Yaklaşık 1 Milyon Kişi Katıldı 2024 Yılının Kelimesi Seçildi
Türk Dil Kurumu (TDK) ve Ankara Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen oylama sonucunda, 2024 yılının kelimesi olarak "kalabalık yalnızlık" seçildi.
Yaklaşık 1 Milyon Kişi Katıldı: 2024 Yılının Kelimesi Seçildi
23 Aralık 2024 12:20 - Güncelleme: 12:25
Türk Dil Kurumu (TDK) ve Ankara Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen oylama sonucunda, 2024 yılının kelimesi olarak "kalabalık yalnızlık" seçildi. Bu yılki halk oylamasına yaklaşık 1 milyon kişi katıldı.
Oylama Sonuçları
TDK ve Ankara Üniversitesi İletişim Araştırmaları ve Uygulama Merkezi (İLAUM) tarafından düzenlenen oylama sürecinde, alanında uzman isimlerden oluşan Değerlendirme Kurulu, oylamaya değer 7 kelime ve kavram belirledi. Bu kelimeler şunlar oldu:
- Kalabalık yalnızlık
- Merhamet
- Yabancılaşma
- Algoritma
- Yozlaşma
- Yapay zeka
- Dijital yorgunluk
Yaklaşık 1 milyon kişinin katıldığı halk oylamasında, "2024 yılının kelimesi" olarak "kalabalık yalnızlık" kavramı seçildi.
Kalabalık Yalnızlık Nedir?
Değerlendirme Kurulu, "kalabalık yalnızlık" kavramına dair şu değerlendirmede bulundu: "2024 yılında, insanların kalabalıklar içinde yalnız hissettiklerini gösteren araştırmaların sayısında artış olduğu görülmektedir. Birbirlerinin zıddı gibi duran, teklik ifade eden 'yalnızlık' ile çokluk ifade eden 'kalabalık' aynı anda var olabilmektedir. Sosyolojik, psikolojik, iletişimsel gerekçelerle açıklanabilen bu durum, bireylerin gündelik yaşamlarında, kurdukları ilişki biçimlerinde kendisini göstermektedir."
Dijital Dünyanın Etkisi
Açıklamada ayrıca, sosyal medya ve dijital teknolojilerin kullanımının artmasıyla birlikte insanların kendilerini daha yalnız hissettiklerine dikkat çekildi. Sosyal medya ortamında takipçi ve beğeni sayılarının önemli hale gelmesi, "kalabalık" bir ortam oluştursa da yalnızlık hissini artıran bir sonuç doğuruyor. Dijital dünyanın geçici ilişkiler öneriyor olması, yalnızlık hissini derinleştiriyor.
Bireylerin çevresinde çok sayıda insan olsa da, bu onların yalnızlık hissini ortadan kaldırmıyor. Aynı evde bulunan aile üyeleri veya aynı masada oturan insanlar, yalnızlık hissini engellemiyor.