Ekonomi Güncelleme Tarihi: 29 Ağu 2016 02:34

Tüketici hakem heyetlerinin karar alma süreleri 1 yıla çıktı

Tüketici hakem heyetlerinin karar alma süreleri 1 yıla kadar çıktı. Dosya yoğunluğu ile birlikte hakem heyet sayılarının da artırılması beklenirken, Bakanlık sayının yarıya düşürüleceğini açıkladı.

Tüketici hakem heyetlerinin karar alma süreleri 1 yıla çıktı
Tüketici hakem heyetlerinin karar alma süreleri 1 yıla kadar çıktı. Dosya yoğunluğu ile birlikte hakem heyet sayılarının da artırılması beklenirken, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci bu sayının yarıya düşürüleceğini, nitelik bakımından ise iyileştirmeler yapılacağını açıkladı.

Hakem heyetlerindeki dosyaların %78’lik kısmını tüketici-banka uyuşmazlıklarının oluşturduğunu açıklayan Avukat Cevat Kazma, bu yoğunluğun BDDK’nın yayınlayacağı bir genelge ile çözülebileceğine vurgu yaptı.

Tüketicilerin haklarını aradığı en önemli mercilerden olan tüketici hakem heyetlerinin sayısı azaltılıyor. Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’nin yaptığı açıklamaya göre, sayıları 1100’e ulaşan heyet sayısı 600 – 700 civarına indirilecek, nitelik bakımından iyileştirilecek.

Tüketici hakem heyetlerinin niteliğinde yapılacak iyileştirmelerin yerinde bir karar olduğunu vurgulayan Avukat Cevat Kazma, heyet sayılarının düşürülmesinin ise yanlış olduğunu ifade etti. Hakem heyetlerinin tüketici ile bankalar arasındaki alacak verecek konuları ile uğramaktan asıl işi olan tüketici kanunundan kaynaklı uyuşmazlıklara bakamadığını vurguladı.

Heyetlerde olağanüstü bir yoğunluk olduğunu ve ortalama karar süresinin 1 yıla çıktığına dikkat çeken Avukat Cevat Kazma, özellikle bankaların tüketicilerden aldığı dosya masraflarının iadesine ilişkin şikâyetlerin heyetleri meşgul ettiğini belirtti. BDDK’nın bir genelge yayınlayarak, bu konuların banka ile tüketici arasında çözüme kavuşmasını sağlaması gerektiğini ifade etti.

En Sık Tüketici Şikâyetleri!

Yılın ilk 6 ayında tüketicilerin hakem heyetlerine yaptığı başvurular 900 Bin’e yaklaştı. Karara bağlanan şikâyetlerin yaklaşık %90’ının tüketici lehine sonuçlandığını dile getiren Cevat Kazma, toplam şikâyetlerin %78’ini bankalara karşı açılan dosyaların oluşturduğunu söyledi. Diğer başvuruların ise ayıplı mal ve hizmetler, mesafeli sözleşmeler, abonelik sözleşmeleri, taksitli, ön ödemeli ve işyeri dışında sözleşmeler, devre tatil ve paket turlar olduğunu sözlerine ekledi.

Ekleme Tarihi: 29 Ağu 2016 02:34