Köşe Yazısı Güncelleme Tarihi: 14 Kas 2022 19:00

Terör Çağı!

Tarihteki ilk terör örgütü Hasan Sabbah'ın kurduğu Haşşaşiler oldukça küçük ve güçsüz olmasına rağmen Ortaçağ'da çok etkili oldu pekiyi nasıl?

Hasan Sabbah Alamut Kalesi

Tarihteki ilk düzenli terör örgütü Hasan Sabbah tarafından kurulan halk arasında Haşşaşiler olarak bilinen bir tarikat veya küçük bir devlettir.

İran’da sarp ve dağlık bir bölgeyi merkez edinmişlerdir. Bölgeye Alamut adı verilmiştir.

Oldukça küçük ve güçsüz olan bu topluluk Ortaçağ İslam dünyasında oldukça etki bırakmışlar.

Pekiyi, bunu nasıl sağlamışlar?

Suikastlarla...

Hasan Sabbah'ın kurduğu bir fedai örgütü sultanlara vezirlere ve üst düzey yöneticilere yaptıkları suikastlarla toplum yapısını ve olayları etkilemeye çalışmışlardır.

Pekiyi neden?

Terörün küçük ve silahlı gücünün karşısındaki baş etmesi kolay olmayan bir güçtür, küçük gücüyle büyük yankı getiren eylemlerle sesini duyurabiliyor.

Dünyada pek çok aktif terör örgütü var. Bunların en meşhurlarını sayarsak bir numarada malum örgüt IŞID var.

Düşünün ABD gibi bir askeri süper güç uzun yıllardır bu örgütle mücadele ediyor.

İki numarada HAMAS'ı sayabiliriz... İsrail gibi bir ülke Hamas ile yine uzun yıllardır mücadele ediyor.

Bizim ülkemizde pek bilinmeyen bir terör örgütü olan FARC üçüncü sıraya koyabiliriz.

1960'lı yıllarda Kolombiya Komünist Partisi'nin askerî kanadı olarak kuruldu. 1980'li yıllarda faaliyetlerini sürdürebilmek için kokain ticaretine başladığı iddiası ABD tarafından öne sürülmektedir.

Örgütün bu yoldan yılda en az 300 milyon Amerikan doları gelir elde ettiği de tahmin edilmektedir. Kolombiya hükümetine göre ülke genelinde uyuşturucu ticaretinin %60'ına hakim olan örgütün yıllık geliri 1 milyar doları bulmaktadır.

Bakın bu örgüt ile gene ABD desteğinde Kolombiya devleti uzun yıllardır mücadele etmektedir.

Mevcut askeri güç ve teknolojiler artık yeni güçlerin standart savaş kuralları ile savaşamayacağı bir dünya yaratmıştır.

IŞİD örneğindeki gibi; IŞİD'in ABD cephe savaşına girebilecek bir güç olması mümkün değil.

Neredeyse terör örgütünün olmadığı ülke yok dünyada.

Pekiyi neden terör var?

Kısacası global dünyada derin ayrılıklar var. Bir tarafta zengin varlıklı ülkeler diğer tarafta temel hak ve yaşam olanaklarından uzak milyarlarca insan.

Tabii ki bu dünya büyük bir denge üzerine kurulmuştur. Denge bir yönden bozulursa mutlaka diğer denge tarafında tekrar kurulur.

Peki biz bu terörle nasıl mücadele edeceğiz?

Maalesef terörle mücadelede kesin ve kolay bir yol yoktur. Terörle mücadelede devlet mutlaka meşrutiyetini korumalıdır. Yani devlet hukukun üstünlüğünü ve insan haklarını önde tutmalıdır. Teröre terörle karşılık vermek ateşe benzin dökmek gibidir.

Devletin tüm kurumları bu mücadeleye tam katkı sağlamalıdır. Eskiden beri denilen bir gerçek sadece silahlı kuvvetlerle terör yok edilemez.

Mutlaka vatandaşların bu mücadelede devlete tam desteği sağlanmalıdır. Terör örgütünün tüm iç ve dış destekleri ortadan kaldırılmalıdır.

Tabiki terörle mücadelenin ana güçleri iyi istihbarat ve yetişmiş donanımlı güvenlik güçleri. Bu konuda ülkemiz oldukça yol aldı.

Ülke olarak terör karşısında tek vücut olmak bizlerin vatandaşlık görevidir.

**********************-

EDİTÖR NOTU: Dosya Haber ailesi olarak Taksim'de meydana gelen hain saldırıyı kınıyoruz, hayatını kaybeden canlarımıza Allah'tan rahmet, yaraılılara acil şifa ve yakınlarına sabırlar diliyoruz. Her türlü baskı, şiddet ve terör olayının karşısındayız...

taksim patlama yeri çiçekler güller

Ekleme Tarihi: 14 Kas 2022 19:00