Yapay zeka hukuk mesleğini dönüştürmek üzere mi?
Toplumun yapay zekayı (AI) benimsemesi veya reddetmesi gerektiğine dair bir dava olsaydı, büyük ihtimalle jüri askıda kalırdı.
Toplumun yapay zekayı (AI) benimsemesi veya reddetmesi gerektiğine dair bir dava olsaydı, büyük ihtimalle jüri askıda kalırdı.
Görünüşe göre hiç kimse, yazılı görevlerin otomatikleştirilmesi ve büyük miktardaki bilginin saniyeler içinde elenmesi gibi faydaların, önyargılı verilerden ve doğruluk ve hesap verebilirlik eksikliğinden kaynaklanan sorunlardan daha ağır basıp basmayacağına karar veremez.
Hukuk mesleğinin kendisi için yapay zeka hem bir tehdidi hem de bir fırsatı temsil ediyor. Birleşik Krallık Hukuk Cemiyeti'nin 2021 tarihli bir raporuna göre, bu durum insanlar için işlerde "vahşi bir azalmaya" yol açabilir .
Bu yıl Pensilvanya, New York ve Princeton üniversitelerinde yapılan bir araştırma, hukuk sektörünün yapay zekadan en çok etkilenecek sektör olduğunu tahmin etti.
Yapay zeka aynı zamanda vakaların araştırılmasında ve bir araya getirilmesinde son derece değerli bir rol oynayabilir. Her ne kadar işlerin korkunç derecede ters gittiğine dair emsaller olsa da.
New York'lu avukat Steven Schwartz , kişisel yaralanma nedeniyle bir havayolu şirketine dava açan bir adamın yer aldığı bir davanın emsallerini araştırmak için popüler AI sistemi ChatGPT'yi kullandığında, bu yıl kendisini kendi mahkeme duruşmasıyla karşı karşıya buldu. Kullandığı yedi vakadan altısı tamamen yapay zeka tarafından uydurulmuştu.
Bu, birçok hukuk firmasını bu tür sistemleri benimseme konusunda isteksiz bırakmış olsa da, uluslararası hukuk firması Baker McKenzie'nin baş inovasyon sorumlusu Ben Allgrove'un farklı bir yorumu var.
"Bunun bir teknoloji hikayesi olduğunu düşünmüyorum, bu bir avukat hikayesi" diyor. "Aracın onun kullanmaması gereken bir şey olduğu gerçeğine varmadan önce, profesyonellik eksikliğini (Bay Schwartz tarafından) ve etik eksikliğini aşmanız gerekiyor."
Baker McKenzie, 2017'den bu yana yapay zekadaki gelişmeleri takip ediyor ve o zamandan beri pazara gelen yeni sistemleri test etmek için avukatlardan, veri bilimcilerden ve veri mühendislerinden oluşan bir ekip kurdu.
Bay Allgrove, firmasındaki yapay zeka kullanımının büyük çoğunluğunun, LexisNexis ve Microsoft'un 365 Hukuk Çözümü gibi mevcut yasal yazılım sağlayıcılarının yeni yapay zeka destekli versiyonlarının kullanılmasından kaynaklanacağını düşünüyor.
LexisNexis, hukuki soruları yanıtlayabilen, belgeler oluşturabilen ve hukuki sorunları özetleyebilen yapay zeka platformunu Mayıs ayında başlattı. Bu arada, Microsoft'un yapay zeka aracı Copilot, 365 için ekstra maliyetli bir eklenti olarak önümüzdeki ay ticari müşteriler için piyasaya sürülecek.
"Zaten LexisNexis ve Microsoft'u kullanıyoruz ve onlar giderek daha fazla üretken yapay zeka tarafından yönlendirilen yeteneklere sahip olacaklar. Ve bunları mantıklı ve doğru fiyata sahiplerse satın alacağız."
Üretken yapay zeka, herkesin bahsettiği yapay zeka türüdür. Eğitildiği verilere dayanarak metin, resim ve müzik oluşturabilen yapay zekadır.
Bu tür araçların premium, ücretli versiyonlarının şu anda pahalı olduğu konusunda uyarımız var. Bay Allgrove, yalnızca Microsoft'un Copilot'una ödeme yapmanın "teknoloji harcamalarımızı iki katına çıkaracağını" söylüyor.
Bunun alternatifi ise hukuk firmalarının Google'ın Bard'ı, Meta'nın Llama'sı ve OpenAI'nin ChatGPT'si gibi özellikle hukuk pazarını hedef almayan yapay zeka sistemlerine erişim için daha az bir miktar ödemesidir. Firmalar bu tür platformlara bağlanacak ve bunları kendi yasal kullanımlarına uyarlayacaklardır.
Baker McKenzie halihazırda birkaçını test ediyor. Bay Allgrove, "Pazara gidiyoruz ve bu modellerin performansını test etmek istediğimizi söylüyoruz" diyor.
Kendisi, bu tür testlerin "performansı doğrulamak" için çok önemli olduğunu, çünkü tüm sistemlerin hata yapacağını açıkladı.
Yasal yazılım sistemi RobinAI, hem büyük kuruluşlardaki şirket içi hukuk ekipleri hem de bireyler için sözleşme taslağı hazırlama ve sorgulama sürecini hızlandırmaya yardımcı olmak için yapay zeka yardımcı pilotu adını verdiği şeyi kullanıyor.
Öncelikle Anthropic adlı bir şirket tarafından geliştirilen bir AI sistemini kullanıyor. Bu, OpenAI'nin eski araştırma başkan yardımcısı tarafından kuruldu ve Google'ın yatırımlarıyla destekleniyor.
Ancak RobinAI aynı zamanda sözleşme hukukunun incelikleri konusunda eğitilen kendi yapay zeka modellerini de yarattı. Sistem tarafından kullanılan herhangi bir sözleşme yüklenir, etiketlenir ve daha sonra öğrenme aracı olarak kullanılır.
Bu, firmanın devasa bir sözleşme veritabanı oluşturduğu anlamına geliyor; İngiltere merkezli RobinAI'nin hukuk ve ürün eş başkanı Karolina Lukoszova, yapay zekanın hukuk mesleğinde kullanımının anahtarı olacağını düşünüyor.
"Şirketlerin kendi küçük modellerini şirket içindeki kendi verileriyle eğitmeleri gerekecek" diyor. "Bu onlara daha iyi sonuçlar verecek ve çevrelenmiş sonuçlar verecektir."
Bilgilerin doğru olduğundan emin olmak için RobinAI'nin yapay zekayla birlikte çalışan insan avukatlardan oluşan bir ekibi var.
Alex Monaco, hem kendi avukatlık bürosunu hem de Grapple adında bir teknoloji firmasını yöneten bir iş avukatıdır.
Grapple, Bay Monaco'nun "iş hukuku ontolojisi" olarak adlandırdığı şeyi kamuoyuna sağlamak için geliştirildi ve zorbalık ve tacizden işten çıkarmaya kadar çeşitli işyeri sorunları hakkında tavsiyeler sunuyor. Yasal mektuplar oluşturabilir ve davaların özetlerini sağlayabilir.
Yapay zekanın hukuk mesleğini demokratikleştirme potansiyeli konusunda heyecan duyuyor.
Bay Monaco, "Muhtemelen aldığımız soruların %95'i avukat tutacak parası olmayan kişilerden geliyor" diyor.
Ancak yaygın olarak bulunabilen ücretsiz yapay zeka araçları sayesinde insanlar artık kendi yasal davalarını oluşturabiliyor. İnternet bağlantısı olan herkes, yasal bir mektup hazırlamaya yardımcı olması için Bard veya ChatGPT'yi kullanabilir. Ve bir avukat tarafından yazılan mektup kadar iyi olmasa da ücretsizdir.
"Yapay zeka insanların yerini almıyor, avukatların yerini almıyor. Yaptığı şey insanların yasal haklarını anlamalarını ve uygulamalarını güçlendirmektir" diyor.
Herkesin yapay zeka kullandığı bir dünyada bunun çok önemli olabileceğini ekliyor.
"Şirketler işe alma ve işten çıkarma için yapay zekayı kullanıyor. CV'lerin profilini çıkarıyorlar, yeniden yapılandırma, toplu işten çıkarmalar vb. için yapay zekayı kullanıyorlar. Bunu ortalama çalışana karşı kullanıyorlar."
Yapay zekanın hukukta kullanımı henüz erken bir aşamada olsa da, bazı sistemler hâlihazırda kendi hukuki zorluklarıyla karşı karşıyadır.
Kendisini dünyanın ilk robot avukatı olarak tanıtan ve yapay zeka kullanarak park cezaları ve diğer vatandaşlarla ilgili davalarla mücadele etmeyi teklif eden DoNotPay, bir dizi davayla karşı karşıya kaldı; bunlardan en sonuncusu firmayı lisanssız avukatlık yapmakla suçluyor .
Bu arada, Steven Schwartz'ın davasının bir sonucu olarak, ABD'deki bazı kıdemli yargıçlar artık avukatlardan yapay zekanın mahkeme dosyalarında kullanılıp kullanılmadığını açıklamalarını talep ediyor.
Bay Monaco, bunun hem tanımlanmasının hem de kontrol edilmesinin zor olacağını düşünüyor.
"Google, arama algoritmasında yapay zekayı kullanıyor ve şimdi de Bard'ı kullanıyor. Yani herhangi bir şeyi Google'da aratsanız bile, hukuki araştırmanızı yapmak için zaten yapay zekayı kullanıyorsunuz."