Eğitim Güncelleme Tarihi: 19 Kas 2023 04:42

Türkiye üniversiteleri OECD'ye kıyasla içler acısı durumda

Türkiye'de üniversite öğrenci sayısı OECD ülkeleri içinde ilk sırada, ancak üniversitelerin durumu içler acısı! İşte KATÜ'de hazırlanan araştırma sonucu

üniversite kep atma

Türkiye'de üniversite öğrenci sayısı OECD ülkeleri içinde ilk sırada, ancak üniversitelerin uluslararası etkinliği, sosyal sorumluluk projeleri, endüstriyel proje yönetimi, kütüphaneleri, patent ve tasarım başvuruları, TÜBİTAK bursu ve uluslararası desteklenen ARGE çalışmaları gibi alanlarda durumu içler acısı.

Türkiye'de üniversitelerin uluslararası etkinliği, sosyal sorumluluk projeleri, endüstriyel proje yönetimi, kütüphaneleri, patent ve tasarım başvuruları, TÜBİTAK bursu ve uluslararası desteklenen ARGE çalışmaları gibi alanlarda durumu içler acısı.

Karadeniz Teknik Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Kenan Çelik'in araştırmasına göre, Türkiye'de kayıtlı üniversite öğrenci sayısı 8 milyon. Bu sayı, OECD ülkeleri içinde ilk sırada yer alıyor. Ancak, bu öğrenci sayısı, ülke nüfusunun yaklaşık %9'una tekabül ediyor. OECD ülkelerinde ise bu oran ortalama %6.

Araştırmaya göre, Türkiye'de toplamda 209 üniversite bulunuyor. Bunlardan 21'inin uluslararası hiçbir etkinliği, 21'inin sosyal sorumluluk projesi, 65'inin endüstriyel proje yönetimi, 65'inin kütüphanesinde sadece 1 kitap var. 88 üniversitenin patent, tasarım başvurusu yok. 28 üniversite TÜBİTAK bursundan yararlanmamış. 32 üniversitede uluslararası desteklenen ARGE yok.

Son 30 yılda açılan üniversite sayısı 20 misli arttı. Son 5 yılda ise 80 yeni üniversite açıldı. Bu sayı, mevcut üniversitelerin kapasitesini zorladı.

Araştırma, Türkiye'de üniversitelerin araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin yetersiz olduğunu da ortaya koydu. AB ülkelerinde 20 öğrenciye 1 hoca düşerken, Türkiye'de bu sayı 41.5. Hatta bazı üniversitelerde 150 öğrenciye 1 hoca düşüyor.

Araştırmacılar, Türkiye'de üniversitelerin durumunun iyileştirilmesi için, üniversite sayısının kontrol altına alınması, üniversitelerin araştırma ve geliştirme faaliyetlerine daha fazla destek verilmesi, öğretim üyelerinin niteliklerinin artırılması ve rektörlerin seçiminde daha objektif kriterlerin kullanılması gerektiğini belirtiyor.

üniversite

Türkiye'deki üniversitelerde kayıtlı öğrenci sayısı 8 milyon. Bu sayı ile OECD ülkeleri içinde ilk sıradayız.

Bu öğrenci sayısı, ülke nüfusumuzun %9'u.

ABD'de %6'

AB'de ise % 5.7.

Toplamda kamu, vakıf ve özel üniversite sayımız 209.

21 üniversitenin, uluslararası hiçbir etkinliği yok.

21 üniversitenin, sosyal sorumluluk projesi yok.

65 üniversitenin, endüstriyel proje yönetimi yok.

65 üniversite kütüphanesinde sadece 1 kitap var.

88 üniversitenin patent, tasarım başvurusu yok.

28 üniversite Tübitak bursundan yararlanmamış.

32 üniversitede uluslararası desteklenen ARGE yok.

Son 30 yılda açılan üniversite sayı artışı 20 misli.

Son 5 yılda açılan üniversite sayısı 80.

SORU ŞU? Bu sayıda artan üniversitelere nasıl hoca bulunabilir?

AB'de 20 öğrenciye 1 hoca

Bizde 41.5 öğrenciye 1 hoca.

Bizde 150 öğrenciye 1 hocanın düştüğü üniversite bile var.

68 üniversite rektörünün uluslararası yayını yok.


Karadeniz Teknik Üniversitesi öğretim üyelerinden sayın Prof. Kenan Çelik'in araştırmasından ve X'de yer alan Bahtiyar Aydın-Eski Çağ Tarihi Uzmanı'nın paylaşımından derlenmiştir

Ekleme Tarihi: 19 Kas 2023 04:00