiştirebileceği konuşuluyor. Bunun yanında üreticilerin bazı modellerde donanım düşürme veya farklı tedarik zinciri çözümlerine yönelme ihtimali de gündeme geliyor.
🌍 Küresel Gerilim Teknoloji Piyasasını Etkiliyor
Son dönemde enerji krizleri, lojistik sorunlar ve jeopolitik gerilimler yalnızca teknoloji değil birçok sektörde maliyet baskısı oluşturuyor. Yarı iletken üretiminde yaşanan sıkıntıların önümüzdeki 1 ila 1,5 yıl boyunca devam edebileceği öngörülüyor.
Uzmanlar, yeni zam dalgasının yalnızca telefon ve tabletlerle sınırlı kalmayabileceğini, bilgisayar, oyun konsolu ve diğer elektronik ürünlerde de benzer fiyat hareketlerinin görülebileceğini belirtiyor.
