Ekonomi Güncelleme Tarihi: 25 Ara 2025 21:06

Zincir Marketler Pazar Kapalı mı Olacak?

Türkiye'de zincir marketlerin pazar günü kapanması tartışması hız kazandı.

zincir marketler

Zincir Marketler Pazar Kapalı mı Olacak? Şok Karar!

Türkiye'de zincir marketlerin pazar günü kapanması tartışması hız kazandı. Esnaf örgütleri ve bazı perakende temsilcileri, Avrupa modeli gibi pazar tatili için mutabakat sağladı ancak büyük zincirler karşı çıkıyor – milyonlarca çalışan ve tüketiciyi etkileyecek karar Ticaret Bakanlığı'nda!

🏢 Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) ve Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) işbirliğiyle düzenlenen "Aileyle Pazar: Birlikte Tatil, Güçlü Toplum" çalıştayında, zincir marketlerin pazar günü kapalı kalması yönünde görüş birliği oluştu. 👨‍👩‍👧‍👦 TPF Başkanı Ömer Düzgün, bu adımın aile bütünlüğünü güçlendireceğini, çalışanların motivasyonunu artıracağını ve nitelikli istihdamı destekleyeceğini vurguladı. Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran da pazar mesailerinin aile hayatına zarar verdiğini belirterek destek verdi.

TESK Başkanı Bendevi Palandöken ise düzenlemenin küçük esnafı koruyacağını, rekabet dengesini sağlayacağını ve toplumsal huzura katkı sunacağını savundu. ⚖️ Çalıştaya Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı da katılırken, oturumlarda aile kurumu, çalışan psikolojisi ve ekonomik sürdürülebilirlik gibi konular ele alındı.

Ancak sektörde tam bir uzlaşı yok! 🚫 Türkiye Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu (TAMPF) ile Gıda Perakendeciler Derneği, mutabakata katılmadıklarını açıkladı. Organize perakendenin büyük kısmını temsil eden bu kuruluşlar, pazar kapanmasının istihdamda kayba yol açacağını, tedarik zincirini bozacağını, fiyatları artıracağını ve özellikle düşük gelirli tüketicileri mağdur edeceğini belirtti. 📉 TAMPF, "Bu öneri sektörün ortak görüşü değil, tam tersi riskler taşıyor" diyerek itirazını dile getirdi.

Güncel durumda resmi bir karar yok; nihai söz Ticaret Bakanlığı'na ait. 👀 Bakanlık daha önce ortak teklif gelirse düzenleme yapabileceğini belirtmişti. Tartışma, esnaf koruması ile tüketici özgürlüğü arasında denge arıyor.

Görüş Destekleyenler Ana Argümanlar Karşı Çıkanlar Ana Argümanlar
Kapalı Olmalı TPF, TESK, ATO Aile zamanı ↑, Esnaf koruma ↑, Çalışan memnuniyeti ↑ - -
Kapalı Olmamalı TAMPF, Gıda Perakendeciler Derneği İstihdam kaybı ↓, Fiyat artışı ↑, Tüketici mağduriyeti ↑ TAMPF, Gıda Perakendeciler Derneği Ekonomik riskler ↑, Tedarik aksaması ↑

#ZincirMarketler #PazarTatili #TicaretBakanlığı #Esnaf #Perakende #AileZamanı #İstihdam #EkonomiHaberleri

Ekleme Tarihi: 25 Ara 2025 21:06