Ekonomi Güncelleme Tarihi: 3 Eki 2016 16:03

Türkiye'de kişi başı yılda 16 kilo peynir tüketiyoruz

Muratbey Peynirleri Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Erol, kişi başı peynir tüketiminde Türkiye’nin Avrupa Birliği ülkelerine yaklaştığını belirterek, son yıllarda yapılan yenilikçi peynir çeşitlerinin, tüketimi arttırdığını kaydetti.

Türkiye'de kişi başı yılda 16 kilo peynir tüketiyoruz
Türkiye kişi başı peynir tüketiminde AB ülkelerini yakaladı. Ulusal Süt Konseyi’nin verilerine göre Türkiye’de kişi başı peynir tüketiminin 16.5 kilogram olduğu tahmin ediliyor. Avrupa Birliği’ne üye 27 ülkede kişi başı peynir tüketim miktarı 17.01 kg. iken ABD’de ise bu rakam 15.07 kilogram. Birçok göstergede Avrupa ülkelerinin gerisinde kalan Türkiye, peynir tüketiminde ise Avrupa’ya yaklaştı.

Türkiye’nin yenilikçi peynir şirketi Muratbey Peynirleri Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Erol, ülkemizde peynir tüketiminin Avrupa ülkeleri ortalamasının yaklaşık 1 kilogram gerisinde bir tüketim olduğunu belirterek, “Bu da Türkiye’nin Avrupa ülkelerine yaklaştığını gösteriyor” dedi. Son yıllarda yaptıkları yenilikçi peynirler ile tüketimi Avrupa seviyesine çıkaracaklarına inandığını belirten Başkan Erol,  Türkiye’de 160 çeşit peynir olduğunu ancak sevilerek tüketilen yenilikçi peynirlerin de bu sayıyı arttırdığını kaydetti.

Şanslı bir coğrafyadayız

Ülkemizin peynir çeşitliliği bakımından şanslı bir coğrafyada bulunduğunu kaydeden Erol, her zevke hitap eden peynir çeşitlerine, yenilikçi peynir çeşitlerinin de eklendiğini belirtti. Türkiye’nin Burgu peynirden Sürmeli peynir çeşitlerine kadar farklı tat ve yapıdaki peynirler ile bir “peynir cenneti” olduğunu belirten Erol, “Farklı tat ve yapıdaki yenilikçi peynirler, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de peynir tüketim alışkanlıklarını değiştirdi ve peyniri günün her saatinde, her öğününde yenilebilen sağlıklı bir atıştırmalık haline getirdi. Özellikle çocuklar Burgu, Topi gibi peynirler sayesinde peynir yeme alışkanlığı kazandı” diye konuştu.

Peynir tüketmemiz için sebep çok

Lezzeti dışında peynir tüketmemiz için sağlık açısından da çok sebep var. Uzmanlar fosfor ve protein kaynağı peynirin günün her saati tüketilebileceğine dikkat çekerek, özellikle bebekler, çocuklar ve yaşlılara tuz oranı düşük, Burgu, Topi, Sürmeli gibi yenilikçi peynirleri öneriyorlar. Beslenme uzmanları peynirin üstünlüklerini şöyle dile getiriyor:

“Peynir enerji değeri yüksek, protein, kalsiyum ve B2 vitamini yönünden zengin bir besin. Sindirimi sütten daha kolay olan peynirin yağ oranı ise çeşidine göre değişiklik gösteriyor. Ph seviyesini kontrol edebildiğinden diş için iyi bir koruyucudur. Peynir aynı zamanda iyi bir fosfor kaynağıdır. Bir yetişkinin günde ortalama 800 mg. fosfor alması gerekiyor ve bu anlamda 100 g taze peynir tüketimi ile günlük kalsiyum ihtiyacının yüzde 30-40’ı, fosfor ihtiyacının da yüzde 12-20’si karşılanabiliyor.”
 

Ekleme Tarihi: 3 Eki 2016 16:03