Yeşilay nedir?
Yeşilay, 5 Mart 1920’de İstanbul’da kurulmuş bir sivil toplum kuruluşudur.
İnsan onurunu ve saygınlığını temel alarak, toplumu ayrım gözetmeden zararlı alışkanlıklardan korumak için çalışmaktadır. Bilimsel metotlar kullanarak tütün, alkol, uyuşturucu madde, kumar ve teknoloji bağımlılığıyla mücadele etmektedir.
Önleyici ve rehabilite edici çalışmalar yapan bir halk sağlığı kuruluşu olan Yeşilay, bağımlılıklarla mücadelede Türkiye’yi örnek ve lider bir ülke yapma vizyonuyla çalışıyor. Türkiye genelinde 110 Yeşilay şubesi, dünya genelinde 36 Ülke Yeşilayı bulunmaktadır. Yeşilay, 2013 yılında yapılan tüzük değişikliğiyle çalışma alanlarına rehabilitasyon hizmetini de ekledi.
2015 yılında YEDAM (Yeşilay Danışmanlık Merkezi) kuruldu. 444 79 75 Danışma Hattı ile çağrı merkezi hizmeti vermeye başlayan YEDAM, 2016 itibariyle İstanbul’da Üsküdar, Cerrahpaşa ve 2017’de ise Şanlıurfa Eyyübiye ve Başakşehir, 2018’de ise YEDAM Düzce ve Unkapanı’nda YEDAM Atölye binalarını hizmete açtı.
Uluslararası alandaki faaliyetlerini de geliştiren Yeşilay, 2016 yılında küresel bir sivil toplum kuruluşu statüsüne ulaştı. Bugüne kadar dünyanın dört bir yanında teşkilatlanmaya giden Yeşilay, Uluslararası Yeşilay Federasyonu’nu kurarak 36 Ülke Yeşilay’ını bir çatı altına topladı.
Toplumu bağımlılıklardan korumak ve bilinçlendirmek için yaptığı çalışmalarından dolayı Yeşilay, 1934 yılından bu yana “Kamuya Yararlı Cemiyetler” arasında yer almaktadır. BM Ekonomik Sosyal Konsey (ECOSOC) Özel Danışmanlık Statüsüne ve Avrupa Kalite Yönetimi Vakfı (EFQM) “Mükemmeliyette Kararlılık ve 3 Yıldızlı Yetkinlik” belgesine sahiptir.