Dünya Güncelleme Tarihi: 25 Ağu 2022 01:00

Ukrayna Rusya Savaşında gelecek 6 ay için 5 tahmin

Rusya Ukrayna savaşı 6 ayını doldurdu. Gelecek 6 ay için 2 ülkeyi ve dünyayı zor günler bekliyor. İşte uzmanların savaşın gelecek 6 ayı için 5 tahmini!

rusya-ukrayna-savasi

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonrasında başlayan çatışmalar tüm şiddetiyle devam ederken 6 ayı doldurdu. Pekiyi gelecek 6 ay için Rusya Ukrayna Savaşı’nda ülkeleri ve dünyayı neler bekliyor. İşte Ukrayna Rusya Savaşında gelecek 6 ay için 5 tahmin:

1- Ukrayna Rusya Savaşı ne kadar sürecek?

Ukrayna Rusya Savaşının yoğunluğunun azaldığını ve bir çıkmaza doğru yöneldiğini iddia eden stratejistler savaşın bir yıl süreceğini tahmin ediyor. Çatışmalar başlayalı altı ay geçmesine rağmen ne Ukrayna ne de Rusya savaşı durdurmaya hazır değil. İki devlette kayıplarına rağmen savaşı sürdürmek eğiliminde.

Ukrayna’nın talebi açık ve net, Rusya’nın işgal ettiği toprakları geri istiyor. Rusya’nın talepleri ise sadece Ukrayna ile sınırlı değil. Rusya, Ukrayna savaş üzerinden Avrupa’ya acı vermek istiyor. Kremlin’e göre kışın savaş avantajı Rusya’da olacak.

Ruslar tarafından işgal edilen Bucha, Irpin ve Kiev'in kuzeyindeki bölgelerde katliamlara dair kanıtlar ortaya çıktı. Tüm bu kağıtları rağmen iki devlette müzakereye yanaşmıyor.

Geçtiğimiz haziran ayında düşen Lysychansk’ın işgalinden bu yana ön cephelerdeki çatışmalar en alt seviyeye indi. Rusya ve Ukrayna mücadelesinde, her ikisi de savaşın ivmesini yükseltmek için mücadele etse de iki ordu da savaş yorgunu. Bu nedenle çatışmaların daha düşük yoğunluklu olması bekleniyor.

2- Ukrayna gerilla baskıları ile Rusya’nın çöküşünü hızlandırabilir

Rusya’nın silah gücü Ukrayna’ya neye göre çok daha fazla ve konvansiyonel silahlar kullanıyor. Ukrayna’nın elinde Rusya kadar askeri silah bulunmuyor. Uzmanlar Rusya’nın konvansiyonel silahları karşısında Ukrayna’nın tek çaresinin gerilla baskınları olduğunu söylüyor. Ukrayna ancak bu şekilde Rusya’nın işgalini zayıflatabilir. Uzmanlar bu yöntemi iyiyim sen ihtimal olarak görüyor.

Rusya’nın ele geçirdiği Dinyeper Nehri’nin batısındaki Khersonu yeniden almak isteyen Ukrayna’nın bu konuda eli çok güçlü değil. Ukrayna ordusunda üst düzey bir yetkili bölgeye geri almak için yeterli silah ve askeri kapasiteye sahip olmadıklarını itiraf etti. Törene yönetimi savaşta strateji değiştirdi. Yeterli silah ve asker gücü olmadığının farkına varan Ukrayna stratejisini değiştirdi. Uzun menzilli füzelerle Rusya hatlarını vurmaya çalışıyor. Diğer taraftan da Rus üstlerine baskın yaparak sonuç almayı deniyor..

Ukrayna devlet başkanı Zelensky’nin danışmanlarından Mykhailo Podolyak, gerilla baskınlarının amacının rus işgalci güçlerinin içerisinde kaos yaratmak olduğunu söyledi. Bu tür bir askeri hareketin Rus işgalcilerinin etkinliğini azaltması bekleniyor. Bu kadar gerilla takti ile işgalcilerin etkinliği azaltmak istense de bazı Ukraynalıların yaptığı gibi işgalcilerinin kendi içlerine girmesine müsaade etmesi ve Kherson’u gönüllü olarak Rusya ile paylaşması bir sorun olarak karşılarında duruyor.

3- Rusya ilerlemek istese de kazanımlarına korumanın derdine düşecek

Ukrayna topraklarını işgal eden rus ordusu yordum fakat Rusya Ukrayna içerisinde her ne kadar ilerlemek istese de bu pek mümkün olacak gibi görünmüyor. Rusya yeni Toprakları işgal etmekten çok daha önce işgal ettiklerini elinde tutmakla meşgul olacak. Yine de Rusya’nın Ukrayna topraklarında ilerleyebileceği de ihtimaller arasında bulunuyor.

Ukrayna savaşında Rusya’nın kasabaları ve şehirleri yok etmek topçuları kitleselleştirmek ve daha fazla toprağı işgal etmek dışında farklı bir saldırı planı yok.

Rusya’nın böyle bir strateji benimsemesinin ardında batılı uzmanlara göre 15.000’den fazla askeri kaybetmesi var. Rusya’nın bu stratejisi bölgede kısmen etkisini sürdürüyor. Kayıtların çok olması Rusya’nın işini daha da zorlaştırıyor.

Rusya özellikle bu anlatılan stratejiyi Donbas'taki Bakhmut çevresinde sürdürüyor.
Donbass bölgesindeki Rusya’nın ilerlemesi yavaşladı. Bunun nedeni Kherson’daki işgali daha güçlü hale getirebilmek için bazı kuvvetlerini bu bölgeye kaydırdı.

Rusya savaştan umduğunu bulamamış olduğu düşünülse de Ukrayna’nın doğusunda ve güneyinde işgal ettiği toprakların büyük bir bölümünü elde tutuyor. Rusya işgal ettiği bölgelerde referandum yapmaktan bahsediyor. Bölgelerin Rusya’ya katılması konusunda halkın tercihine yönelen Rusya bu konuda umutlu. Kış koşullarında başlaması ile birlikte havaların soğuması Rusya’yı elindeki toprakları sağlamlaştırmaya yöneltiyor.

4- Kış ayında dünyayı yeni bir mülteci krizi bekliyor

Rusya Ukrayna savaşının bir sonucuda dünyada yeni bir mülteci krizi çıkarmak olacak. Uzmanlara göre bu krizde mültecilerin göç dalgasına daha iyi hazırlanabilenler fırsatı yakalayabilecek. Kış mevsimi Ukrayna’da Rusya’da savaş stratejilerine dönüşümü uğratacak. Her iki Ordu’nun öncelikli gündemi soğuk kış mevsimi olacak. Ukrayna yönetimi uzun süredir insani meseleler konusunda endişeli bir tavır sergiliyor. Donetsk eyaleti başta olmak üzere diğer cephelerin kurulduğu bölgelerde yer alan apartmanlarda doğal gaz mevcut değil. Isınma problemi nedeniyle uzmanlar 2 milyon insanın Polonya sınırında yığılacağını tahmin ediyor. 2 milyon insanın Polonya’ya geçmesiyle birlikte yeni bir mülteci krizi ve göç dalgası yaşanacak.

Rusya i̇se kış koşullarını kendisi için bir fırsat olarak görüyor. Ukrayna, Rusya’nın ülkedeki enerji şebekesini hedef alarak kış aylarında ısınma problemini kendi menfaatine kullanmasından endişe ediyor. Ukrayna yine Rusya’nın Zaporizhzhia’daki nükleer santrali kapatabileceği ihtimalinden de korkuyor. Aynı zamanda Moskova yönetimi batıya sağladığı doğal gaz akışı ile ilgili enerji maliyetlerini yükselterek batıya daha fazla acı vermek istiyor. Batının yaptırımları karşısında öfkeli olan Rusya yönetimi batı üzerindeki enerji baskısını arttırmak için her türlü imkana da sahip.

Uzmanlar bahar aylarının gelmesiyle birlikte yeni saldırıların başlamasını da öngörüyor. Ukrayna ve Rusya bahar dönemi için kuşkusuz yeniden savaş hazırlığı yapacak.

5- Batı Savaşı kimin kazanacağına karar verecek

Uzmanlara göre batılı devletlerin önünde ciddi bir sınav var. Batılı ülkeler savaşı Ukrayna’nın kazanmasına veya devam etmesine karar verecek. Ayrıca her iki durumda da Ukrayna’ya insani yardım artırılmalı.

Batılı askerlerin yardımı olmasaydı Ukrayna ordusu şimdiye kadar yenilirdi. Diğer taraftan batılı ülkeler hiçbir zaman Kiev’i işgal eden Rus güçlerinin geri püskürtülmesine yetecek kadar topçu desteği vermedi. Hiçbir batılı devlet Ukrayna için savaş uçağı sağlamadı. Batılı politikacılar Rusya’yı işgal öncesindeki sınırlara kedi çekilmesi konusunda hemfikirler fakat bununla ilgili Ukrayna’nın elini güçlendirecek yeterli askeri mühimmat sağlamıyorlar.

Ukrayna’nın askeri ihtiyacının yanı sıra insan ihtiyacı da artıyor. Ülkenin yeniden yapılanması için hiçbir kaynağa sahip değil. Kiev ve ülkeden kuzey doğusundaki bir çok ev us kuvvetlerinin çekilmesi ile birlikte harabeye döndü. Ukraynalılar genellikle garajlarda veya geçici yapılarda mutsuz bekleyişlerini sürdürüyor. Kalk Savaşı’nda etkisiyle harap düşmüş durumda.

Rusya ateşinden kaçan Ukraynalılar özellikle okullarda ve ana okullarında ikamet ediyor. Konaklama imkanları kısıtlı olan bu yapılarda uzun süre konaklayamayacaklarının da farkındalar. Savaşın başlamasından bu yana Ukrayna’nın bütçe açığı 5 milyar dolar (4,2 milyar pound) oldu. Yeniden yapılanma süreci ve halka yapılacak yardımla bu açık katlanacak.

Uzmanlar Rusya Ukrayna Savaşı sonrasında savaşın geleceğine dair tahminlerini bu şekilde ortaya koyuyor. Elbette savaşın kazananı olmaz. Fakat bu savaşı kaybeden Ukrayna oldu. Hem topraklarının işgali hem harabeye dönen yapıları hem de insan kaybıyla yaralarını sarması zaman alacak. Rusya karşısında Ukrayna’nın yanında yer aldığını belirten batılı ülkelerin sadece söylemleri var. Verdikleri kısmi askeri malzeme desteği vermesi savaşın kazanılması için hiçbir zaman yetmeyecek. Devletler arası silahlarla kurana yardım etmedikçe Rusya’nın işgali sona ermeyecek.

Dosya Haber

dosyahaber.com

Ekleme Tarihi: 25 Ağu 2022 01:00