Çevre Güncelleme Tarihi: 14 Ara 2023 13:00

Van Gölü'nde korkutan görüntü

Dünyanın en büyük sodalı gölü ve Türkiye'nin en büyük gölü özelliğine sahip 1700 metre rakımdaki 3 bin 712 kilometrekarelik Van Gölü alarm veriyor.

Van Gölü 2

Van Gölü'nde Korkutan Görüntü

Dünyanın en büyük sodalı gölü ve Türkiye'nin en büyük gölü özelliğine sahip 1700 metre rakımdaki 3 bin 712 kilometrekarelik Van Gölü'nde yaşanan çekilme endişe yaratıyor. Son yıllarda çekilen fotoğraf kareleri, göldeki su seviyesinin hızla azaldığını gözler önüne seriyor. Uzmanlar, yeterli yağış olmaması durumunda çekilmenin hızlanacağı konusunda uyarıda bulunuyor.

Van Gölü 1

Küresel İklim Değişikliği ve Kuraklık Etkisi

Küresel iklim değişikliği ve buna bağlı olarak yaşanan kuraklık, Van Gölü'nü olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor.

Göldeki Çekilme ve Tehlikeler

Son yıllarda yağışların azalması ve aşırı buharlaşma nedeniyle Van Gölü'nde çekilme hız kazanıyor. Bu durum, gölde bulunan tarihi kalıntıların gün yüzüne çıkmasına sebep oluyor. Göldeki çekilme, özellikle Erciş kıyılarını etkiliyor.

Fotoğrafçıların Gözünden Görüntüler

Van Gölü

Göldeki çekilmeyi belgelemek adına bölgede fotoğrafçılık yapan Ferzende Coşar, 15 yıl önce çektiği bir kareyi bugün tekrar çekerek göldeki değişimi gözler önüne serdi. Gölde su altında kalan alanlarda gün yüzüne çıkan mikrobiyalitler ve tarihi mekanlar, çekilen fotoğraflarla belgeleniyor.

Uzman Görüşleri

Van Gölü'ndeki çekilmeyi değerlendiren YYÜ Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Mustafa Akkuş, gölün su bütçesinin düşük yağışlar ve buharlaşma nedeniyle azaldığını belirtti. Havzanın yeterli yağış almadığına dikkat çeken Dr. Akkuş, Van Gölü'nün çekilmeye devam edeceğini ve bu durumun kritik olduğunu vurguladı.

Çağrı: Yağışların Önemi

Dr. Akkuş, Van Gölü'nün eski seviyesine kavuşabilmesi için havzanın önümüzdeki aylarda yeterli kar yağışı alması gerektiğini belirterek, özellikle ocak ve şubat aylarının kritik olduğunu ifade etti.

Göldeki çekilme, bölgedeki ekosistem ve balıkçılık sektörünü olumsuz etkilemeye devam ediyor.

Ekleme Tarihi: 14 Ara 2023 13:00