Ekonomi Güncelleme Tarihi: 4 Şub 2017 11:50

Türkiye'nin borsasını "borsa" yapan adam yazdı: "Borsa Kralı"

Borsada günlük işlem hacmi 25 bin dolarlardayken 50 milyon dolarlara ulaştıran Nasrullah Ayan'ın kitabı "Borsa Kralı" kitabevi raflarında yerini aldı.

Türkiye'nin borsasını

Ayan, "Tarihe tanıklık denilen türden bir hayat benimkisi. Bu kitap da tanıklığımın bir belgesi" diyor.

Bugün dek, Türkiye'nin son 40 yıllık dönemine damga vuran ekonomik olayları kimse, olayların içinden tanık olarak yazmadı. Nasrullah Ayan, yakın tarihin en önemli ekonomik olaylarından biri olan 24 Ocak kararlarından sonra oluşan tabloda, sermaye piyasalarında neler olup bittiğinin en yakın tanığı olarak; tanıklığını "Borsa Kralı" adlı kitabıyla kamuoyuna sunuyor. Sorun Yayınları'ndan çıkan kitap, raflarda yerini aldı.

Sermaye piyasaları, finans dünyası ve 1980'li, 1990'lı yılları merak edenlerin heyecanla okuyacağı "Borsa Kralı"nda Nasrullah Ayan, kendi adına atfedilen iddiaları da bütün açıklığıyla ortaya koyuyor. Kitapta yok yok. "Biz yapıyorduk, onlar da göz yumuyordu" diyen Nasrullah Ayan; borsa manipülasyonları, Kapalıçarşı'da dönen dolaplar, "altın kaçakçılığı" olayı, uluslararası piyasalarda döviz piyasalarının işleyişi, banker skandalına ilişkin bilinmeyenler, forex ve repo piyasaları gibi bugün de gündemde olan pek çok konuya açıklık getiriyor. 

Türkinvest'in batırılış öyküsünü de kitabına alan Nasrullah Ayan; gelecek umuduyla yatırım yapan küçük yatırımcının, siyaset ve bürokrasi tarafından nasıl mağdur edildiği de örnekleriyle beraber ortaya koyuyor.

Borsada günlük işlem hacmi 25 bin dolarlardayken 50 milyon dolarlara ulaştıran, Hürriyet gazetesinin "Borsa Kralı" diye manşete çıkardığı Nasrullah Ayan'ın tanıklıkları, günümüz piyasa pratisyenleri için de altın tavsiyeler içeren ibret verici derslerle dolu...

"Ekonominin çarkları nasıl dönüyor" diye merak edenlerin kesinlikle okuması gereken bir kitap olarak "Borsa Kralı", yaşanmışlıklardan destek alarak, ders kitaplarından kesinlikle öğrenilemeyecek pek çok konuyu okura öğretiyor.

SUNUŞ YAZISINDAN

Dünya gelişiyor. Son 50 yıldaki gelişme inanılmaz boyutlarda. Tabii Türkiye de gelişiyor. Okuduğunuz satırların yazarı olarak ben, bu süreçte çok şey yaşadım. ‘Tarihe tanıklık’ denilen türden bir hayat benimkisi.

Bu kitap da tanıklığımın bir belgesi.

Yazmaya mecbur muydum? Tek kelimeyle evet. Ayrıca, benimkisi gibi bir hayatı yaşamış herkes tarihe not düşmeli. Çünkü siz not düşmezseniz, başkalarınca yazılmış bir tarihi kabullenmek durumunda kalırsınız, bu birincisi. İkincisi, toplumlar ileriye dönük çözümlemeler için geçmişte yapılanları, yaşananları gözden geçirmek ihtiyacı içindedir; dolayısıyla yaşadıklarımızı kendimize saklamak gibi bir lüksümüz yoktur, olmamalıdır.

58 yaşındayım. Demokrasiyi bir türlü kuramamış, yerleştirememiş ülkeleri (ülkemiz dâhil), demokrasisiyle anılan ülkeleri, demokrasi olduğu varsayılan ülkeleri ve diktatörlükleri... Hepsini gördüm. Hepsiyle bir şekilde tanıştım!

En zirvelere de ulaştım, dipleri görüp yenilgileri de en yoğun biçimde yaşadım. Daha neler yaşayacağımı bilemem çünkü insan ne zaman öleceğini bilmiyor.

Dostluklar yaşadım, yoldaşlarım oldu ve tabii yol arkadaşlarım da. Ama hainler de tanıdım, düşmanlarım da hiç eksik olmadı.

Bu kitaptan sonra siyasi anılarımı da toparlayıp yazmaya girişeceğim. Siyasi duruşumun da bu kitapta anlattıklarımın oluşmasında çok etkili olduğu kanısındayım. Siyasette de elbette iniş çıkışlarım oldu, hatalarım da. Yoldaşlarım da oldu, yol arkadaşlarım da. Yolda bırakanlar da oldu, ihanet edenler de. O anılar da yazılmayı hakediyorlar. 

KİTAP HAKKINDA YAZILANLAR

"Bankacılığa başladığım 1986 yıllarının hemen ertesinde ismini duyduğum, bana göre Türkiye'nin borsasını, "borsa" yapan adam yazdı... Kendi geçmişini ve o günlerdeki sermaye piyasalarının "tay tay" durduğu, emeklemeye henüz başladığı zamanları yazdı." (Ali Ağaoğlu - Vatan Gazetesi)

"Kitapa damga vuran ise toplumsal bilinç sabihi bir Kızıl Borsa Kralı'nın, bir finans kurdunun yaşadıklarını samimi bir üslupla aktarması." (İrfan Taştemur)

"Onun sisayi anılarını da ikinci kitap olarak yayınlayıp dönemin değişik bir pararomasını çizmek genç kuşaklar açısından yararlı olacaktır." (Ahmet Kale)

KİTABIN KÜNYESİ:

"Borsa Kralı"

Nasrullah Ayan

Sorun Yayınları

Birinci baskı Ocak 2017

320 sayfa + 16 sayfa fotoğraf

Ekleme Tarihi: 4 Şub 2017 11:50