Emlak Güncelleme Tarihi: 10 Oca 2024 14:00

Türkiye topraklarında 28 milyon metrekareyi yabancılar aldı

Yabancılar ülkemizden nitelikli arazilerden 17 bin 76 taşınmaz satın aldı ve 28 milyon metrekare yabancılara ait!

Tapu

Türkiye'nin 28 Milyon Metrekarelik Alanı Yabancılara Satıldı!

CHP Milletvekili Gürer'in yabancılara satılan taşınmazları gündeme taşımasının ardından Bakan Özhaseki, yaptığı açıklamada "Yabancılar ülkemizden nitelikli arazilerden 17 bin 76 taşınmaz satın aldı" bilgisini paylaştı.

Ancak bu satışların toplam büyüklüğü 28 milyon metrekareden daha fazla. CHP Milletvekili Gürer, bu durumu Plan ve Bütçe Komisyonu Toplantısı'nda Bakan Özhaseki'ye sert bir şekilde sordu.

Neden En Verimli Arazi Yabancılara Satılıyor?

Gürer, bütçe görüşmelerinde yaptığı konuşmada, yabancılara yapılan ciddi arazi satışlarına dikkat çekerek, verimli tarım arazilerinin yabancılara neden satıldığını sorguladı. İfadelerinde şu detayları paylaştı:

"Yabancılara ülkemizde ciddi arazi satılıyor, bunlar da verimli tarım arazileri. Bunlar araziyi aldığı zaman kuyu suyu filan sorun olmuyor, suyu da buluyorlar, her türlü olanağa da erişiyorlar ama bizim ülkemizin insanı, çiftçimiz araziye sahipken su sorunu, kuyu suyu sorunu devam ediyor. Soruyoruz, Tapu Kadastro verilerine göre bize yanıt veriyorsunuz ama bu yanıtlardaki rakamlar sürekli değişkenlik gösteriyor. Türkiye'de şu an toplamda ne kadar yabancıya arazi satıldı? Cevizdi, elmaydı, üzümdü- ayrılarak yanıtlar veriliyor ama bütünü yok, rakamsal olarak verileri bir görelim. Yabancılar niye bu kadar tarım arazisini alıyor ve de en verimli tarım arazileri niye yabancılara satılıyor?"

Yapılan Satışlar: 28 Milyon 318 Bin Metrekare

Bakan Özhaseki'nin yazılı yanıtına göre, yabancı gerçek kişiler 14.11.2023 tarihi itibariyle ülkemiz genelinde aktif olarak satış ve benzeri yollarla toplamda 28 milyon 318 bin 836 metrekare yüzölçümü kadar arsa, arazi, tarla, bahçe vb. nitelikli 17 bin 76 adet Ana Taşınmaz elde etmiştir. Bu rakam, Türkiye'nin önemli bir alanının yabancılara geçtiğini göstermektedir.

Ekleme Tarihi: 10 Oca 2024 14:00