Köşe Yazısı Güncelleme Tarihi: 15 Şub 2023 07:10

Tur şirketi olan İspanyol Audisi Seat markasının hikayesi

İspanyol tur otomobil şirketi yani Sociedad Espanola Automoviles Turismo SEAT! İspanyol Audisi SEAT’ın hikayesi.

Seat Yarış

Önce İtalyan Fiat daha sonra Alman VW grupta Avrupa’da koşmaya başlayan İspanyol boğası SEAT ve daha sonra Cupra markası ile şaha kalkmıştır.

SEAT MARKASININ DOĞUŞU

Yazımıza başlamadan önce 1939 Erzincan yılından sonraki en yıkıcı deprem felaketi olan Kahramanmaraş Depremi'nde vefat eden vatandaşlarımıza rahmet, yakınlarına sabır diliyorum.

S ociedad E spanola de A utomoviles de T urismo SA yani SEAT ;

1940'lar ve 1980'ler arasında İspanya'daki en büyük ve en önemli şirketler grubunu oluşturan Franco Rejimi ile Ulusal Sanayi Enstitüsü tarafından kuruldu.

Sanayi enstitüsü yüzde 51 hisse çoğunluğuna sahipken, diğer hissedarlar yüzde 42 hisse ile 6 İspanyol bankası ve yüzde 7 hisse ile Fiat oldu. 

1953 yılında Barcelona’daki Zona Franca Sanayi Bölgesinde ilk Seat fabrikası açılmış oldu.

1976 yılına kadar Yönetim Kurulu Başkanı İspanya Uçak Üreticisi CASA’nın kurucusu aynı zamanda Seat’ın kurucusu Jose Ortiz Echagüe idi.

Seat, günümüzde 15.000’e yakın çalışanı vardır.

Seat günümüzde 72 yıllık bir markadır.Daha çok İtalyan Fiat’ın araçları ile üretime başlar ve sonrası kısa bir bağımsızlık sonrası VW Grubun Volkswagen ve Audi ile güç kazanmıştır.

İspanya, dünyanın en büyük sekizinci otomobil üreticisidir. Otomobil pazarı Avrupa'nın en büyükleri arasındadır. 

history seat

Seat, 2021 yılında 470.500 araç satmıştır. Geçtiğimiz yıl 2022 yılında yüzde 18’lik düşüş ile 385.600 araç satmıştır .Ancak Premium markası Cupra yüzde 92’lik satışlarını artırmıştır.

Seat’ın en çok satan modelleri sırasıyla Arona, Ibiza, Leon oldu. Seat’ın en çok sattığı ülkeler sırasıyla İspanya, Almanya, İngiltere, İtalya ve Fransa oldu.

Cupra, Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği'nin (ODMD) her yıl düzenlediği Satış ve İletişim Ödülleri’nde “Yılın En Hızlı Büyüyen Otomobil Markası” ödülüne layık görüldü. 

CUPRA’nın başarısında önemli pay, Formentor modelinin oldu. Cupra ülkelere göre satış başarısı Almanya, İngiltere, İspanya, İtalya ve Fransa oldu.

Seat’a alerjisi olanlar, Cupra’nın nerede ise Seat ile ilgisi yok denilebilir. VW Grupta Almanya’nın Audi’si varsa İspanyolaların Cupra’sı var diyebiliriz.            

SEAT’IN EMEKLEME DÖNEMLERİ

İlk model, başlangıçta günde beş adet üretilen bir Seat 1400 A idi. Seat 600 ile genç marka, İspanyol muadili VW Beetle'ı 1957'de sundu.

SEAT’IN İLK İDARİ BİNASI: 1964 yılında Barselona yönetimi İspanya'nın başkenti Madrid'deki yeni idari binasına taşındı. 

Seat 600

İSPANYOL DEVLET KORUMASINDAKİ MİLLİ OTOMOBİL ÜRETİCİSİ SEAT :

1970’lerde Seat, devlete ait bir şirket olarak büyük ölçüde, yüksek ithalat vergileriyle korunan kendi ülkesinde Pazar lideri olduğu otomobil pazarında iç pazara çalışarak İspanya’nın cari açık vermesini engelledi.

FİAT LİSANSLI İLK SEATLARIN İHRACATI:

1970’lerde Fiat lisanslı ilk Seatlar Benelüks ülkeleri ve Finlandiya olmak üzere ilk ihracat yapıldı.1973 yıllarında diğer Avrupa ülkelerine ihracat başladı.Yine aynı yıl İspanya Martorell’de bugün Seat’nın baş ofisi Seat Cenro Technico inşa edildi.

SEAT ARAÇ ÜRETİNİMİ ARTIRMAK İÇİN NE YAPTI?

Seat, 1974 yılında diğer bir İspanyol araç üreticisi  İspanya'nın Pamplona kentindeki Leyland Authi fabrikasını devraldı ve Seat 124'ün üretimini oraya taşıdı.

10 yıl boyunca Seat , Fiat lisansı ile araç üretti.Franco döneminde İspanya’da muazzam vergilendirme nedeni ile İspanyolların ithal araç etmeyi imkansız hale getiriyordu.

Bu dönemde en popüler Seat modeli , Seat 600 idi .

O zamanlar hemen hemen tüm İspanyol taksileri,  Seat 1500 idi .

DİKDATÖR FRANCO’NUN ÖLÜMÜ SONRASI SEAT’IN FİAT’TAN AYRILMASI VE ALMAN VOLKSWAGEN İLE YAKINLAŞMASI

1982 yılında İspanya’da, Diktadör Franco rejiminden sonra siyasi ve ekonomik değişim ile beraber Seat sermaye artırımı istemesi nedeniyle İtalyan Fiat ile araları açıldı. Platformları aynı olan Fiat Ritmo ve 127 modelleri Seat Ronda ve Seat Fura olarak bağımsız modeller ilan edildi.

1982 yine aynı yıl Seat, Fiat’tan koptuktan sonra yeni ortağı Volkswagen ile üretim ve ticari anlaşma imzaladı. 

Seat, 1983 yılında Almanya’da kendi ithalat şirketi Seat Deutschland GmbH'yi kurdu.

1984 yılında Seat, iki yıl önce varılan anlaşmanın bir sonucu olarak Pamplona'da VW Polo ve Zona Franca fabrikasında VW Passat üretmeye başladı. 

Seat, İspanya'da Audi ve Volkswagen marka araçların pazarlama ve satışını da devraldı.

Volkswagen, Seat’taki hissesini yüzde 99,99’a çıkardı.

Seat, Avrupa'nın en modern otomobil fabrikası olacak  üretim kapasitesini artırmak için 1989 yılında 34 aylık inşaat çalışması ile Martorell'deki yeni fabrikasının temelini attı . 

Seat, Barselona'daki 1992 Yaz Olimpiyatlarını sponsorlardan biri olarak destekledi. Ayrıca ilk nesil Seat Toledo, resmi Olimpiyat aracı oldu.

1993 yılında Seat, 1,8 milyar Alman Markı zarar bildirdi. Şirketin mali sorunları nedeniyle işgücü aynı yıl 12.600 çalışana düşürüldü.

Seat, ihracat payını daha da artırmak için Mayıs 1995'te Seat Cordoba ile Brezilya pazarına girmeye başladı.

seat cupra gt konsept

SEAT’IN CUPRA (GÜNÜMÜZDE SEAT’IN BAĞIMSIZ PREMİUM MARKASI OLAN) VERSİYONLARININ DOĞUŞU

CUPRA, yani Cup Racing kısaltmasından doğan isimdir.VW bünyesinde Audi’nin RS,S modelleri, Volkswagen’in R versiyonları ve Skoda’nın RS versiyonlarına Seat’ın atıfta bulunmasıdır diyebiliriz.

Seat’ın ilk Cupra versiyonu, 1996 Paris Motor Show'da Seat Ibiza Cupra olarak tanıtıldı. Seat Ibıza Cupra aynı zamanda FIA iki litre sınıfı Dünya Ralli Şampiyonası'na katılan Seat Ibiza Kit Car'ın sokak versiyonu idi.

Seat, 1993'teki rekor kaybın ardından Seat, 1997'de kara geçti.

“Seat bana göre daha çok zayıf Seat markasından daha çok modelleri ile öne çıkan bir markadır. Zamanında ve hala Leon versiyonu markayı sırtlamıştır ve sırtlamaktadır. Daha sonrasındaki diğer rakipleri gibi SUV pazarına da Arona, Ateca ve Tarraco  iddialı modeller sunmuştur.”

“Seat’ın sportif versiyonlarına olan tutku Futbol ülkesi İspanya’nın aynı zamanda motor sporlarında da yıllarca en az bir düzine milli pilot ve sürücülerinin olmasından kaynaklanan bir atıftır.

Dünya motor spoları arenasında Formula 1, Dünya Ralli Şampiyonası ve Moto GP’de çok şampiyonaları vardır. Bunların en ünlüleri: Formula ‘de Fernando Alonso, Marc Gene, Pedro De La Rosa,Carlos Sainz Jr 16 pilottan en ünlüleridir. Ralli şampiyonalarında 34 İspanyol Ralli sürücülerinden en meşhur Antonio Zanini, Carlos Sainz, Jesus Puras, Dani Sordo, Miquel Angel Fuster, Pepe Lopez….., Motorsiklet yarışlarında 49 sürücüden en meşhurları: Alvaro Bautista, Carlos Checa, Sete Gibernau, Jorge Lorenzo, Marc Marquez, Dani Pedrosa…şeklindedir.

Seat Formula Konsept

2000 YILINDAN SONRA SEAT

Seat, Volkswagen bünyesinde yeni tasarımı ve sportif modelleriyle Audi marka grubunda yerini alıyor . 

Seat , İngiltere pazarında en yüksek ihracat artışına ulaştı.Almanya, Hırvatistan , Slovakya ve Macaristan'da da önemli bir büyüme kaydetti .

2001 yılında, Almanya Ralli Şampiyonası'nın üç şehir rallisinde kazandığı zaferle motor sporlarına veda eden Seat, 2002-2003 yılında FIA'nın Avrupa Binek Araç Şampiyonasında ( ETCC ) Toledo Cupra ile uluslararası motor sporlarına geri döndü.

Seat, 2003 mali yılında 135 milyon Euro kar elde etti. 

İspanyol markanın 2002'de yeni Audi marka grubuna entegrasyonundan bu yana geliştirilen ilk Seat, Altea modeli olmuştur.Ancak Toledo ve Altea, VW Golf platfomunu temel alır.

Otomotiv’in anavatanı olan Almanya’da Seat tutunabilmek için Almanya'daki Seat bayilerinden gelen eleştirilerin ardından şirket politikasını daha küçük, daha ekonomik modeller yapmayı planladı.

Seat, bugünkü Seat SUV’lara atıfta bulunarak 2007'de Cenevre Otomobil Fuarı'nda Seat, Altea Freetrack adlı dört tekerlekten çekişli bir SUV olan bir çalışma sundu. 

VW Grup, Seat’ı Çinli kuruluşlara kaptırmamak için 4,5 milyar avroluk yatırım yapmıştır.

2008 yılında Piyasaya sürülen Seat Ibiza, Polo'nun yeni küçük araba platformuna dayanan ilk araçtır .

“2007 yılında, Seat’ın Exeo modeli 2004 model Audi A4 modelinin pürüzleri giderilmiş bir modeli idi. Satışta çok basarılı olmasa da benimde sahip olmak istediğim en iyi Seat modelidir. Üretimi 4 yıl sürmüştür.”

Seat Formula

2010 YILINDA SEAT 60.YAŞINI KUTLADI!

2010 yılında Seat, 60.yaş gününü kutladı.Aynı yıl MPV’si Alhambra’nın 2.neslini ve Seat Ibıza’nın station wagonu olan ST yani Sport Tourer ile model yelpazesini yeniledi.

Daha önceki yazımızdaki Vw Up benzeri, 3 kapılı mikro kompakt aracı Arosa yerine Seat Mii’yi piyasaya sundu.

Seat, 2012 Cenevre Otomobil Fuarı'nda , Seat Ibiza'nın makyajını ve bir sonraki Seat Toledo'nun seriye yakın bir çalışmasını sundu . Toledo 2013 yılında Seat üretimini bitirdi.

Seat Leon’un 3. Nesli 2012 üretime girdi. Leon, yeni marka logosuna sahip ilk modeldir.

2013 yılında duraklama dönemine giren Seat’a, Volkswagen Başkan ve CEO James Muir yerine Alman Jürgen Stackmann’ı koltuğa geçirdi.

2013 yılında Seat markasını nerede ise tek başına sırtlayan model olan Leon’un 3 kapılı Leon SC ve Station Wagon’u Leon ST üretildi.            

MARTORELL’DEKİ ANA FABRİKADA GÜNEŞ ENERJİLİ ÜRETİME GEÇİLEN ÇEVRECİ YAKLAŞIM

Ülkemiz gibi aynı enlem kuşağında olan İspanya CO2 emisyonlarını azaltmak için 2013 yılında 7,6 hektarlık bir güneş parkının açılışını yaptı. Güneş parkı, tüm Martorell tesisi boyunca uzanır ve böylece 7.000 ton karbondioksit emisyonunu önlemiştir.

Seat, pazarlamada geleceği parlak olan SUV piyasasına kardeşi VW Tiguan selefi Seat Ateca’yı 2016 yılında piyasaya sunar.

Seat Leon

SEAT MARKASINI SIRTLAYAN MODEL LEON’A ÇALIŞMAYA DEVAM!

Seat markasını sırtlayan Leon’a, 3 ve 5 kapılı Leon Cupra'nın yeniden piyasaya sürülmesiyle Seat bunu 2014 baharında 265 ve 280 hp genişleme aşamalarında sundu. 

Yine aynı yıl 2014 yılında Seat, Ibiza’nın Paris Motor Show'da 30. yaş gününü kutladı. Leon ST'yi temel alan dört tekerlekten çekişli Leon X-PERIENCE kombinasyonu Paris'te sunuldu.

2015 yılında da Leon’nun  Seat Leon ST Cupra 2015'te sunuldu.VW Grup’ta Audi’yi kendine örnek alan Seat bu modeli Audi’nin spor station Wagon RS Versiyonalrına atıfta bulunuyordu.

2015 tarihinde Volkswagen Binek Araç Pazarlamadan Sorumlu Başkanı Seat SA'nın önceki CEO'su Jürgen Stackmann geçmiştir. Seat SA Yönetim Kurulu Başkanı olarak Audi AG'nin önceki Pazarlama Direktörü Luca de Meo geçmiştir.

SEAT, AUDİ ÜRETİM YAKINLAŞMASI

Seat’ın Martorell’deki ana fabrikada Audi A1’in üretiminden Seat sorumlu idi. Daha önce üretilen Audi Q3 Audi’ni Györ’deki Macaristan’a kaydırıldı.

2015 mali yılında Seat, vergiler sonrası 6 milyon euro kar bildirildi.

seat cupra gt konsept

SEAT’IN PREMİUM MARKASI CUPRA’NIN DOĞUŞU!

Seat, 2018'deki Cenevre Otomobil Fuarı öncesinde spor modellerden Cupra adını alacak yeni bir marka yaratılacağını duyurmuştu.

Ayrıca daha önce Seat-Sport olarak yönetilen motor sporları faaliyetleri de Cupra markasına devretti.

Seat, Mobil Dünya Kongresi 2018'de geleceğin hareketliliği için hizmet sunacak yeni yan kuruluşu Xmoba'yı tanıttı.

Ticari adı Xmoba olan XMOBA Ventures 2018 yılında otomobil markası SEAT tarafından yaratılan ve aynı yıl Mobil Dünya Kongresi'nde sunulan büyük şehirlerde yeni kentsel mobilite çözümlerinin geliştirilmesini incelemeye adanmış bir İspanyol şirketidir. 

Ayrıca SEAT'ın bu yeni iştiraki, markanın şehir içi ulaşımda sunduğu araç kiralama hizmeti, elektrikli scooter ve uygulamalar gibi tüm yeni hizmetleri yönetiyor.

Xmoba, 2019 Dijital Yetenek Ödülleri'nde bu kategoride Saf Yetenek Ödülü'nü aldı .

SEAT ARAÇ MODELLERİNİN SERGİSİ

Seat, 2011 yılında Barselona limanındaki bir sanayi bölgesi olan Zona Franca'daki konumunda , markanın çeşitli üretim araçlarından, prototiplerinden ve yarış arabalarından oluşan bir koleksiyon sergisi vardır.

seat tarraco suv

MOTOR SPORLARINDA SEAT

Seat’ın motorsporları ile ilgilenen yan kuruşu 1985 yılında kurulan Seat Sport’tur daha sonraki adı Cupra Racing’tir.Bundan önceki ismi Seat Sport olarak bilinir.İlk Mahalli yarışlara 1970’li yıllarda SEAT Özel Araçlar Departmanı diye adlandırılıyordu.

Seat, motorsporları denildiğinde Ralli ve Pist şampiyonası akla gelir.

Seat’ın en büyük başarıları FIA 2 litre Dünya Ralli Şampiyonasındaki 1996,1997 ve 1998’deki üst üste Seat Ibiza Kit Car ile olan 3 şampiyonuğudur.Yine FIA’nın WTCC yani Dünya Binek Otomobiller Şamiyoansındaki Seat Leon ile 2008-2009’daki üst üste şampiyonluğudur.

CUPRA RACING, 2018 yılında Seat Premium markasını oluşturuken Cupra markasını oluşturuken , Seat Sport’un ismini de Cupra Racing olarak değiştirmiştir.

Seat ilk resmi ralliye 1977 yılında SEAT 1430/124D Especial 1800 ile katıldı ve Monte Carlo rallisinde 3. Oldu.Daha sonradan Seat Ibiza’yı 1,6 litrelik araçla ve daha sonra hedef büyüterek Ibiza’ya 2 litrelik motor ile yarıştırdı.Bu Kit Car WRC 2 litre kategorsinde 3 kez üst üste şampiyonluk getirdi.

Bu başarıdan sonra ve WRC’nin  İspanya'daki popülaritesine takiben VW Grubu tıpkı Skoda Octavia WRC Projesi gibi Seat Cordoba WRC’yi parkurlara sürdü.

SEAT Cordoba WRC, şirket tarafından WRC yarışlarının en üst seviyesinde yarışmak üzere ilk kez 1998 yılında tescil edildi . 

Cordoba, aynı adı taşıyan aile sedanına dayanıyordu ama doğal olarak WRC sınıfı bir otomobildi.  Ancak, kısadingil mesafesi ve yükseğe monte edilmiş motor  aleyhine çalıştı ve sonuçlar etkileyici değildi. 

Buna rağmen Seat Cordoba WRC sürücüleri yetenekli idi. 2 Finli sürücü Rovenpera ve Gardemeister ve Fransız Şampiyon Auriol 1999 ve 2000 yılında saydığımız sürücü sırasına göre Büyük Britanya, Yeni Zellanda ve Safari Rallisinde podyum aldılar.

Seat Yarış

PİST ŞAMPİYONASINDA SEAT

2005 yılında ETCC, Dünya Binek Araç Şampiyonası (WTCC) oldu. Seat’ın binek otomobiller şampiyonasında Plato, Tarquini, Muller, Thompson, Monteiro gibi deneyimli sürücüleri oldu.

2006 ve 2007 yılları alışma süreci oldu. Seat Leon TDI WTCC yani turbodizel ile 2008 yılında Muller sürücüler ve takımlar şampiyonu oldular.

Seat o zamanlar BMW 3.20i WTCC’ler ile sıkı bir mücadele içindelerdi.

2009'da SEAT Sport, operasyona Fransız Oreca ekibinin yardım etmesiyle aynı beş sürücüyle devam etti . Gabriele Tarquini, SEAT'ın WTCC'deki ikinci arka arkaya sürücüler şampiyonluğunu kazandı ve SEAT, art arda ikinci kez üreticiler unvanını kazandı.

2012 sezonunda Seat WTCC’de müşteri yarış takımları için geri döndü.Müşteri yarış ekibi doğrultusunda 1.6 turbo benzinli ve 2.0 TDI motor tedarik ettiler.Lukoil Racing, Tuenti Racing ve Sunred Racing ile birlikte çalıştılar.

“Seat, WTCC’de Üreticilerde Chevrolet, BMW Ve Citroen’in arkasında 4. en iyi marka, otomobillerde ise Citroen C-Elysee, Chevrlet Cruze Ve BMW 3.20 ve Honda Civic WTCC’nin arkasından en iyi 5. araç idi.”

Yarış serisi 2018 yılından sonra World Turing Car Championship yerine World Touring Car Cup olarak değiştirildi.Seat bu seride yer almadı. ##

BTCC (BRITISH TOURING CAR CHAMPIONSHIP)’TE SEAT

Seat Sport, BTCC’de 2004 ve 2008 yılları arasında yarıştı.Seat bu seride de yine markayı sırtlayan model Leon’u kullandı. Seat motor konusunda sürücülerin isteği doğrultusunda WTCC’de olduğu gibi benzinli ve dizel arasında gidiş geliş oldu.

Sürücüler Plato,Huff,Pickford,Hines,Turner ,Thompson ve 1 defaya mahsus Coronel idi. Plato, 2006 ve 2007'de şampiyonayı ikinci olarak tamamladı. 2008'de TDi versiyonu kullanıldı.2009 yılından itibaren benzinli motora geçildi.

Üreticiler Şampiyonluğunu 2006 yılında kazandılar.Üretici destekli yarış takımı şampiyonluğu ise 2007 yılında geldi. En son Bobby Thompson , Autobrite Direct with Journey Hero takımı ile geçtiğimiz yıl Jack Sears Trophy’i kazanmıştır.

“Seat, BTCC Tarihinde 30 otomobil markası / yarış takımı arasında 44 puan ile üreticilerde Ford, Honda, Vauxhall (Opel), BMW, Chevrolet ve Jaguar’ın arkasından 7.sırada hatırı sayılır bir performans çizmiştir.

Seat Leon

SEAT LEON SUPERCOPA

2004'ten 2011'e Seat,  Beru Top10 hafta sonlarında ve daha sonra DTM destek programının bir parçası olarak gerçekleşen tek markalı kupa Seat Leon Supercopa'yı düzenledi .

Yarış arabası, 300 hp güç üreten 2 litrelik dört silindirli turboşarjlı bir motora sahipti.

24 araba düzenli olarak yarışlara katıldı. Yarış 30 dakikalık iki yarıştan oluşan sekiz yarış etkinliğinden oluşuyordu. 

Bu ismin diğer serileri İspanya, İtalya ve Fransa'daydı. Birleşik Krallık'ta Seat Cupra Şampiyonası ile Seat Leon Cupra araçlarının yer aldığı bir seri vardı. Meksika,Macaristan ve Türkiye’de yarış serileri düzenlendi.            

SEAT LEON EUROCUP

2008'den 2010'a kadar, WTCC'nin bir parçası olan Seat Leon Eurocup da düzenlendi.

2008 ve 2009'da ilgili hafta sonu kazananları, bir sonraki WTCC yarış haftasonunda Team Sunred Engineering'e ait özel bir Koltuğun direksiyonuna yerleştirildi ; 2010'da bunun yerine para ödülü vardı. 

Araçlar teknik olarak iyileştirildi; bu yüzden artık vites geçişlerini daha hızlı ve pürüzsüz hale getiren yeni bir elektronik vites kontrolüne sahiplerdi.      

“Seat Sport, Motor sporları için 32 otomobil geliştirmiştir. Bunların 8’i Seat Ibıza üstünde, 7’si Leon üstünde, 4’ü Cordoba üstünde, 8’i Toledo üstünde, 1’i Marbella, 3’ü Cupra GT, TCR ve E-TCR, 1’i Dakar için üretti.”

SEAT’IN TEK KOLTUKLU YARIŞ SERİSİ MACERASI

1970-1984  yılları arasında SEAT, İspanya'da  Formula Nacional Yarış serisini tanıttı.Bu araçlar 420 kg’lık Seat 1430’tan alınan 75 beygirlik benzinli motor bulunmakta idi.

Seat 600 veya Seat 850’den alınan vites kutusu kullanmakta idi.Difüzör ve kanatlar yasak ancak monokok şasi kullanılıyordu.

Bu seri daha üst kategorideki tek koltuklu yarış serileri Formula 3 – 2 ve zirve Formula 1’e mili pilot yetiştirme programı idi.

Üreticiler arasında İspanyolların otomotiv endüstrisi de işin içinde idi Cordoban, Etco, Hispakart, Javier, Lynx, Macoi, I-Pre., Ro-An, Selex gibi otomotiv yan sanayide desteklemek idi.

seat cupra

SEAT’IN EN İYİ YAPTIĞI HYPERSPOR OTOMOBİL:SEAT CUPRA GT

SEAT Cupra GT, SEAT tarafından yapılan ve ilk kez 24 Nisan 2003'te Barselona Otomobil Fuarı'nda konsept otomobil olarak dünya prömiyerinde tanıtılan bir GT yarış arabasıdır.

Seat Sport  tarafından yarış takımlarına veya İspanyol GT Şampiyonası gibi GT yarışlarına katılmayı hedefleyen bireylere yönelik sınırlı bir seri halinde üretildi. 

Bu tasarım çizgilerini Seat kendi otomobillerinde de uyguladı.Tasarım önden arkaya otomobilin yan taraflarına inen belirgin  kavisli dinamik bir çizgi içeren akışkan bir tasarım idi. Bu tasarımdan sonra Seat daha keskin bir tasarım felsefesine geçmiştir.

Seat Cupra GT, 2,5 litrelik V6 motoru Audi motoru 500 beygirlik güç ile 0-100 km/s hıza 4,2 saniyede çıkabiliyor ve 295 km/s son hıza ulaşabiliyordu.

Seat’ın ortaya çıkardığı yarışcı ruha sahip lüks Cupra markası ile Seat Audi’ye atıfta bulunuyor.

Benim gözümde İspanyol Audi’si olan Seat’ın Cupra markası: Cupra Born,Leon ve Ateca modellemeleri mevcut. Daha yarışçı çizgideki modelleri ise Formentor ve Leon Sportstourer. Beş model ile piyasaya giren Cupra algıda seçicilik yapacak gibi duruyor.

2018'de, SEAT'ın yanı sıra bir önceki serinin zirvesi olan Cupra donanımı, bağımsız bir marka olarak piyasaya sürüldü ve aynı zamanda SEAT Sport, Cupra Racing adını aldı .

CUPRA’NIN DE ANTONIO YAT FİRMASI İLE ÜRETİĞİ İLK HİBRİT TEKNESİ!

Seat yani Cupra’nın De Antonio Yachts ile işbirliği, sürdürülebilirlik ve performans taahhüdü pekiştiren ilk elektrikli hibrit yatı olan D28 Formentor e-HYBRID'i üretti.

2020'de CUPRA ile Barselona merkezli, yüksek performanslı tasarımcı yat firması arasındaki ilk işbirliğinden üretildi.

Cupra, bu D28 Formentor e-Hibrit tekneyi  2023 yılında özel sipariş ile satışa açtı.

CUPRA’NIN PARİS DAKAR RALLİSİNE GÖZ KIRPAN KONSEPTİ

Cupra, Paris Dakar Rallisine göz kırpan %100 elektrikli konsepti Tavascan Extreme E Konsepti üstüne çalıştı.

CUPRA Tavascan Extreme E Konsepti, gerçek bir arka ağırlık dağılımı sağlamak için kokpitin arkasına yerleştirilmiş 53 kWh'lik bir batarya ile donatılmıştır ve 2,3 metre genişliğinde ve 1,8 metreden fazla yüksekliğindedir ve 0'dan 100 km/s hıza yaklaşık 4 saniyede çıkabilmektedir. - yarış serisi yönetmeliklerine uygun.            

SEAT’IN ESKİ MODEL LİSTESİ

  •        1400 A / 1400 B / 1400 C (1953–1963)……………………..Fiat Lisanslı
  •        600 N / 600 D / 600 E / 600 L (1957–1973) ..……..………..Fiat Lisanslı
  •        1500 / 1500 Familiar (1963–1972) ..…………...…..………..Fiat Lisanslı
  •        800 (1963–1968) ..…………………….………...…..………..Fiat Lisanslı
  •        850 (2/4-doors) (1966–1974) ..……………………..………..Fiat Lisanslı
  •        850 Coupé (1967–1972) ..……..……………………………..Fiat Lisanslı
  •        850 Spyder (1970–1972) ..……..……………………………..Fiat Lisanslı
  •        850 Sport Coupé (1967) ..……..………………………….…..Fiat Lisanslı
  •        124 / 124 Familiar (1968–1980) ……………..……..………..Fiat Lisanslı
  •        1430 (1969–1975) ..………………………………….………..Fiat Lisanslı
  •        124 Sport (1970–1975) ..………………………..…..………..Fiat Lisanslı
  •        127 (1972–1982) ..……..……………………………….……..Fiat Lisanslı
  •        132 (1973–1982) ..……………………………………………..Fiat Lisanslı
  •        133 (1974–1981) ..……..………………...Fiat Lisanslı Seat logolu model
  •        131 / 131 Familiar (1975–1983) ..…………………..………..Fiat Lisanslı
  •        1200 Sport (1975–1981) ………………...Fiat Lisanslı Seat logolu model
  •        128 (1976–1980) ..……………………………………………..Fiat Lisanslı
  •        Ritmo (1979–1983) ..………………………….....…..………..Fiat Lisanslı
  •        Panda (1980–1986) …………………………………..………..Fiat Lisanslı
  •        Ronda (1982–1986) ..……..……………...Fiat Lisanslı Seat logolu model
  •        Trans (1982–1986) ..…………………………………………..Fiat Lisanslı
  •        Fura (3/5-doors) (1982–1986) ..………...Fiat Lisanslı Seat logolu model
  •        Ibiza Mk1 (3/5-doors) (1984–1993) ….....Fiat Lisanslı Seat logolu model
  •        Malaga (1985–1992) ..……..…...………...Fiat Lisanslı Seat logolu model
  •        Terra / Terra box (1987–1996) …..……...Fiat Lisanslı Seat logolu model
  •        Marbella / Marbella box (1986–1998) .....Fiat Lisanslı Seat logolu model
  •        Toledo Mk1 (1991–1998)…………………………………..VW Golf II ve III
  •        Ibiza Mk2 (3/5-doors) (1993–2002) )…..VW,Skoda ve Audi ile ortak gelişim Seat logolu
  •        Cordoba / Cordoba SX / Córdoba Vario Mk1 (1993–2002)…….VW Polo
  •        Inca Kombi / Inca Van (1995–2003)…………………………..VW Caddy II
  •        Alhambra Mk1 (1996–2010)………………………….………..VW Sharan ve Ford Galaxy
  •        Arosa (1997–2004)…….........................VW,Skoda ve Audi ile ortak gelişim Seat logolu
  •        Toledo Mk2 (1998–2004)…………………………………………………….Skoda Octavia I
  •        Leon Mk1 (1999–2005)....VWGolf IV,VW Bora, VW New Beetle,Audi A3,Audi TT,Octavia
  •        Ibiza Mk3 (3/5-doors) (2002–2008)…………………………..VW Polo veya Skoda Fabia
  •        Cordoba Mk2 (2002–2009)………………………………………VW Polo veya VW Golf 3
  •        Toledo Mk3 (2004–2009)……………………………… VW Golf V veya Skoda Octavia II 
  •        Altea (2004–2015)………...  VW Golf V , VW Touran I , Audi TT veya Skoda Octavia II 
  •        Leon Mk2 (2005–2012)………..  Audi A3 , Skoda Octavia II , VW Golf V ve VW Golf VI 
  •        Exeo (2008–2013)…………………………………..……………….Audi A4 ortak platform
  •        Toledo Mk4 (2012–2018)………………………………,,,,,….Skoda Rapid ortak platform
  •        Alhambra Mk3 (2010–2020)…………..…………………….VW Sharan ile ortak platform
  •        Mii (2011–2021) ………........................VW,Skoda ve Audi ile ortak gelişim Seat logolu

 

SEAT’IN GÜNCEL MODELLERİ

Hatchback: Seat Ibiza, Seat Leon. Station Wagon: Seat Leon Sportstourer/ Estate. SUV/CROSSOVER: Arona, Ateca, Tarraco.

CUPRA MARKASININ GÜNCEL MODELLERİ

Hatcback: Cupra Born, Cupra Leon. Station Wagon: Cupra Leon Sportstourer/ Estate. SUV/CROSSOVER: Cupra Formentor, Cupra Ateca.

SEAT’IN FABRİKALARI

YERİ:                               FABRİKA İSMİ:                        ÜRETİLEN MODELLER:      İspanya- Martorell              SEAT  S.A.                          Ibiza, Leon, Arona, Audi A1 Almanya- Wolsburg          Volkswagen A.G.                  Tarraco Cezayir-Relizane               SOVAC Production              Ibiza, Leon, Arona, Ateca Portekiz-Palmela             Volkswagen Auto Europa        Alhambra Slovakya-Bratislava         Volkswagen Slovakia               Mii Çek Cumhuriyeti-             Skoda Auto                             Toledo, Ateca (Mlada Boleslav ve Kvasiniy)         

Ekleme Tarihi: 15 Şub 2023 07:10