Türkiye Antibiyotik kullanımında kırmızı alarm veriyor
KLİMİK Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, antibiyotik direncinin tehlikeli boyutlara ulaştığını açıkladı.
Türkiye Antibiyotik Kullanımında Kırmızı Alarm Veriyor: Dirençli Mikroplar Tehdit Ediyor"
KLİMİK Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, Antibiyotik Direncinin Tehlikeli Boyutlara Ulaştığını Belirtti
Türkiye'de artan antibiyotik direnci, ciddi bir sorun olarak kırmızı alarm veriyor. Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, gereksiz ve yaygın antibiyotik kullanımının dirençli mikropların daha da güçlenmesine yol açtığını açıkladı. Prof. Dr. Yavuz, antibiyotik öncesi çağlardaki gibi, basit bakteriyel enfeksiyonların dahi hayat kaybına yol açabileceğini belirtti.
Antibiyotik direncinin, pandemi ve deprem gibi afetlerin etkisiyle daha tehlikeli hale geldiğini ifade eden Prof. Dr. Yavuz, Avrupa'da bile Yunanistan ile yarışır hale geldiğimizi ve dirençli patojenlerin artış gösterdiğini vurguladı. Ayrıca, mevcut antibiyotiklerin işe yaramadığını ve yeni antibiyotiklerin bulunmadığını da ekledi.
Gereksiz antibiyotik kullanımının, dirençli patojenlerin daha da güçlenmesine yol açtığını belirten Prof. Dr. Yavuz, özellikle viral üst solunum enfeksiyonları gibi hastalıklar için antibiyotik kullanımının yaygın olduğuna dikkat çekti. Bu durumun, antibiyotik öncesi çağlardaki gibi ölümlere neden olabileceğini açıkladı.
Prof. Dr. Yavuz ayrıca, coronavirus ve deprem gibi afet durumlarında akılcı antibiyotik kullanımının zor olduğunu ve antibiyotiklerin gereksiz kullanımının direnci artırdığını söyledi. Akılcı antibiyotik kullanımının teşvik edilmesi ve bilgilendirme kampanyalarının yapılması gerektiğini vurguladı.
Antibiyotik direnci, artık hiçbir ilaç veya tedavi seçeneği olmayan mikropların varlığını sürdürdüğü bir tehdit haline geldiğini belirten Prof. Dr. Yavuz, bu sorunun tedavi için ayrılacak kaynaklardan daha düşük maliyetli olduğunu vurguladı. Bu nedenle antibiyotik direnciyle mücadele edilmesi gerektiğini özellikle vurguladı.