Terörsüz Türkiye Komisyonuna veto ve kararsızlar damga vurdu
Terörsüz Türkiye Komisyonu’na 48 saat kala İYİ Parti katılmıyor, CHP, YRP, DP ve TİP ise karar sürecinde. AKP, MHP, DEM Parti ve diğerleri isim bildirdi.
Terörsüz Türkiye Komisyonu: 1 Parti Veto Etti, 4 Parti Kararsız!
TBMM’de kurulacak Terörsüz Türkiye Komisyonu’na 48 saat kala İYİ Parti katılmıyor, CHP, YRP, DP ve TİP ise karar sürecinde. AKP, MHP, DEM Parti ve diğerleri isim bildirdi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) “Terörsüz Türkiye” komisyonu için geri sayım başladı. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un, 31 Temmuz’a kadar siyasi partilerden komisyon üyelerinin isimlerini bildirmesini istemesiyle süreç hız kazandı. Ancak, komisyonun oluşumu ve siyasi partilerin tutumu, kamuoyunda merak uyandırıyor. İYİ Parti net bir şekilde komisyona katılmayacağını açıklarken, CHP, YRP, DP ve TİP henüz kararını netleştirmedi. 🏛️
TBMM’de 51 milletvekilinden oluşacak komisyonun sandalye dağılımı şu şekilde belirlendi:
AK Parti 21, CHP 10, DEM Parti 4, MHP 4, İYİ Parti 3, Yeni Yol Partisi 3, HÜDA PAR 1, Yeniden Refah 1, TİP 1, EMEP 1, DSP 1 ve DP 1. AK Parti, MHP, DEM Parti, Yeni Yol, EMEP, DSP ve HÜDA PAR komisyona katılacağını duyurdu.
Ancak, CHP’nin şartları ve diğer partilerin kararsızlığı, sürecin nasıl şekilleneceğine dair soru işaretleri yaratıyor.
İYİ Parti’den Net Veto
İYİ Parti, Genel Başkan Müsavat Dervişoğlu’nun açıklamasıyla komisyona üye vermeyeceğini kesinleştirdi. Parti, komisyonun amacına ve çalışma yöntemlerine dair belirsizlikleri gerekçe göstererek bu kararı aldı.
MHP ve DEM Parti’den İsimler Belli
MHP, komisyonda Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, Sakarya Milletvekili Muhammet Levent Bülbül, Kırıkkale Milletvekili Halil Öztürk ve Tokat Milletvekili Yücel Bulut ile temsil edilecek. DEM Parti ise Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, Erzurum Milletvekili Meral Danış Beştaş, Antalya Milletvekili Saruhan Oluç ve İstanbul Milletvekili Cengiz Çiçek’i görevlendirdi.
CHP’nin Şartları Tartışılıyor
CHP, komisyona katılma kararını netleştirmedi. Parti, komisyonda eşit temsil veya kararlar için nitelikli çoğunluk (üye sayısının üçte iki veya beşte üç oyu) talep ediyor. Bu şartların kabul edilmemesi durumunda CHP’nin komisyondan çekilebileceği belirtiliyor.
Diğer Partilerin Durumu
Yeni Yol Partisi, komisyona üye vereceğini açıklasa da isimler henüz netleşmedi. EMEP, İstanbul Milletvekili İskender Bayhan’ı komisyona gönderecek. DSP’den Genel Başkan Önder Aksakal, HÜDA PAR’dan ise henüz ismi belirlenmeyen bir vekil komisyonda yer alacak. Yeniden Refah Partisi (YRP) ve Demokrat Parti (DP) ise karar sürecinde. TİP, komisyonun Anayasa yapımına yönelik olması durumunda katılmama eğiliminde.
Kritik toplantıya 48 saat kala, komisyonun çalışma yöntemi ve karar alma süreçleri tartışma konusu olmaya devam ediyor. Sürecin nasıl ilerleyeceği, partilerin nihai kararlarıyla şekillenecek.
📰
Parti | Üye Sayısı | Katılım Durumu | Temsilciler |
---|---|---|---|
AK Parti | 21 | Katılıyor | İsimler henüz netleşmedi |
CHP | 10 | Kararsız (Şartlı) | Şartlar: Eşit temsil veya nitelikli çoğunluk |
DEM Parti | 4 | Katılıyor | Gülistan Kılıç Koçyiğit, Meral Danış Beştaş, Saruhan Oluç, Cengiz Çiçek |
MHP | 4 | Katılıyor | Feti Yıldız, Muhammet Levent Bülbül, Halil Öztürk, Yücel Bulut |
İYİ Parti | 3 | Katılmıyor | - |
Yeni Yol Partisi | 3 | Katılıyor | İsimler henüz netleşmedi |
HÜDA PAR | 1 | Katılıyor | İsim henüz netleşmedi |
Yeniden Refah | 1 | Kararsız | - |
TİP | 1 | Kararsız (Anayasa vurgusu) | - |
EMEP | 1 | Katılıyor | İskender Bayhan |
DSP | 1 | Katılıyor | Önder Aksakal |
DP | 1 | Kararsız | - |