Dünya Güncelleme Tarihi: 7 Ara 2023 20:00

Türkiye ile Yunanistan yakınlaştı ilk adım vize oldu

Türkiye Cumhuriyeti ile Yunanistan Cumhuriyeti arasındaki Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi'nin 5. toplantısında alınan kararlar.

erdogan-micatakis

Türkiye ile Yunanistan Anlaştı: Dostane İlişkiler ve İyi Komşuluk Hakkında Atina Bildirgesi

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından duyurulan bildirgeye göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Türkiye Cumhuriyeti ile Yunanistan Cumhuriyeti arasındaki Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi'nin 5. toplantısına başkanlık etti. Bildirgede liderlerin, iki ülke arasındaki bağları arttırma potansiyeline vurgu yapılarak dostluk ve işbirliği ruhu içinde hareket etme kararı aldığı ifade edildi.

İki Ülke Arasındaki İlişkilerin Yoğunlaştırılması

Liderler, mevcut kurumsal mekanizmalar aracılığıyla ikili ilişkileri yoğunlaştırmak ve iyi komşuluk ilişkilerini geliştirmek amacıyla dayanışma ruhunu geliştireceklerini belirtti. Bu çerçevede, her iki tarafın mevcut ve gelecekteki zorluklar karşısında birbirlerinin hukuki pozisyonlarına halel getirmeksizin işbirliği yapma kararı aldığı ifade edildi.

Olumlu Atmosfer ve Gündem Teşviki

Liderler, olumlu atmosferi ve gündemi teşvik etmek amacıyla sonuç odaklı bir yaklaşımla her düzeyde ziyaret teatisini teşvik edeceklerini vurguladı. Ayrıca, Birleşmiş Milletler Şartı'nın temel amaçları ve uluslararası hukukun evrensel olarak kabul edilen ilkeleri doğrultusunda uluslararası barışın korunması ve dostane işbirliğinin önemine vurgu yapılarak dostane ilişkilerin geliştirilmesi için çaba gösterecekleri belirtildi.

yunanistan türkiye

Anlaşmaya Varılan Konular

Bildirgede, tarafların üzerinde anlaşmaya vardığı konular şu şekildedir:

  • Siyasi diyalogu geliştirmek amacıyla istikşafi/istişari görüşmeler kapsamında siyasi diyalogun güçlendirilmesi.
  • Ticaret-ekonomi, turizm, ulaştırma, enerji, inovasyon, bilim ve teknoloji, tarım, çevre koruma, sosyal güvenlik ve sağlık, gençlik, eğitim, spor ve ortaklaşa kararlaştırılacak diğer alanlarda ortak çıkarlara yönelik adımları içeren Geliştirilmiş Ortak Eylem Planı.
  • Güven Artırıcı Önlemler konularında istişarelerde bulunarak askeri alandaki tedbirleri içermek.

Taraflar, bildirgenin lafzını ve ruhunu zayıflatıcı, itibarsızlaştırıcı veya bölgesel barışı tehlikeye atan her türlü beyan, girişim veya eylemden kaçınacaklarını vurguladı. Ayrıca, anlaşmazlıkları barışçıl yollarla çözmeye kararlı olduklarını ve uluslararası hukuka uygun hareket edeceklerini belirttiler.

Bildirgenin, taraflar için bağlayıcı bir uluslararası anlaşma teşkil etmediği ve yorum farklılıkları durumunda İngilizce metnin esas alınacağı ifade edildi.

Ekleme Tarihi: 7 Ara 2023 20:00