Güncel Güncelleme Tarihi: 13 Eyl 2026 13:18

Terörist Başı Öcalan İçin Ev Şehit Ailelerini Ayağa Kaldırdı

Bahçeli’nin İmralı’da Öcalan için ev yapıldığına ilişkin açıklamasının ardından şehit ailelerinden sert tepki geldi: “Benim oğlum 2 metre toprakta.

öcalan bahçeli ev

📍 ANKARA, 13 Eylül 2026 — MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, Abdullah Öcalan için İmralı Adası’nda bir ev inşa edildiğini gazeteci Nagehan Alçı’ya söylediğinin aktarılması yeni bir tartışma başlattı. Cumhuriyet’in haberine göre açıklamaların ardından şehit aileleri ve gazileri temsil eden derneklerden sert tepkiler geldi. Şehit Anaları Derneği Başkanı Pakize Akbaba’nın sözleri tartışmanın en dikkat çekici çıkışlarından biri oldu.

“2 katlı villa yapılmış. Benim oğlum 2 metre kutsal toprakta yatıyor.”

Bahçeli’nin açıklaması, kamuoyunda bir süredir tartışılan İmralı’daki yeni yapı hakkındaki iddiaları yeniden gündeme taşıdı. Nagehan Alçı’nın aktarımına göre Bahçeli, Öcalan için önünde bahçesi bulunan ve ev konforunda yaşam koşulları sağlayan bir yapı inşa edildiğini söyledi. Öcalan’ın ise henüz söz konusu yapıya geçmediği belirtildi.

🏠 BAHÇELİ’DEN DİKKAT ÇEKEN “STATÜ” AÇIKLAMASI

Bahçeli’nin Alçı’ya aktardığı belirtilen bilgilerin en dikkat çekici bölümlerinden biri Öcalan’ın neden yeni yapıya geçmediğine ilişkin açıklama oldu. Bahçeli’nin, Öcalan’ın mevcut durumda yapıya geçmeyi kabul etmediğini ve bunun nedeninin “statü” talebi olduğunu söylediği aktarıldı.

Alçı’nın aktarımına göre Bahçeli, süreç kapsamında kurulması öngörülen kurulların faaliyete geçmesinin beklendiğini belirtti. Öcalan’ın da bu kurullarda görev almaya başladıktan sonra yeni yapıya geçmek istediğini söylediği kaydedildi. Bu ifadelerin hukuki ve siyasi karşılığının ne olacağı konusunda ise henüz resmi ve ayrıntılı bir çerçeve kamuoyuna açıklanmış değil.

Yeni yapının cezaevi sınırları içerisinde bulunduğu da aktarılan bilgiler arasında. Alçı’nın verdiği ayrıntılara göre yapı iki katlı; alt bölümün çalışma alanı, üst katın ise yaşam alanı olarak düzenlendiği belirtiliyor. Bahçenin de duvarlarla çevrili olduğu ifade ediliyor.

AK Partili Şamil Tayyar ise yapıya ilişkin daha ayrıntılı bilgiler paylaştı. Tayyar’ın açıklamasına göre yapının 250 metrekare kapalı alanı, bunun yaklaşık iki katı büyüklüğünde bahçesi ile görüntülü telefon ve internet altyapısı bulunuyor. Bu ayrıntılar Tayyar’ın açıklamasına dayanıyor; ilgili kamu kurumlarından yapının tüm teknik özelliklerini doğrulayan kapsamlı bir açıklama henüz yayımlanmış değil.

🔴 ŞEHİT ANNESİNDEN ÇOK SERT TEPKİ

Açıklamaların ardından Şehit Anaları Derneği Başkanı Pakize Akbaba, söz konusu düzenlemeye sert tepki gösterdi. Akbaba, oğlunun nişanlı olduğunu ve yaşamını kaybetmeseydi devletin sağladığı imkanlarla hayatını sürdürebileceğini belirterek yaşadığı acıyı anlattı.

Akbaba, oğlunun genç yaşta hayatını kaybetmesini hatırlatarak bir anne olarak yaşadıklarını unutmasının mümkün olmadığını söyledi. Öcalan için yapıldığı belirtilen iki katlı yapıyla oğlunun mezarını karşılaştırması, tartışmanın şehit aileleri açısından taşıdığı hassasiyeti ortaya koydu.

Şehit Aileleri ve Gaziler Derneği Genel Başkanı Erdem Çerçioğlu da benzer bir tepki gösterdi. Çerçioğlu, bazı şehit anne ve babalarının ekonomik açıdan zor koşullarda yaşadığını belirterek İmralı’da sağlandığı belirtilen imkanları eleştirdi.

“Şehit anaları ve babaları yıkık dökük evlerde oturuyor.”

Terörle Mücadele Vazife Kahramanları Genel Başkanı Emrullah Aktaş ise kamuoyunun resmi makamlar tarafından açık biçimde bilgilendirilmesini istedi. Aktaş, şehitlerin hatırasını ve gazilerin onurunu zedeleyebilecek uygulamalara karşı sessiz kalmayacaklarını söyledi.

⚖️ “BU EVİ KİM, HANGİ KARARLA YAPTI?” SORUSU

Tartışmanın bundan sonraki bölümünde yanıt bekleyen temel konu, İmralı’daki yapının hangi idari kararla, hangi kurum tarafından ve hangi bütçeyle inşa edildiği olacak. Muhalefet cephesinden de bu konuların açıklanmasına yönelik çağrılar gelmeye başladı.

Hukuki açıdan ise Öcalan’ın mevcut statüsünde bir değişiklik yapıldığına ilişkin kesinleşmiş resmi bir karar açıklanmış değil. Bahçeli’ye atfedilen sözlerde geçen “statü” ve “kurullarda görev” ifadelerinin hangi yasal düzenlemeye dayanacağı da netleşmiş değil. Bu nedenle açıklamalardan hareketle Öcalan’ın hukuki statüsünün değiştiği sonucuna varmak şu aşamada mümkün değil.

🔎 Tartışmanın önümüzdeki günlerde Meclis ve siyasi parti gündemine taşınması bekleniyor. Özellikle yapının maliyeti, hukuki dayanağı, kullanım koşulları ve “statü” tartışmasına ilişkin resmi açıklamalar kritik olacak. Şehit ailelerinin yükselen tepkisinin ardından gözler şimdi hükümetten ve ilgili kamu kurumlarından gelecek açıklamalara çevrildi.

EDİTÖR NOTU: Terörist Başı ile Şehidi ve Şehit Annesinin fotoğrafını aynı görselde kullanmak zorunda kaldığımız için şehit ailelerinden özür dileriz.

Ekleme Tarihi: 13 Eyl 2026 13:08