Dünya Güncelleme Tarihi: 28 Ağu 2016 08:47

Türkiye sınırındakı en kritik bölge kimin olacak?

IŞİD Cerablus'tan ve Menbiç'ten çekildikten sonra El Bab'da toplandı. El Bab ise hem ÖSO'nun hem de YPG'nin hedefinde. Kritik bölge kimin olacak?

Türkiye sınırındakı en kritik bölge kimin olacak?
Suriye'de Türkiye destekli ÖSO'nun Cerablus operasyonu sonrası gözler El Bab'a çevrildi. Menbiç ve Cerablus'tan ayrılan IŞİD üyeleri, El Bab'da toplanmış durumda. El Bab ise hem ÖSO'nun hem de YPG'nin hedefinde. El Bab, YPG'nin kantonlarını birleştirebilmesi için kritik bir bölge. ÖSO komutanları da YPG'nin planlarını bozmak için El Bab'ı almak istiyor.

Türkiye'nin bir araya getirdiği ve askeri destek verdiği Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) güçlerinin Suriye'nin Cerablus kentini terör örgütü IŞİD'in elinden alması, ülkenin kuzeyinde yeni hamlelerin önünü açtı. Cerablus'taki ÖSO üyeleriyle, Menbiç'in kuzeyindeki terör örgütü PKK'nın Suriye kolu PYD/YPG komşu oldu. Şimdi iki tarafın da hedefinde IŞİD'in kontrolündeki El Bab var.

EL BAB NİYE ÖNEMLİ

El Bab, PYD'nin Türkiye sınırında ilan ettiği Cezire ve Kobani kantonlarıyla Hatay'ın karşısındaki Afrin kantonunu birleştirmek için kritik bir noktada bulunuyor. Fırat Kalkanı operasyonuyla IŞİD'den alınan Cerablus'un yaklaşık 60 km güneybatısında kalıyor. 12 Ağustos'ta PYD/YPG liderliğindeki SDG güçleri, Cerablus'un yaklaşık 40 km güneyindeki Menbiç'i aldığında, yeni hedeflerinin batıdaki El Bab olduğunu açıklamış ve El Bab Askeri Konseyi'ni kurmuştu.

ÖSO ELE GEÇİRİRSE YPG'NİN KORİDOR PLANI SUYA DÜŞECEK

El Bab'ı Türkiye destekli grupların ele geçirmesi durumunda YPG'nin Kürt koridoru kurma planı büyük bir darbe alacak.Suriyeli muhaliflerin haber sitesi Zaman al-Wasl'a göre Türkiye destekli ÖSO gruplarının komutanlarından Muhammed Ebu İbrahim, Cerablus ve çevresindeki köylerin kurtarılmasının ardından sıradaki hedeflerinin El Bab'ı IŞİD'in elinden almak olduğunu söyledi. Kilis'in karşısındaki Suriye toprağı El Rai'de (Çobanbey) IŞİD'le savaşan ÖSO gruplarının yetkilisi Moro Kefer Nasıh, yaklaşık 10 gün önce yaptığı açıklamada El Bab'a YPG'den daha önce ulaşmak istediklerini söylemişti.

ABD VE RUSYA'NIN TERCİHLERİ BELİRLEYEBİLİR

Nasıh, "Hedefimiz sadece Çobanbey'i ele geçirmek değil. Biz Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile yarış içindeyiz. Bu bölücü güçler Afrin'e ulaşmak için zamanla yarışıyor. Biz Çobanbey'deki noktaları tamamen kontrol altına aldığımızda El Bab'a daha yakın olacağız ve onu kurtaracağız" demişti. Eski Özel Kuvvetler mensubu ve analist Metin Gürcan, Twitter'dan yaptığı yorumda, El Bab'ı IŞİD'in elinden YPG'nin mi yoksa Ankara destekli ÖSO'nun mu alacağı sorusunun cevabının ve bu konuda ABD ve Rusya'nın tercihlerinin Suriye'nin kuzeyinin geleceğini belirleyeceğini kaydetti.

Bilgi notu: Türkiye sınırına yaklaşık 30 km uzaklıkta olan IŞİD kontrolündeki El Bab, SDG kontrolündeki Menbiç ile Halep arasında yer alıyor. El Bab, Menbiç'in 45 km batısında ve Cerablus'un 60 km güneybatısında kalıyor. El Bab'ın ÖSO'nun eline geçmesi, Esad'ın kontrolü sağlamaya çalıştığı Halep'te muhalif baskısını arttırabilir.

ÖSO'DAN FARKLI SESLER ÇIKIYOR

Öte yandan, Türkiye destekli ÖSO komutanları arasında Cerablus'tan sonraki hedefin El Bab mı yoksa Mare mi olduğu konusunda belirsizlik var. Cerablus'taki ÖSO komutanı Muhammed Ebu İbrahim, El Bab'a operasyonu işaret ederken, önceki gün İngiliz haber ajansı Reuters'e konuşan ÖSO komutanlarından Albay Ahmed Osman, "Önceliğimiz Cerablus'tan El Rai (Çobanbey) yönünde giderek Mare'ye ulaşmak" demişti. Cerablus'taki ÖSO güçleri içinde yer alan Mutassım Tugayı'nın lideri Mustafa Secari, batıya doğru ilerleyeceklerini söylerken, El Bab yerine Mare'yi telaffuz etti. Secari, "Cerablus'u Mare'ye bağlayana kadar durmayacağız" dedi. Dün de ÖSO güçlerinin, Cerablus'tan El Rai istikametindeki bazı köyleri ele geçirdiği haberleri geldi.

IŞİD'DEN İNGİLİZ ÇOCUKLA PROPAGANDA

Terör örgütü IŞİD, aralarında İngiliz olduğu öne sürülen bir çocuğun da bulunduğu toplam beş erkek çocuğun Suriye'de tutsakları öldürürken çekilen görüntülerini yayınladı. Videoda çocukların kod isimleri de yazıyor. Bunların arasında Ebu Abdullah el Britani adlı bir çocuk da var. 10 yaşında olduğu düşünülen çocuğun İngiliz olduğu tahmin ediliyor. IŞİD, üyelerine kod adı verirken hangi ülkeden geldiklerini ya da etnik kökenlerini belirten isimler belirliyor. Çocuğa verilen Britani ismi de Britanya'dan geldiği anlamını taşıyor. Videodaki çocuğun kimliği konusunda resmi bir açıklama yok. Bunun, IŞİD'in Batılı bir çocuğu kullandığı ilk propaganda videosu olduğu sanılıyor. İngiliz Daily Mail gazetesi, videodaki çocuğun iki yıl önce IŞİD'e katılmak üzere Suriye'ye giden Sally Jones (47) adlı kadının oğlu olabileceği tahmininde bulundu. Gençliğinde küçük bir rock müzik grubunda yer alan Sally Jones daha sonra Suriye'deki erkek arkadaşının yanına giderek IŞİD'e katılmıştı.




(Kaynak: Hürriyet

 

Ekleme Tarihi: 28 Ağu 2016 08:47