Güncel Güncelleme Tarihi: 5 Ara 2016 20:16

Yunanistan darbeciler için son sözü söyledi! Hükumetten ilk tepki geldi

Fetullahçı Terör Örgütünün darbe girişimi sonrası Yunanistan'a kaçan 8 askerden üçü hakkındaki Türkiye'nin iade talebi Yunan mahkemesi tarafından reddedildi.

Yunanistan darbeciler için son sözü söyledi! Hükumetten ilk tepki geldi

15 Temmuz darbe girişiminin ardından Yunanistan'a kaçan darbeci askerlerden 3'ü için karar çıktı. Atina'daki temyiz mahkemesinde tekrar duruşmaya çıkan üç asker ve avukatları savunmalarını verdi.

GEREKÇE: HAYATLARININ TEHLİKEDE OLMASI

Mahkemenin kararına göre darbeci üç asker hayatlarının tehlikede olduğu gerekçesiyle Türkiye'ye iade edilmeyecek. 8 darbeci askerden 3'ü için talep reddedilirken, 5 darbeci asker için karar yarın verilecek.

SIĞINMA TALEPLERİ REDDEDİLMİŞTİ

FETÖ'nün darbe girişiminin ardından Sikorsky tipi askeri helikopterle Yunanistan'ın Dedeağaç Havalimanı'na iniş yaparak sığınma başvurusunda bulunan sekiz askerin yedisinin talepleri reddedilmişti. Ancak Yunanistan, darbeci askerlerin Türkiye'ye iade edilmesini isteyen Ankara'nın bu talebine yönelik kararını açıklamamıştı.

3 ASKERLE İLGİLİ KARAR VERİLDİ

Reuters'ın haberine göre, Yunan mahkemesi söz konusu askerlerden üçünün Türkiye'ye iadesine karşı çıktı. Diğer beş askerle ilgili karar ise henüz verilmedi.

Reuters, Yunan mahkemesinin kararını, kaçak askerlerin avukatı Stavrula Tomara'ya dayandırdı. Ajans daha sonra haberin mahkeme yetkililerince de teyit edildiğini duyurdu.

HÜKÜMETTEN İLK TEPKİ

Milli Savunma Bakanı Işık: Yunanistan NATO Müttefikimiz, FETÖ'cülerin İadesini Bekliyoruz

Milli Savunma Bakanı Işık, Yunanistan'daki temyiz mahkemesinin üç darbeci askeri iade etmeme kararıyla ilgili, "Yunanistan, NATO müttefikimizdir. Beklentimiz kesinlikle bu FETÖ mensuplarının Türkiye'ye iadesi." dedi.

15 Temmuz darbe girişimi sonrası Yunanistan'a kaçarak sığınma talebinde bulunan 8 darbeci askerle ilgili Yunan mahkemesinin verdiği ret kararının ardından hükümetten ilk açıklama geldi. Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, darbe girişiminin ardından Yunanistan'a kaçan Fetullahçı Terör Örgütü üyelerinden bazılarının iade edilmesi talebinin reddine ilişkin Atina'daki temyiz mahkemesinin kararını, "Yunanistan, Türkiye ile NATO'da ittifak içerisindedir, NATO müttefikimizdir. Bizim Yunanistan hükümetinden beklentimiz kesinlikle bu FETÖ mensuplarının Türkiye'ye iadesiyle ilgili her türlü gayreti göstermesidir" sözleriyle değerlendirdi.

"BEKLENTİMİZ İADE EDİLMELERİDİR"

Işık, TUSAŞ'taki Göktürk-1 Uydu Fırlatma Töreni'nin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin darbe girişiminin ardından Yunanistan'a kaçan Fetullahçı Terör Örgütü üyesi askerlerden üçünün iade edilmemesine yönelik mahkeme kararına ilişkin değerlendirmesini sorması üzerine Bakan Işık, "Bizim müttefiklerimizden beklentimiz bu hain terör örgütünün, FETÖ'nün elemanlarının Türkiye'ye kesinlikle iadesidir. Bu bir terör örgütüdür, bir terör örgütü üyesine yapılması gereken muamele neyse mahkemelerin de yönetimlerin de hükümetlerin de bu muamelede bir ayrım veya ayrıcalık yapmaması önemlidir" diye konuştu.

"TERÖR ARASINDA AYRIM YAPMAMAK GEREKİYOR"

Bakan Işık, terörün her türlüsüne gösterilmesi gereken tavrın aynı olduğunu vurgulayarak, şunları ifade etti:

"Terör, terördür, bunun arasında ayrım yapmamak gerekiyor. Bir de mahkemelerin terör örgütleriyle ilgili çok daha hassas ve dikkatli karar vermeleri gerekiyor. Hükümetlerin de müttefik dayanışmasının örneğini göstermeleri gerekiyor. Yunanistan, Türkiye ile NATO'da ittifak içerisindedir, NATO müttefikimizdir. Bizim Yunanistan hükümetinden beklentimiz kesinlikle bu FETÖ mensuplarının Türkiye'ye iadesiyle ilgili her türlü gayreti göstermesidir."

"BUNDAN HERKES ZARAR GÖRÜR"

Söz konusu FETÖ üyelerinin iade edilmemesi durumunda Türkiye'nin bir hamlesinin olup olmayacağı sorulan Işık, "Bunların hepsi gerekli birimlerimizde değerlendirilir, gereken adımlar atılır. Burada teenniyle ama kararlılıkla hareket etmek durumundayız." dedi.

Işık, FETÖ üyesi 8 askerin iade edileceğine yönelik daha önceki açıklamalar hatırlatılarak, Yunanistan'daki fikir değişikliğinin sebebinin sorulması üzerine, şunları kaydetti:

"ABD'de bu FETÖ liderinin konumundaki kişiyle ilgili de öne sürülen gerekçe aynı, yargı kararı, mahkeme kararı. Biz bu noktada özellikle ülkelerin çok daha yakın işbirliği yapmasının gerekli olduğunu ve mutlaka yapılması gerektiğini söylüyoruz. Burada eğer terör örgütleri arasında ayrım yapmaya giderse ülkeler, bundan herkes zarar görür. Çünkü terör, insanlığın ortak düşmanıdır. Burada terör örgütünün adının 'A', 'B', 'C' olması hiç değişmez. Terör örgütü terör örgütüdür, terörü bulaşan da bunun mutlaka bedelini ödemelidir. Dünyanın hiçbir yeri terör örgütü mensubu için rahat bir yer olmamalıdır."

Ekleme Tarihi: 5 Ara 2016 20:16