Geç kalsa da dünyanın ilk 6 markası arasına giren Hyundai
Otomobil üretimine geç kalan fakat 5 İngiliz mühendisin şahlandırdığı Güney Koreli otomotiv devi Hyundai’nin hızlı yükselişi ve lüks markası Genesis’in hikayesi
Hyundai, bundan tam 11 yıl önce General Motor (GM),Volkswagen Grup ve Toyota’nın arkasında en büyük 4'üncü otomotiv devi olmayı başardı. Bu başarı sayesinde Hyundai bugün tüm dünyada 193 ülkede 5.000 bayi ile pazarlanıyor.
Hyundai bünyesinde 1977’de kurulan Hyundai Mobis isminde, Genesis (Hyundai’nin lüks markası ) ve Kia için otomotiv parçaları üreten dünyanın 6'ncı büyük otomotiv tedarikçisi olmayı başardı.
Dünyada hali hazırda en fazla satılan Hyundai Modelleri; Tuscon, (Elenra/Avante/ i30 Sedan), (Kreta/ix25), ( i10/Xcent/Aura), (Kona/Encino/Kauai), Santa Fe, Venue, (Accent/Verna/Solaris), Sonata, Palisade oldu.
(Parantez içindekiler aynı Hyundai modelinin farklı isimlendirilmiş halidir.)
Hyundai'nin başarısı
Hyundai, 1967 yılında kurulmasına rağmen “Dünyanın en hızlı yükselen otomotiv devi” oldu. Kısa sürede yükselmesinde Güney Kore’nin sanayi teknoloji alt yapısını çok iyi kullanması ve ürettiği otomobillerinin işçilik kalitesi,sağlam ve dayanıklılık ve de az sorun çıkarması ve özellikle ilk yıllarında uygun satış fiyatı, fiyat performansı ile kullanıcıların ilk tercihleri arasında yer alması var.
Hyundai, Güney Kore'nin Ulsan kentinde yıllık 1,6 milyon adet üretim kapasitesine sahip dünyanın en büyük entegre otomobil üretim tesisini işletiyor. Şirket dünya çapında yaklaşık 75.000 kişiyi istihdam ediyor. Hyundai araçları 193 ülkede 5.000 bayi ve showroom aracılığıyla satılıyor
Hyundai, Kia Corporation'ın yüzde 33,88'ine ve aynı zamanda lüks araba yan kuruluşu Genesis Motor ve bir elektrikli araç alt markası Loniq dahil olmak üzere iki markanın tamamına sahip. Bu üç markanın tamamı Hyundai Motor Group'u oluşturuyor.
Ülkemizde de tutulan bir marka olan Hyundai, 2021 yılında satışta 7.sırada yer aldı. Özellikle son satışlarda Kompakt Hatchback Hyundai İ20, Crossover’da Bayon ve S – Tonic, Suv’larda Sportage tutulan model oldu.
Türkiye'de de büyük bir yatırımı olan Hyundai, Eylül 1997'de Hyundai, Türkiye'dem İzmit'te üretim tesisi açmıştı . Hyundai Assan Otomotiv adını taşıyan tesis, Hyundai Motor Company ile Türkiye'den Kibar Holding'in yüzde 50-50 ortak girişimi olarak inşa edildi ve ilk etap yatırımı 180 milyon ABD Doları'na ulaştı.
Fabrika yıllık 125.000 adet üretim kapasitesine sahip ve Accent, H-100, Starex, Matrix ve 2010'dan beri i20 modellerini üretiyor. Mayıs 2013'te Hyundai Türkiye fabrikasının kapasitesi 470 milyon Euro'luk yatırımla 200.000 adede çıkarıldı. Fabrikada i10 ve i20 üretilmeye başlandı.
Hyundai'nin başarısı tarihinde gizli
Fakir bir çiftçi ailenin en büyük oğlu olan Chung Ju-Yung Güney Kore'nin en zengin adamı oldu.1947'de Hyundai Engineering and Construction Company'i kurdu. Bundan 20 yıl sonra Hyundai Motor Company kuruldu.1968 yılında Ford işbirliği ile şirketin ilk modeli Cortina piyasaya sürüldü.
Amerikan Ford himayesi ile otomobil üreten Hyundai, kendi otomobillerini geliştirmek için İngitere’nin 5 önemli otomotiv mühendisini transfer etti. Bu 5 İngiliz mühendisi işe alan İngiliz yönetici 1974'te British Leyland'da Austin Morris'in eski genel M Müdürü Sir George Henry Turnbull idi.
Hyundai’yi şaha kaldıracak bu 5 İngiliz Mühendisl:
- Gövde tasarımcısı Kenneth Barnett,
- John Simpson
- Edward Chapman
- British Racing Motors (BRM) Formula 1 takımından yarış mühendisi John Crosthwaite,
- Peter Slater
Bu kıvılcım ile 1975 yılında Hyundai’nin ilk modeli Pony, Tasarımı ünlü İtalyan Giugaro güç üniteleri Japon Mutsubishi idi.
1976 yılında Ekvador’a ardından Belçika, Hollanda ve Lüksemburg’a ihraç edildi.1982 yılında 5 İngiliz mühendis aracılığı ile İngiltere pazarına girdiler. 1984 yılında Kanada’ya ihraç edilmeye başlandı.
Hyundai Pony, emüsyon kurallarından ABD pazarına giremedi. Ancak Kanada pazarında satılan başarılı bir model oldu.
1985 yılında 1 milyonuncu Hyundai otomobili üretildi.
Başarılı şirket olmak için alanında başarılı tedarikçiler ile çalışmak gerekir. Hyundai, 1980’li yıllarda ülkemizde pek değeri bilinmeyen ama orijinal Japon denilince ilk akla gelen sağlam dayanıklı Japon Mutsubishi’den motor ve şanzımanlarından faydalanmıştı. Bu sağlamlık ve dayanıklılık demek idi.
1986 yılında Hyundai’nin ilk yönetici otomobili Grandeur, yapılandırılmış bir Mutsubishi Debonair idi.
Ve Hyundai 1986 yılında sonunda ABD pazarına girdi. En stratejik satış politikası fiyat performans idi yani pazara girmek için uygun fiyatla daha fazlasını sunan otomobillerdendi.
Yine aynı yıl ABD pazarına giren Hyundai Excel, uygun satış politikası ile Fortune Dergisi En İyi 10 Ürün listesine girdi. 1988 yılında Sonata modeli ile kendi teknolojisi ile biraz daha safkan Hyundai modellerine geçiş yaptı.
1990 yılında yani ilk otomobili piyasaya çıkardıktan 14 yıl sonra 4 milyonuncu Hyundai otomobili üretim bandından inmişti.
1991 yılında Hyundai Alpha ile ilk 4 silindirli kendi motor ve şanzımanını geliştirmeyi başararak bağımsız bir üretici olmaya ilk adımını attı.
1996’da Hyundai 1 milyarı aşkın nüfusu ile hedef pazar Hindistan’a girdi. Hindistan’da en büyük 2’nci otomobil üreticisi olacak Hyundai Motor India Limited şirketini kurdu.
1998 yılında Hyundai markasını Dünya markası haline getiren kurucu Chung Ju Yung, 1999 yılında Endüstri Mühendisi oğlu Chung Mong Yung’a işlerini devretti.
Hyundai, ABD pazarına 10 yıl veya 160.000 km garantisi ile agresif pazarlama stratejisiyle girdi.
“Hyundai'yi kısa sürede başarıya hareket; araçlarına en az 5 yıl veya en az 150.000 km garanti verme stratejisi oldu. Bu strateji sayesinde kısa sürede rakiplerine yetişebildi."
Bu satış stratejisi ile 2004 yılında ABD’de anketlerde başlangıç kalitesinde 2. Sırada yer aldı
“Hyundai, Interbrand’a göre dünya çapında en değerli 100 marka arasında yer almaktadır.”
2002 yılından beri FIFA Dünya Kupasına resmi sponsor olarak iyi bir reklam stratejisi uyguladı.
2006 yılında Hyundai Başkanı Chung Mong Yung’a büyük 106 milyon dolar vergi kaçırmaktan Güney Kore Hükümeti yolsuzluktan suçladı. Bu olaydan sonra Hyundai başkan yardımcısı ve CEO’su Kim Dong Jin Hyundai başkanlığına geçti.
“Otomobil üretiminde ve motor sporlarına girmeye dünyadaki diğer rakiplerine göre geç kalan Hyundai, bir otomobil markasının olmazsa olmazı “yol tutuş ve sürüş hissiyatı” kısaca araç dinamiklerini yükseltmek için BMW’nin M serilerinden sorumlu başkan yardımcısı Albert Biermann’ı 2014 yılında işe aldı.”
“Şahsi yorumum Hyundai özellikle ülkemizde A ve B segmentlerdeki Accent Era, Getz ve ilk nesil i20’lerde güçlü turbo dizel motorları hafif şasilere uygulamıştı. Bu durum adeta drag araçları olan Accent Era, Getz ve ilk nesil i20’lerde yüksek süratlerde hızla ivmelenen ancak virajlarda bu yüksek süratler ile mücadele edemeyen yol tutuşu zayıf ve frenlemelerde ABS’siz modellerde kızaklayan ve çok sayıda kaza yapan ve pert olan A ve B segmenti Hyundai kullanıcıları olmuştu. Kısacası uçan ama durmayan A ve B segmenti Hyundai’ler olmuştu.”
Hyundai’nin, dünyada 6 araştırma geliştirme (Ar-Ge) merkezi bulunmaktadır. Bunların 3’ü Güney Kore, Almanya, Japonya ve Hindistan’da.
1990 yılında hedef ABD pazarı için Hyundai ABD Kalifornia’da tasarım merkezi kurmuştu. 2003 yılında taşınan tasarım merkezi Hyundai Kia tasarım merkezi olarak isim değiştirmişti.
Ayrıca bu merkeze 2005 yılında mühendislik Ar-Ge firması Hyundai America Technical Center dahil edilmişti. Bu mühendislik Ar-Ge firması için Mojave Çölü’nde 10 km’lik oval pist yapılmıştı.
“Oval pistin amacı otomotiv endüstrisinde uzun süre yüksek kilometre hızlarda uzun süre test yapabilmektedir.”
“Hyundai Kia Tasarım Merkezi, uluslararası endüstriyel tasarımların depolanmasına ilişkin Lahey Anlaşması’nda 4.sırada yer alarak iddialı bir konumda yer alıyor.
"Bana göre satış politikasına önce sağlamlık dayanıklılık daha sonra uzun süreli garanti ile giren Hyundai otomobil satışında tasarımın önemini bilecek akıllı bir yönetime sahip”
Hyundai’nin ayrıca Almanya'nın Russelsheim kentindeki tasarım merkezi mevcut. Bu tasarım merkezinin başkanı daha önce BMW için çalışan Thomas Burkle. Burkle’nin Fluidic Sculpture ve Sensuous Sportiness tasarım kimliği ve stratejisi, Design Management Institute'un (DMI) 2020 Tasarım Değeri Ödülü'nü kazandı.
Hyundai, Güney Kore’nin en büyük yurttaşı Samsung’tan sonra 2. Chaebol’üdür. (Chaebol, bir birey veya aile tarafından yönetilen ve kontrol edilen büyük bir güney koreli endüstriyel holding anlamını taşımaktadır.)
1998'de, Güney Kore otomobil endüstrisinde aşırı hırslı genişleme ve Asya mali krizinin neden olduğu bir sarsıntının ardından Hyundai, rakibi Kia Motors'un çoğunluğunu satın aldı.
2000 yılında Hyundai,Daimler Chrsler ile ittifak kurarak Hyundai Grup ile ortaklığını sonlandırdı. 2001 yılında Hyundai Truck şirketini kurdu.
2004 yılında Hyundai, Kuzey Amerika, Hindistan, Çek Cumhuriyeti, Rusya, Çin ve Türkiye'deki üretim tesislerinin yanı sıra Avrupa, Asya, Kuzey Amerika ve Pasifik'teki araştırma ve geliştirme merkezlerine yatırım yaptı.
2021 yılında otonom sürüş programı için Hyundai ve kardeşi Kia, Apple ile görüşmeler yapsa da kısa bir süre başarılı robotlar yapan Amerikalı Boston Dynamics’i yüzde 80 hissesini satın aldı.
HYUNDAI’nin Güncel Modelleri
Hyundai Accent/Verna , HB 20 , İ10 , İ 20 , İ30/ELENTRA GT, ACCENT/SOLARİS/VERNA, AURA/GRAND İ10 SEDAN , CELESTE, ELENTRA/AVANTE/İ30 SEDAN, GRANDEUR/AZERA, HB 20 S, İ30 FASTBACK, IONIQ 6 , LAFESTA, MISTRA, XCENT, İ 30 SW,
Güncel SUV Modeller
ALCAZAR,/ GRAND CRETA, BAYON, CASPER, CRETA/İX25/CANTUS, IONIQ 5, İX35, KONA/ENCINO/KAUAI, NEXO, PALISADE, SANTA FE, TUSCON, VENUE.
Güncel Pick-Up
SANTA CRUZ GÜNCEL MPV/VAN CUSTO, STARIA, STARGEZER
HYUNDAI Eski Modelleri
Hyundai 20M,ASLAN, ATOS/SANTRO, CELESTE RV, GETZ/CLİCK, CORTİNA, DYNASTY, ENTOURAGE, EON, EQUUS/CENTENNİAL, EXCEL/PRESTO, GENESİS, GENESİS COUPE, GRANADA, GALLOPER, GRACE/H100/SATELLİTE, İ40, IONIQ, İX20, LAVITA/MATRIX, LİBERO/H-1, MARCİA, MAXCRUZ/SANTA FE XL,PONY, REİNA/VERNA, SANTAMO,SANTRO, SCOUPE,STAREX, STELLAR, TERRACAN, TİBURON/COUPE/TUSCANİ, TRAJET, VELOSTER, VERACRUZ/İX55.
Güncel Hyundai Ticari Modeller
Kamyon ve otobüs bölümü altında, Hyundai çok sayıda ağır kamyon ve otobüs üretmektedir. 1969 yılında D-750/800 ile kamyon satışına başlayan şirket, 1970 yılında ilk otobüsü olan R-182'yi takip etti.
2000 yılında Hyundai ve Daimler AG arasında Kore pazarında 2004'ten itibaren yüksek teknolojili orta sınıf kamyon ve otobüsler üretmek için Daimler-Hyundai Truck Corporation adlı bir ortak girişim kuruldu . Ancak, çok sayıda gecikmeden sonra ve anlaşmazlıklar, planlanan girişim 2004 yılında DaimlerChrysler'in Hyundai Motor'daki yüzde 10.65 hissesini satmasıyla iptal edildi.
Hyundai H 350/SOLATI, STAREX/ H-1/İ-LOAD, STARIA,PORTER,
Güncel Ağır Ticari Kamyonet/Kamyonlar
Mega Truck, Mighty, New Power Truck, Pavise, Xcient,
Güncel HYUNDAI Otobüsler
Aero City,Aero Town, County, Universe, Elec City.
Hyundai Eski Ticari Modeller
Chorus, FB, Super Truck, RB, Truck.
Hyundai'nin A.B.D Kanada ve Meksika Çıkarması
1986 yılında ABD’ye giren ilk Hyundai olup uygun satış fiyatı ile satış rekoru kıran Excel, Excel'in hataları kısa sürede ortaya çıktı; maliyet düşürücü önlemler güvenilirliğin zarar görmesine neden oldu.
Kalite konusunda giderek daha kötü bir üne sahip olan Hyundai satışları düştü ve birçok bayi karlarını ya onarımlardan kazandı ya da ürünü terk etti.
Hyundai Excel ABD’de "Umarım hiçbir şeyin sürülebilir ve ucuz olmadığını anlamışsınızdır" şakanın konusu haline geldi."
Bunun ardından Hyundai, araçlarının kalitesine, tasarımına, üretimine ve uzun vadeli araştırmalarına büyük yatırımlar yapmaya başladı. Şirket, 1992 model yılından başlayarak satılan tüm yeni arabalarına ilk 2 yıl veya 24.000 mil için ücretsiz bakım ekledi.
Daha sonra Hyundai kötü imajını daha sonraki yıllarda Amerika Birleşik Devletleri'nde satılan araçlarına 10 yıl veya 160.000 km. garanti vererek kendini akladı.
2004 yılında Alamaba’da otomobil fabrikasını kurdu. ABD’de bir araştırma şirketinin sorunsuzluk araştırmasında Honda ile beraber aynı puanı alarak sükse yaptı.
ABD’de 2066 yılında kalite araştırmasında Porsce ve Lexus’un arkasından 3. Olarak sükseni ABD pazarında artırdı.
2009 yılında Hyundai Genesis, Kuzey Amerikada (ABD ve Kanada’da) Yılın otomobili seçildi.Yine Genesis’in V8 motoru aynı yıl Ward’ın en iyi 10 Motor ödülünü kaptı.
2012 yılında Hyundai Elentra, Kuzey Amerika’da yılın Otomobili seçildi.
1984 yılında Kanada’da piyasaya sunulan Hyundai Pony ve Hyundai Stellar Kanada’nın en fazla satılan otomobilleri oldu.1987 yılında bu modeller yerini Hyundai Excel’e bıraktı.
1989’da Kanada’da Hyundai ve Kanada Hükümeti’nin küçük bir Montaj fabrikası kurdular.Dört yıl boyunca çalışan fabrika kapandı ve satıldı.Ancak Hyundai Kanada’da fabrikası olmayan en fazla otomobil satan marka oldu.
Hyundai , Meksika’da 2014 yılında Grand i10 , Elantra ve ix35 gibi ithal araçlarla Meksika pazarına girdi . Kısa bir süre sonra, Hyundai Sonata seriye katıldı.
Ticari olmayan araçlar için Hyundai markasının piyasaya sürülmesinden önce, Hyundai binek araçları, hafif hizmet kargo kamyonetleri ve yolcu minibüsleri, Dodge markalı Chrysler de Mexico tarafından dağıtılıyordu .
Güney Amerika’da Hyundai
Hyundai Brezilya’da 2012'de Hyundai , Brezilya kitle pazarı için özel olarak tasarlanmış yeni bir küçük çift yakıtlı araba olan HB20'yi piyasaya sürdü.
Model Sau Paulo’da Latin Amerika'daki tamamına sahip olunan ilk Hyundai fabrikasında üretildi.
Brezilya'da yerel ortak Caoa Group tarafından Goiás , Anápolis'te bulunan bir fabrikada üretildi . 2007'de HR modeliyle başlayan buradaki üretim , 2010'da Tucson , 2011'de HD78 kamyon ve 2013'te ix35 ile devam etti.
Çin’de Hyundai
Hyundai , Çin'de otomobil üretmek için 2002'den beri Beijing Automotive Group ile %50-50 ortak girişim kurdu . Hyundai Çin’de Beijing Hyundai olarak da bilinir.
2014 yılında 1 milyonu geçen Hyundai Çin’de 5 fabrikada üretim yapmaktadır.Bunlar 3 fabrika Pekin’de, Hubei ve Chongqing şehrindedir.
2002 ve 2010 yılları arasında, Hawtai Motor , Hyundai Matrix , Hyundai Santa Fe [79] ve Hyundai Terracan'ın Çin pazarı versiyonlarını üretmişti.
Santa Fe, 2010'da Çin'de en çok satın alınan beşinci SUV oldu ve Hawtai'nin bazı versiyonları diğer pazarlarda satılanlardan büyük ölçüde farklı olabilir. Hyundai, Hawtai ile ortaklığını 2010 yılında sonlandırdı.
Ekim 2010'da Hyundai, Sichuan Nanjun Automobile ile bir ticari araç ortak girişimi kurmak için bir anlaşma imzaladı
2011 yılında Çin'de popülerlik kazanan Koreli aktör Lee Min-ho'nun Çin'de Hyundai'nin Veloster aracını tanıtarak Hyundai reklam gücünü kullandı.
Ancak Hyundai ve Kia kardeş şirketler yerel Çinli otomobil üreticilerinin fiyat açısından rekabetçi SUV'larla rekabet etmesi nedeniyle 2017'den itibaren pazar payını kaybettiği.
Hyundai ve Kia kardeş şirketin otomobilleri 2016 yılına kadar iyi satıldı. 2019 yılına kadar düşen bir grafik çizdi.
Hyundai şu anda Çinli ortağı Beijing Automobile Industry Holding Co. ile yalnızca Çin'de satışa sunulan bir elektrikli otomobil geliştirmek için çalışıyor.
Hindistan'da Hyundai
1996 yılında Hyundai Motor India Limited kuruldu.Çin’den sonra Dünyanın en kalabalık ülkesi Hindistan Global Dünya markaları için önemli bir pazardı.Hyundai Çin’in aksine Hindistan’da daha güçlü bir konumda idi.
Hyundai'nin ülkedeki ilk arabası olan Hyundai Santro , 23 Eylül 1998'de piyasaya sürüldü ve bir başarı olarak kabul edildi. 2000 yılından itibaren ülkede en çok satan ikinci otomobil oldu.
Hyundai Motor India Limited , şu anda Hindistan'dan en büyük ikinci otomobil ihracatçısıdır. Hindistan'ı küçük otomobiller için küresel üretim üssü yapıyor.
Hyundai'nin Hindistan'da, Hindistan'ın Tamil Nadu eyaletindeki Sriperumbudur'da bulunan iki üretim tesisi bulunmaktadır .2007’de Hyundai Motor India Engineering (HMIE), Hyundai'nin Namyang, Kore'deki ana Ar-Ge merkezine araç geliştirme konusunda teknik ve mühendislik desteği veriyor.
2010 yılında Araç Mühendisliği ekibi ile Hindistan'daki mühendislik faaliyetlerini genişletti. 2011 yılında Hyderabad Ar-Ge Merkezi'nde Styling, Dijital Tasarım & Cilt CAD Ekipleri ve Paketleme ekibi ile tasarım faaliyetlerine başladı. Hintli mühendisler, diğer küresel arabaların yanı sıra i10, i20 dahil olmak üzere Hindistan merkezli Hyundai araçlarının yapımında yoğun bir şekilde yer alıyorlar.
Japonya'da HYUNDAI
Uzakdoğu’da otomovin anavatanı olan Japonya’da Hyundai’nin işi oldukça zordu.Zaten otomotiv işine Japonlardan sonra girmişlerdi.
Japonya’da oldukça fazla Japon Üretici ve marka vardı ve kendi aralarındaki rekabetten zaten öndelerdi. Hyundai, dünya çapında artan satışlarına rağmen, 2001'den 2009'a kadar yalnızca 15 binin biraz üstünde binek otomobil satarak Japonya'da mücadele etti.
“Bilirsiniz farklı ülkeler ve kültürler her şeyde olduğu gibi otomotivde de gireceğiniz pazarı iyi analiz etmeli ona göre ürün geliştirmelisiniz.”
Bunu anlamayan Hyundai, Japonya’ya Hyundai'nin otomobil pazarındaki başarısızlığının nedeni, şirketin park yerleri nedeniyle küçük arabaların değerini anlayamamasından kaynaklanıyordu.
Japonya pazarı gençler ve özellikle hanımlar için küçük otomobiller önemli olmasına rağman Hyundai Sonata konusunda Japonya’da inatçı idi ve Sonata Japon rakiplerine çok benzer şekilde fiyatlandırıldı ve bu da satışların düşmesine neden oldu.
2022'de Hyundai, Ioniq 5 ve Nexo gibi çevre dostu araçları Hyundai Mobility Japan adı altında Temmuz 2022'den itibaren teslim edilmek üzere Mayıs 2022'den itibaren ön siparişlerle pazarlayarak Japonya'ya geri döndüğünü duyurdu . 2022 itibarıyla Hyundai Mobility Japan, Yokohoma'da bir ofis ve Ar-Ge merkezi işletmektedir.
Hyundai , Japonya’da 2009'da pazardan ayrıldıktan sonra 2022'de Japonya'da binek araç satışlarına yeniden başladı. Yeniden lansmandan bu yana yalnızca elektrikli arabalar mevcut ve satışlar konusunda yoğunlaşmışlardır.
Filipin Adalarında HYUNDAI
Hyundai Filipinlere 1990’ların başında Excel ve Grace minibüs ile girdi.2000’lerde Starex minibüs ve 2.nesil Elentra ile piyasaya girdi. Santa Rosa, Laguna'daki montaj fabrikaları Hyundai Accent, Hyundai H100 ve Hyundai H350'yi üretti.
Hyundai Asia Resources yani HARI, Hyundai binek otomobillerinin ve ticari araçlarının Filipinlerdeki resmi distribütörüdür. HARI şu anda Jeepney'ler, Kamyonlar ve Otobüsler'e odaklanırken, Hyundai Motor Filipinler yani HMPH şirketin binek otomobil operasyonlarını HARI'den devralmasının ardından Hyundai binek otomobillerinin ülkedeki resmi distribütörü oldu ve otomobiller, SUV'ler ve Yolcu Minibüsleri'ne odaklandı.
HARI, Filipinlerde otomotiv endüstrisinde en iyi üçüncü şirketti.Ancak Covid 19 salgını ile düşen pazarda binek otomobil pazarını terk etmeye karar verdiler.
Hükümet, ülkenin eskiyen jiplerini değiştirmek için Kamu Hizmet Aracı Modernizasyon Programı'nı zorlarken, HARI daha modern jipler satmayı hedefliyordu.
HMPH yani Hyundai Motor Filipinler satışı 4 modele ayırdı: Hyundai Creta, Tuscon, Santa Fe ve Staria şeklindedir.Bu modellerin satışları yeniden yapılanmanın arkasından Temmuz 2022 ‘de başladı. 2022 itibariyle ülke genelinde 39 bayilik bulunuyor ancak yıl sonuna kadar 44'e çıkması bekleniyor.
Hyundai Assan Türkiye
1997'de Hyundai, Türkiye'de Kocaeli’nde bir üretim tesisi açtı. Hyundai Assan Otomotiv adını taşıyan tesis, Hyundai Motor Company ile Türkiye'den Kibar Holding'in yüzde 50-50 ortak girişimi olarak inşa edildi.
Bu tesiste Accent, H – 100 , Starex, Matrix ve i20 üretildi. 2013'te Hyundai Türkiye İzmit fabrikasının kapasitesi 470 milyon Euro'luk yatırımla Fabrikada i10 ve i20 üretilmeye başlandı.
Hyundai Endonezya'da
2019'da Hyundai, Endonezya'da bulunan ve tamamına sahip olunan ilk Güneydoğu Asya otomobil fabrikasını inşa etmiştir. 2021'in ikinci yarısında yıllık 150.000 araç kapasitesiyle tam olarak faaliyete geçirmiştir.
Üretimin yarısı Güneydoğu Asya'daki komşu ülkelere ihraç edilecekti .
2030 yılına kadar gelecekteki ürün geliştirmeleriyle birlikte tesise toplam 1,55 milyar ABD Doları yatırım yapılacak.
Hyundai Motor Avrupa
Avrupa bölümüdür ve genel merkezi Almanya, Offenbach am Main'dedir . Frankfurt'ta bir Ar-Ge merkezine ve üç üretim tesisine sahiptir:
Biri Çek Cumhuriyetinde, biri Rusya’da , biri de Türkiyede’dir.
Hyundai Almanya
Hyundai, 1994 yılından beri Almanya'nın Frankfurt şehrinde, Avrupa'daki teknolojik gelişmeleri izlemekten ve Avrupa pazarı için yeni otomobiller tasarlamaktan ve tasarlamaktan sorumlu bir Ar-Ge merkezi işletiyor.
2003'te şirket , 50 milyon avroluk bir yatırımın ardından yeni Avrupa merkezini Rüsselsheim'da açtı . Arge merkezi ve şirketin dünya ralli takımı için yeni konum oldu.
Hyundai Çek Cumhuriyeti
2008'de Hyundai , 1 milyar avronun üzerinde bir yatırım ve iki yılı aşkın bir inşaat süresinin ardından Çek Cumhuriyeti'nin Nosovice kentinde Avrupa fabrikasını açtı .
Ağırlıklı olarak Avrupa pazarı için i30 , ix20 , ix35 üreten fabrikanın yıllık kapasitesi 300.000 araba. Yeni Hyundai fabrikası, Kia Motors'un Slovakya'daki Zilina Fabrikasının 90 kilometre kuzeyindedir.
Hyundai Rusya Harekatı
2001'den beri Taganrog'da bulunan TagAZ fabrikasında Hyundai Accent, Sonata, Elantra ve Santa Fe modellerinin montajı yapılmıştır. 2006'dan beri fabrika ayrıca Hyundai Porter, County, Aero Town ve HD 500 ticari araçlarının montajını yapıyor.
2008'de Hyundai, Sen Petersburg'da planlanan yıllık 100.000 araba kapasiteli ve sonunda 200.000 birime çıkarılacak olan yeni bir üretim tesisinin inşasına başladı.
Seri üretime Ocak 2011'de iki modelle başladı: Hyundai Solaris ve Kia Rio.
2021'de Hyundai Wia bölümü, Saint Petersburg'da Rusya'nın en büyüğü ve dünyanın beşincisi olan bir araba motoru üretim tesisi açtı.
Yeni tesis 2019 ylının sonuna doğru başlandı, 2021 yılı sonuna kadar Hyundai Solaris ve Creta ile Kia Rio için yaklaşık 330.000 motor üretecek şekilde tasarlandı.
Hyundai Güney Afrika’da
Botsvana'da , Hyundai Accent, Sonata ve Elantra modellerinin montajı, Şubat 1993'ten bu yana Botswana Motor Company tarafından Gaborone fabrikasında montajı üstlenildi.
Bitmiş araçların neredeyse tamamı, Botsvana sınırından , bayiliklerin büyük çoğunluğunun bulunduğu Güney Afrika'ya ihraç edildi.
Hyundai Mısır’da
Hyundai arabaları da Mısır'da üretiliyor, yerel üretici Kahire'de bulunan Ghabbour Group. Geniş bir model yelpazesine sahipler ve sadece Mısır pazarında sunulan bazı araba modellerinin spor modellerini sunuyorlar. Daha önce şirket, Accent/ Verna gibi araçların montajını yapmıştı .
Hyundai'nin lüks markası Genesis!
Tıpkı önceki Citroen yazımızdaki gibi Citroen’nin DS markasına benzer Hyundai’nin Amerika pazarındaki hemen her Japon markasının lüks araçları olduğu gibi lüks markası Genesis var.
Hyundai Genesis'in başarısının sırrı
2004’de piyasaya çıkan Hyundai Genesis modeline atıfta bulunur. 2015’te bağımsız bir marka olur. 2017 yılında ilk bağımsız modelini piyasaya çıkarır.
Halen Genesis modelleri, Almanya’da, ABD’de ve Güney Kore’deki 2 fabrikada üretiliyor.
Genesis, ABD’de 2020’de Kuzey Amerika’nın en güvenilir otomobil markası ve 2021 yılında en yenilikçi teknolojik otomobil markası şeçilerek kendini kanıtlamıştı.
Özellikle ABD’de Genesis’in bağımsız olma nedenleri :
- Genesis'in lüks otomobil pazarındaki yedi yılı başarılı geçti;
- Genesis, ilk üç segment satıcısı arasında yer aldı;
- Müşteriler ayrı bir Genesis bölümü talep ettiler.
Satış sırasına göre satılan Genesis modelleri şöyledir: Genesis G 80, GV 70, GV 80, G 70, G 90, Elektrikli G 80, GV 60 , Elektrikli GV 70.
Genesis’in kısa sürede başarısının sırrı, "Garanti Şampiyonu" sağlam ve dayanıklı Hyundai alt yapısından beslenerek -zaten Güney Kore malzeme ve işçilik kalitesi ortalamaların üstündeydi- başarı yakalaması idi ve bu konuda da halen iddialılar.
Genesis özel marka yapan strateji ilk yönetim kadrosunda yapılan sağlam transferlere dayanıyor. Şöyle ki eski Lamborghini Genel Müdür Yardımcısı Başkan oldu, Mercedes Benz eski iç tasarımcısı ve Bugatti Chiron ve Vision Gran Turismo’nun tasarımcısı olarak çalıştı. Daha Sonra tasarım direktörü Bentley,Lamborghini ve Audi’nin eski tasarım direktörü idi.
Satış Operasyonlarının başına Infinity’nın kıdemli satış müdürü getirildi. Genesis'in Çin CEO’luğuna Mercedes’in eski başkan yardımcısı getirildi. Tasarım başkanı Chevrolet Corvette C6 ve Bentley Continental GT’nin eski tasarımcısı Genesis’in tasarım başkanlığına getirildi.
Baş tasarımcı Lamborghini’nin eski tasarım başkanıydı. Genesis performans sorumluluğuna, eski BMW M performans bölüm başkanı transfer edildi. Genesis mimari geliştirme soumlusu da BMW eski geliştirme sorumlu başkan yardımcısı idi. Renkler ve süslemeyi ise Skoda ve Volkwagen’in eski tasarımcısını transfer ettiler.
Genesis'in kısa sürede başarılı olmasının arında torpil olmadan bileğinin hakkı ile başarısını kanıtlanmış profesyonellerden seçilen yıldız takımı ve bu başarı modelinin TOGG üretim sürecinde bizim ülkelerin de örnek alması gereken bir durum